Novak podvukao crtu posle osvajanja AO i poručio: Rodžer i Rafa me inspirišu, dok oni igraju, i ja ću

21.02.2021

15:00 >> 15:12

0

Autor: Adam Štulić

Najbolji teniser sveta dao osvrt na još jedan trijumfalni pohod u Melburnu

Novak podvukao crtu posle osvajanja AO i poručio: Rodžer i Rafa me inspirišu, dok oni igraju, i ja ću
Copyright AP Photo/Andy Brownbill

Australijan open ima svog suverenog vladara. Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je Rusa Danila Medvedeva (3:0) i tako deveti put podigao šampionski trofej u Melburn parku, prišavši tako na samo dva grend slem titule manje od rekordera i najvećih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Zato je posle osvajanja Otvorenog prvenstva Australije poručio:

– Svako ima svoj put, oni su već ispisali istoriju. Pokušavam da uradim to i ja na jedinstven način, koji odgovara meni. Da li razmišljam o osvajanju Slemova i obaranju rekorda? Naravno. Dok se ne penzionišem, biću fokusiran na to. Rodžer i Rafa me inspirišu. Dok oni igraju, i ja ću. Kao da je trka ko će duže da igra tenis, ko će da pobeđuje više. Nadmetanje u svim segmentima.

Grend slem trofej u Australiji 18. je koji je Novak osvojio na najvećim i najvažnijim teniskim turnirima.

– Kada ste mlad teniser, sanjate da osvojite Gren slem. Tako da pokušavam da podsetim sebe koliko je ovo važno, da se uštinem. Iako sam imao sreće da osvojim mnogo titula, uživam svaki put sve više, jer postaje sve teže. Ne osećam da sam star ili umoran, ali biološki gledano, stvari su drugačije nego što su bile pre 10 godina. Moram da budem pametniji kada pravim raspored kako bih bio na vrhuncu kada je to najpotrebnije. Sada kada sam obezbedio rekord po broju sedmica na prvom mestu, osećam olakšanje. Mogu potpuno da se fokusiram na grend slemove. Prilagodiću svoj kalendar. Videću još gde ću da igram, nisam se nigde obavezao posle Australije.

Otkrio je Đoković i da mu je poslednji trofej na AO najdraži iz jednog razloga.

Pročitajte još

– Svaka titula je drugačija. Teško je porediti ih. Ali ovo svakako jeste bio emotivno najzahtevniji grend slem na kome sam igrao, zbog povrede, svega što se dešavalo van terena, karantina. Naravno da nisam jedini koji je iskusio karantin i na to se ne žalim. Verovatno sam imao i bolje uslove u poređenju sa igračima koji 15, 20 dana nisu mogli da napuste sobe. Emocije su u ovom trenutku pomešane, na početku nismo osećali da smo dobrodošli. Ali kad se podvuče crta, bio je ovo uspešan turnir za sve u Australiji.

Progovorio je Novak i o “zabranjenoj temi”, povredi koju je zadobio tokom trećeg meča na turniru protiv Tejlora Frica, o kojoj nije želeo detaljnije da govori za vreme trajanja takmičenja.

– Osetio sam to čim se dogodilo. Rekao sam i posle meča. Tada sam nagađao, ali osetio sam da je mišić pukao. Znam da je bilo mnogo spekulacija, da su mnogi sumnjali da sam povređen, kako mogu da se oporavim tako brzo… Razumem. Svako ima pravo na svoje mišljenje. Mada mi se činilo da u pojedinim momentima nije fer. Ali nije ni prvi ni poslednji put – rekao je Novak, pre nego što je dao odgovor na pitanje kako se borio sa kritikama.

– Za mene je najvažnije bilo da se potpuno fokusiram na ono što je najvažnije, a to je oporavak. Da se držim rutine, kako bih bio u najboljem mogućem stanju. Nisam pratio šta je ko rekao ili šta se piše u medijima. Nije bilo potrebe za tim. Naravno, neke stvari su dopirale do mene. Nije bilo lepo čuti neke stvari, ali kao što sam rekao, nije prvi put. Imam mnogo iskustva. Na neki način, osvajanje trofeja je moj odgovor njima.

Priznao je najbolji teniser sveta da mu teško pada što se često nalazi u tim situacijama.

– Naravno da me boli. Ja sam ljudsko biće, imam emocije. Ne volim kada me neko napada. Ne mogu da kažem da me nije briga. Ali imam “debelu kožu”, uspevam da se fokusiram na ono što mi je najvažnije. Sve što smo uradili u poslednjih 10 dana moći ćete da vidite u dokumentarcu na kraju godine. Snimljeno je mnogo toga.

Pročitajte još

Dodao je Srbin da mu je ova titula veoma važna, posle prošlogodišnje diskcalifikacije sa Ju Es Opena i teškog poraza u finalu Rolan Garosa.

– Diskvalifikacija je uticala na mene mentalno, emotivno. Do tog momenta nisam izgubio nijedan meč u sezoni. Uticalo je to i na nastavak sezone. Imao sam posle uspona i padova. Želeo sam da novu godinu počnem na najbolji mogući način. A u Australiji uvek imam dodatno samopouzdanje – zaključio je Novak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike