Na današnji dan "rođen" je Vimbldon! Prvi šampion bio je Gor, a 146 godina kasnije Đoković može da uđe u istoriju

09.07.2023

15:37

0

Autor: D. N.

Učestvovalo je 22 tenisera, a igralo se samo u muškoj konkurenciji

Na današnji dan "rođen" je Vimbldon! Prvi šampion bio je Gor, a 146 godina kasnije Đoković može da uđe u istoriju
Vimbldon - Copyright Profimedia

Današnji dan ima posebno mesto u istoriji tenisa. Tačno pre 146 godina počeo je prvi vimbldonski turnir, koji je danas najprestižniji u "belom sportu". Tenis kao sport je ustanovljen 1875. godine, a u julu 1877. (od 9. do 19.) organizovan je i turnir u Londonu.

Igralo se samo u muškoj konkurenciji, i to 22 tenisera. Učešće se plaćalo jednu gvineju, a finale je gledalo oko 200 ljudi. Finale koje je odlagano tri dana zbog kiše, odigrano je 19. jula. Ulaz na tribine je bio jedan šiling, a pobednik je zaradio 12 gvineja, kao i srebrni pehar vredan 25 gvineja.

Pobednik tog prvog turnira na terenima "Ol Ingland klaba" bio je 27-godišnji Spenser Gor koji je pobedio godinu dana starijeg Vilijama Maršala. Slavio je u tri seta (6:1, 6:2, 6:4), a meč je trajao 48 minuta što je danas otprilike trajanje jednog seta.

Goru je ovo bila jedina titula na Vimbldonu, a prema tadašnjim pravilima, Maršal se borio i za drugo mesto. Pobedio je Čarlsa Gilberta Hitkouta.

Trenutni rekorder po broju titula na Vimbldonu u muškoj konkurenciji je Rodžer Federer sa osam. Ali ako i ove godine osvoji, Novak Đoković će se izjednačiti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike