Ovo može samo Novak: Đoković srušio kralja šljake usred Pariza i boriće se za novu grend slem titulu!

12.06.2021

21:21 >> 09:04

0

Autor: N. St.

Srpski igrač dobio Rafu u Francuskoj

Ovo može samo Novak: Đoković srušio kralja šljake usred Pariza i boriće se za novu grend slem titulu!
Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Postoji li teži zadatak u svetu tenisa od meča sa Rafaelom Nadalom na pariskoj šljaci? Teško! Šta treba da se dogodi da bi Španac izgubio – odgovor zna jedan čovek – Novak Đoković!

Srpski as je napravio pravo čudo. Srušio je Rafu u njegovoj kući, usred Pariza – 3:6, 6:3, 7:6 (7:4), 6:2!

Nestvarno je zaista šta je Novak uspeo da uradi na stadionu “Filip Šatrije”! Posebno kada se uzme u obzir da je meč počeo tako što je Nadal dobio prvih pet gemova u prvom setu (0:5)!

Tada je krenulo buđenje Srbina. Uspeo je da smanji zaostatak, nedovoljno da osvoji prvi set, ali je bio to pravi početak. Nadigrao je Novak Rafu u svakom smislu u narednom setu i izjednačio.

Usledio je treći set od čak 93 minuta! Toliko traju neki mečevi. Imao je Novak nekoliko prilika da reši sve to ranije, nije iskoristio, pa je tek u taj-brejku uspeo da slomi otpor rivala. Tada je publika trebalo da napusti tribine, ali se to nije dogodilo. Doneta je odluka da navijači ostanu i uživaju u spektaklu.

Upravo to se dogodilo, maestralan četvrti set je počeo brejkom Nadala (0:2), da bi potom srpski as osvojio šest uzastopnih gemova za veliki rezultat!

Statistika sve govori skor Španca na Rolan Garosu je 105-3. Ko ga je dobio? Robin Soderling (2009. godine) i Novak dva puta (2017. i 2021. godine)!

Dešavanja sa meča ste mogli da pratite na portalu „24sedam“.

Pročitajte još:

ČETVRTI SET

6:2′ – Osmi gem je počeo duplom servis greškom Rafe. Forhendom je dobio naredni poen, pa je onda stigao do tri meč lopte! Prvu je Nadal spasao forhend dijagonalom. Drugu nije! Poslao je lopticu u aut! Đoković je pobedio!

5:2′ – Sjajan potez Novaka za 30:15, pa dupla servis greška (30:30). Iskupio se fantastičnim servisom. Dominirao je Nadal narednim poenom, da bi Đoković iz defanzive uspeo da pošalje lopticu na liniju, a onda drop-šotom da završi gem!

4:2′ – Napao je Novak Rafu i od starta gema stvorio pritisak. Pogodio je uz to nekoliko linija i to mu je donelo novi brejk!

3:2′ – “Bombama” iz servisa je Đoković osvojio gem. Dva as udarca u gemu su bila dovoljna da stekne vođstvo u ovom setu.

2:2′ – Vratio se Novak! Oduzeo je servis Nadalu i vratio stvari na početak.

1:2′ – Opustio je Novak ruku i to se videlo po udarcima. Bez izgubljenog poena je osvojio prvi gem u setu.

0:2′ – Stigao je Novak do 0:30 na servis protivnika, ali nije uspeo da dođe do prilike za brejk. Nadal je potvrdio brejk.

0:1 – Posle male pauze između setova i presvlačenja i odluke da publika ostane, Novak je izgubio prvi servis gem. Nadal je set počeo brejkom.

TREĆI SET

7:6′ – Taj-brejk je počeo duplom greškom Nadala. Odmah je uzvratio Španac, pa je Novaka pogledala sreća, lopticaj e završila na liniji. Odmah je pogledao ka nebu u znak zahvalnosti. Bila je to najava nastavka drame. Novak je maestranlom dijagonalom osvojio poen, pa je onda Rafa zicer na mreži poslao u aut (5:3). Nadal je dobio naredni poen, pa je Novak imao dva servisa za set (5:4). As udarcem je došao do set lopte, da bi fenomenalnim poenom na mreži došao do vođstva u setovima (7:4)! Novak je pokazao publici da budu glasniji, ali je onda publika morala da krene ka izlazima, zbog policijskog časa je trebalo da odu. Međutim, navijači su odbili da izađu, publika će ostati na tribinama, odluka je promenjena. Ostaće do kraja meča!

6:6′ – Novakove greške i Nadalova dobra rešenja su donela Rafi 15:30. Novak je smečom osvojio naredni poen. Osvojio je Đoković sledeći poen, ali je Rafa na to imao odgovor (40:40).  Još jedan sjajan poen, publika je ustala na noge, ali ga je dobio Nadal za set loptu. Usledio je novi maestralan poen, Novak je odigrao drop-šot, Nadal je stigao lopticu, ali je poslao u aut (40:40). Konačno je Đoković osvojio dva poena u nizu i obezbedio taj-brejk.

5:6′ – Vidno je da su i jedan i drugi umorni. Tri sata igraju i treći set još traje. Sjajnom odbranom i dobrim rešenjima je Novak stigao do brejk lotpe, ali je Nadal smečom saosnovne linije izjednačio (40:40). Potpuno nestvaran poen! Pravo čudo dvojice asova. Nadal uz pomoć mreže vara Novaka, Đoković teško mmukom to stiže i šalje savršen lob na liniju koji Nadal ne uspeva da vrati, lopticu šalje u mrežu za novu brejk šansu. Promašio je prvi servis, ali je perfektnim forhendom izjednačio opet (40:40). Pronašao je Španac pravi servis i zatim došao na korak do osvajanja seta.

5:5′ – Bilo je jasno da je pritisak u gemu na Novaku. Prvi poen rešio je poenom na mreži. Bila je to najava novog dramatičnog gema i savršenog pasing-šota Nadala koji je prevario Novaka na mreži (30:30). Umesto set lopte, Nadal je imao brejk loptu. Bekhend  Đokovića je završio u autu. Nadal je izjednačio.

5:4′ – Crtali su Novak i Rafa po linijama u devetom gemu. Na kraju ga je osvojio Španac.

5:3′ – U pauzi između dva gema je Novak dobio poklon iz svoje loze. Potom je stigao do 30:0, ali je Rafa dobio naredna tri poena i došao do nove brejk lopte. Tada je Rafa zatražio malu pauzu pre servisa Novaka, pa je prekoračio vreme za servis, sudija Eva Azderaki Mur mu je dala opomenu. Nije Novak na to odreagovao, skoncentrisao se na poen i osvojio ga (40:40). Savršena bekhend paralela Đokovića za novi poen, pa greška (40:40). Greška Nadala za novu gem loptu za Đokovića. Forhend Rafa šalje u aut. Brejk je potvrđen!

4:3′ – Brz odgovor Đokovića. Odmah je vratio brejk i to bez izgubljenog poena.

3:3′ – Fenomenalnim riternom u stilu Đokovića je Nadal došao do poena za 15:30. Novak je drop-šotom iznenadio Rafu koji je uspeo nekako da stigne to, usledio je lob, a onda je Novak spremno čekao da završi poen, loptica je dokačila vrh mreže, promenila pravac i umesto 30:30 je Nadal došao do dve brejk lopte (15:40). Spasao je prvu, a onda nestvaran poen. Nadal je diktirao tempo tokom većeg dela poena, onda je Novak iz defanzive uspeo da osvoji poen sjajnom dijagonalom. Ceo “Šatrije” je ustao na noge i aplaudirao Đokoviću posle poena osvojenog posle 23 udarca. Usledili su povici “Novak, Novak”. Nadal je potom stigao do nove brejk lopte. Novak je napravio grešku, umesto paralele je poslao dijagonalu, Nadal je to čekao i vratio je brejk.

3:2′ – Kakva serija grešaka za Rafu. Prvo je smeč udario ramom reketa i poslao lopticu u aut za 15:30, pa je potom napravio još jedan loš potez za dve brejk lopte za Novaka. Đoković je “pročitao” drop-šot protivnika, stigao lopticu na mreži, ali je pogodio vrh mreže u nameri da vrati na isti način. Asom se Nadal izvukao, da bi Novak sjajnim potezom došao do nove brejk šanse. Lopticu je Rafa poslao u aut, Novak je napravio brejk!

2:2′ – Iznenađujuće lak servis gem. Đoković ga je dobio bez izgubljenog poena.

1:2′ – Novi maratonski gem. Imao je Đoković dve prilike da napravi prvi brejk u setu, nije ih iskoristio. Nadal je uspeo da se odbrani.

1:1′ – Na sličan način Đoković uzvraća, s tim što je Srbin as udarcem završio gem.

0:1′ – Treći set je počeo gemom koji je Nadal osvojio na svoj servis. Završio ga je sjajnom forhend dijagonalom koja je pala pravo na liniju.

DRUGI SET

6:3′ Na 15:15 je Novak izgubio dobijen poen. Ponovo je smeč “kriv”, poslao ga je po sred polja, Nadal se izvukao, a onda sjajnom skraćenom loptom po dijagonali osvojio poen (15:30). Dobar servis Novaka, pa loptica u mreži posle Rafinog udarca (30:30). Tada je Novak napravio drugu duplu servis grešku na meču za brejk loptu Nadala. Rafin bekhend je završio pored linije za izjednačenje (40:40). Uz veliku pomoć sreće je Nadal došao do poena, izvinio se Novaku zbog toga, mada to ništa nije značilo jer je donelo Rafi novu brejk loptu. Izvukao se Novak i iz te situacije i ponovo izjednačio (40:40). Stigla je potom i prva set lopta. Nadal je lansirao lopticu u aut. Novak je osvojio drugi set!

5:3′ – Nadal je ostao u setu. Osvojio je gem na svoj servis. Đoković će servirati za set u narednom gemu.

5:2′ – Nekoliko grešaka sa Novakove strane su omogućili Nadalu da odmah vrati brejk (15:40). Prvu priliku je Đoković spasao sjajnim udarcem na mreži, da bi kod druge Rafa bekhend poslao daleko u aut (40:40). Pogodio je Nadal liniju nekoliko puta, a Novak je sve to uspeo da vrati i onda je imao priliku na mreži da dobije poen, loptica je završila u mreži za novu brejk šansu Nadala. Maratonski poen, duga razmena i novi poen za Đokovića (40:40). Dve gem lopte su mu bile potrebne, ali je Novak uspeo da potvrdi brejk!

4:2′ – Novi brejk za Novaka! Tri uzastopne šanse je dobio (0:40), prve dve je Nadal spasao, ali je treću poslao u aut. Novak je ponovo oduzeo servis španskom teniseru.

3:2′ – Novih brejk šansi nije bilo. Đoković je osvojio gem na svoj servis.

2:2′ – Zapretio je Novak na servis rivala (15:30), tada je Rafa pronašao odlične prve servise i uspeo je da potvrdi brejk i da izjednači.

2:1′ – Ekspresan odgovor Rafe. Odmah je vratio brejk u drugom setu.

2:0′ – Fantastična igra Đokovića u drugom setu. Stigoa je do tri uzastopne brejk lopte. Prvu je Nadal spasao uz veliku pomoć sreće, ali je kod druge forhend poslao u aut. Brejk za Novaka!

1:0′ – Prvo vođstvo za Novaka u meču. Bez izgubljenog poena je započeo drugi set.

PRVI SET

3:6′ – Od 40:0 i tri set lopte je Đoković stigao do 40:40, ritern je tada otišao u aut, a u narednom poenu je loptica završila u mreži. Rafa je dobio prvi set.

3:5′ – Suočavao se Novak sa trećom set loptom, uspeo je da je spasi, a onda posle greške Nadala da dođe do trećeg gema u prvom setu.

2:5′ – Započeo je Đoković gem odlično i posle sjajne kratke lopte došao do dve brejk lopte (15:40). Dobrim servisom je Nadal uspeo da izjednači i da dođe do set lopte. Tada je Novak konačno uspeo smeč da pretvori u poen za izjednačenje (40:40). Odigrali su zatim jedan od najlepših poena na mežu, nadmudrivanje na mreži, Nadalov lob, Novak je uzvratio istom merom, a Rafa je na inovativan način na mreži uspeo da dođe do poena i da podigne publiku na noge. Nije se Novak predao, ostao je u gemu i potom došao do još jedne brejk lopte. Španac je duplom servis greškom poklonio gem Novaku.

1:5′ – Konačno do prvog gema! Posle pet izgubljenih je Đoković uspeo da se “upiše” na semafor.

0:5′ – Nadal je nemilosrdan u petom setu. Osvojio je još jedan gem i prišao na korak do osvajanja prvog seta.

0:4′ – Užasan početak za Novaka, pretrpeo je još jedan brejk u prvom setu.

0:3′ – Nadal je potvrdio brejk u prvom setu. Smečevi su skupo koštali Đokovića na početku meča.

0:2′ – Uz malu pomoć sreće i vrha mreže je Đoković došao do 40:15, ali Rafa nije odustao, dva puta je dolazio do 40:40 i onda i do prve brejk lopte. Imao je Novak dva smeča, nije ih pretvorio u poen, a onda je stigla kazna na mreži i volej za brejk.

1:0′ – Meč u Parizu je počeo, a Nole i Rafa su odmah pokazali u nekoliko poena kakvi su majstori. Svakako najzanimljivji je bio poen na mreži u kom je Rafa uspeo da se izvuče nekako i da uprkos dobrom lobu Đokovića stigne lopticu i poentira. Novak je ubrzo došao do prve brejk lopte (30:40) na koju je Španac odgovorio perfektnim servisom i as udarcem (40:40). Naredni poen, duga razmena i nova brejk šansa za Novaka. Još jedan neverovatan servis Nadala za novo izvlačenje. Lak poen za Nadala, pa dupla greška na gem lopti (40:40). Potom se dogodilo nešto neverovatno. Novak je nadmudrio Rafu na mreži, Nadal je jedva vratio lopticu, imao je Đoković čist smeč za novu brejk šansu, poslao je lopticu daleko u aut i poklonio poen Rafi, a onda je bekhend poslao u aut. Posle skoro 10 minuta igre u prvom gemu je Španac poveo. Pokazao je ovaj gem zbog čega je smeč jedan od najslabijih udaraca u Novakovom arsenalu i zbog čega često te greške opisuju na društvenim mrežama kao “Đoko smash”.

19:08′ – ZAGREVANJE

Zagrevaju se Srbin i Španac i polako se pripremaju za početak meča.

18:58′ – IZLAZAK NA TEREN

Novak i Nadal izlaze na teren.

18:41′ – CICIPAS ČEKA PROTIVNIKA

Prvi put do finala Grend slema za Stefanosa Cicipasa. Grk je napravio neverovatan uspeh i u polufinalu je savladao Aleksandera Zvereva – 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3. Sada čeka pobednika meča Novaka i Nadala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike