Alarmantne slike Zaovinskog jezera: Vodostaj u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta (FOTO)

19.04.2021

16:47

0

Spuštanjem nivoa jezera pričinjena je šteta i ribljem fondu na ribnjacima koji se nalaze u neposrednoj blizini

RINA

Sa Zaovinskog jezera na Tari poslednjih dana stižu slike na kojima se vidi da je poprilično ispražnjeno, a vodostaj je prema rečima meštana, pao na oko 840 metara, što je za samo desetak više od vodostaja u 2019. godini kada je situacija bila alarmantna. Žitelji sela Zaovine ističu da su zabrinuti, jer se plaše potencijalnog pokretanja klizišta kao što je bio slučaj pre dve godine.

– Ponovo se suočavamo sa istim problemom, nivo jezera je opadanju i ono što nas njaviše plaši jeste ponovno pokretanja klizišta, što je vrlo moguće ako se ovakvo stanje nastavi. Ukoliko bi se to dogodilo rizikuje se obrušavnje zemlje koje bi izazvalo pregrađivanje jezera, a zatim bi vrlo lako moglo doći do poplavnog talasa. Klizište sada miruje, ali opasnost da se pokrene ukoliko dodatno opadne nivo jezera je izuzetno velika – izjavio je za RINU, Milovan Jelisavčić iz sela Zaovine.

RINA

U ovom selu većina stanovnika bavi se turizmom, a veliko je pitanje kako će proteći predstojeći praznici, jer posetioci neće doći, platiti smeštaj kako bi gledali u poluprazno jezero.

„Rezervacija ima mnogo, jezero je ovde svakako najveća atrakcija, pa je veoma neizvesno da li će turisti sada uopšte doći. Jedva smo se izborili sa problemom koji smo imali 2019. godine, pa zatim sa korona virusom. Borimo se za svakog gosta, a turisti kad dođu očekuju da vide onu lepotu kao na slikama, a onda ih dočeka potpuna suprotnost. Gole strmine i blato“, rekao je Milovan.

Spuštanjem nivoa jezera pričinjena je šteta i ribljem fondu na ribnjacima koji se nalaze u neposrednoj blizini.

RINA

– Mrest je ostao na suvom i sva mlađ je uginula. Ugrožen je ceo riblji fond kod nas i u obližnjim ribnjacima, situacija je zaista teška. Ako se ovakavo stanje nastavi imaćemo dalekosežne posledice – izjavio je Dragan Lazić direktor ribnjaka na Zaovinksom jezeru.

Zaovine su reverzibilno jezero Hidrocentrale Bajina Bašta, ono prima veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac, ali iz njega ispušta i istim cevima je vraća niz planinu kad nivo Perućca opadne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti