Može li Novak da prestigne Rodžera i Rafu? Amerikanci, prvi put sa pravom, postavljaju ovo pitanje!

02.10.2023

07:46

0

Autor: A. S.

Ponovo se vrti ista priča, ali ovog puta bar bez napada na Srbina

Može li Novak da prestigne Rodžera i Rafu? Amerikanci, prvi put sa pravom, postavljaju ovo pitanje!
Novak Đoković slavi poen - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

U svetu tenisa i dalje ima onih koji žmure na uspeh i rezultate Novaka Đokovića, pa se svako malo vodi polemika na temu ko je najbolji teniser današnjice. Iako po brojkama i statističkim podacima, Nole ima najviše uspeha, i dalje se postavlja pitanje - Da li Novak može da prestigne tandem najvećih rivala, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

  
Pitanje jeste kontradiktorno sa onim što je sve Đoković učinio, ali se nalazi u naslovu američkog portala "Teniski svet SAD".

- Novak Đoković je najbolji igrač ove godine, osvojio je tri grend slema iz četiri finala! U ATP trci (u kojoj se računaju samo ovogodišnji učinci, a ne, kao za ATP listu, odnos ovosezonskih u odnosu na prošlogodišnja ostvarenja, prim. prev.) Novak vodi ispred Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva i na dobrom putu je da bude među dvojicom najboljih na kraju sezone, po čemu bi prestigao Rafaela Nadala i Rodžera Federera - navodi se u analizi ovog portala i dodaje:

- Srbin je u fantastičnoj poziciji da ostavi iza sebe svoje najveće rivale i postane najstariji teniser koji je godinu završio na prvom ili drugom mestu trke za tu sezonu, i to kao čovek od 36 godina i sedam meseci. Federer je to 2017. uradio kada je imao 36 godina i četiri meseca, a onda ga je prošle sezone pretekao Rafael Nadal, koji je bio među dva najbolja na kraju 2022. kao igrač od 36 godina i šest meseci.

Novak je propustio dva grend slema 2022, a vratio se na najveću scenu ove godine uz učinak 27-1 na ta četiri najznačanija turnira. Srbin je osvojio Australijan open i Rolan Garos pre nego što je u epskom finalu Vimbldona izgubio od Karlosa Alkaraza u pet setova, čime je ispustio priliku da se za kalendarski grend slem bori u Njujorku.

Pa opet, i pored toga, Đoković je četvrti put podigao pehar US opena, a prvi put od 2018. Učinio je to nakon što je u finalu pobedio Danila Medvedeva i time proslavio svoju 24. grend slem titulu. Novak je sezonu i počeo trijumfalno, sa dva trofeja u Australiji, i to spasivši meč loptu protiv Sebastijana Korde u Adelajdu pre nego što je desetu titulu na Australijan openu osvojio pobedom nad Stefanosom Cicipasom.

Zatim je usledio osvrt na američku turneju i turnije koje je preskočio.

- Đoković je potom propustio Indijan Vels i Majami, poslednje turnire koje je morao da preskoči zbog svog 'vakcinalnog statusa'. Srbin je igrao za 23. grend slem titulu na Rolan Garosu i tamo preskočio sedam prepreka da dođe do rekordne krune i upisivanja u istorijske knjige.
Đoković je pobedio i Karlosa Alkaraza i Kaspera Ruda na putu ka svom trećem trofeju u Parizu, postavši tako prvi teniser koji ima bar po tri titule na sva četiri najveća turnira u tenisu.

Na krilima tog uspeha, Novak je stigao do vimbldonskog finala, želeći tamo treću uzastopnu grend slem titulu, ali je u velikoj bitki pao pred Karlosom Alkarazom, koji mu je tako prekinuo niz uspeha. Potom je baš Alkaraza, u epskom duelu, pobedio u Sinsinatiju i 39. put došao do masters krune, pa je Novak bio favorit na US openu, a to i dokazao na terenu.

Srbin je na njujorškom grend slemu nadokadio 0-2 u setovima protiv sunarodnika Lasla Đerea pre nego što je sve ostale rivale pobedio sa po 3:0, čime je dodao 2.000 bodova na svoj konto i izgradio veliku prednost nad Alkarazom. Novak će juriti još ATP bodova na pariskom mastersu i ATP finalu u završnici sezone, želeći da osmi put u karijeri, i to kao 36-godišnjak, godinu završi na prvom mestu - navodi se u analizi poznatog američkog teniskog portala.

Najstariji teniseri koji su godinu završavali u Top 2 ATP tura:

36 godina i 6 meseci Rafael Nadal (2022.)

36 godina i 4 meseca Rodžer Federer (2017.)
34 godine i 7 meseci Novak Đoković (2021.)
32 godine i 3 meseca Džimi Konors (1984.)
30 godina i 7 meseci Džon Njukomb (1974.)

Do kraja sezone, Novak je potvrdio da će učestvovati na mastersu u Parizu i Završnom turniru u Torinu, kao i u Dejvis kupu sa reprezentacijom Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike