Novače, Srbija će se buditi uz tebe: Đoković juri desetu titulu na Australijan openu!

16.01.2023

09:00

0

Autor: Milan Nastić

Srpski teniser s velikim nestrpljenjem očekuje prvi grend slem u sezoni

Novače, Srbija će se buditi uz tebe: Đoković juri desetu titulu na Australijan openu!
Copyright AP Photo/Kelly Barnes

Novak Đoković, posle godinu dana neigranja, ponovo se vraća na Australijan open.

Velika stvar za Noleta, za njegove navijače, ali i sve ljubitelje tenisa.

Nema dileme da je on najveći igrač u istoriji ovog grend slema, a kako i ne bi bio kada je čak devet puta podizao pehar u Melburnu, što nikome nije pošlo za rukom otkako se igra ovaj turnir.

Daleko iza njega su Rodžer Federer i Roj Emerson, kojima je to pošlo za rukom šest puta.

I sam Novak je često isticao da mu prija igranje na Australijan openu i da se tamo oseća kao kod kuće.

Nole juri desetu titulu!

A sada se postavlja pitanje da li je Đoković spreman da po deseti put osvoji ovaj prestižni grend slem.

Svi se slažu da je Nole kadar da to ponovo učini, odlično je počeo sezonu, osvojio je turnir u Adelejdu, a u prilog mu ide i to što na tlu Australije ne zna za poraz od 2018. godine. 

To znači da ima impozantnu seriju od 35 trijumfa zaredom, što nikome u istoriji tenisa nije pošlo za rukom u Australiji, računajući sve turnire u toj zemlji.

Iskreno se nadamo da će se taj niz nastaviti i posle 2023. godine, što bi bio još jedan dokaz da je Đoković najbolji teniser svih vremana.

Žreb mu išao naruku

Svi se slažu da mu je i žreb išao naruku, jer turnir počinje duelom s manje poznatim Špancem Robertom Karbaljesom Baenom, a zatim sledi meč s Francuzom Kokoom ili Bolivijcem Ugom Delijenom. 

Tek u trećem kolu imao bi neko zvučnije ime, u pitanju je Grigor Dimitrov, ali kako Bugarin trenutno nije u zavidnoj formi - tek je 29. na ATP listi, ni to ne bi trebalo da bude ozbiljnija prepreka za Đokovića.

Potencijalni protivnik bi mogao da bude i Rus Arsen Karacev.

U osmini finala mogao bi na Aleksa de Minora, veoma nezgodnog protivnika, s kojim se Đoković nikad nije sastajao.

Mogući protivnik može da mu bude i Španac Pablo Karenja Busta, s kojim je igrao kada je diskvalifikovan na US openu 2020. godine.

Srpski teniser bi u četvrtfinalu mogao na šestog tenisera sveta Andreja Rubljova, pa Nika Kirjosa, koji voli da igra pred domaćom publikom, ili Holgera Runea, koji je deseti na ATP listi.

U polufinalu, protivnik bi mogao da mu bude treći teniser sveta Kasper Rud ili Tejlor Fric, deveti na ATP listi.

To znači da do finala ne može da se sastane s Rafom Nadalom, prošlogodišnjim osvajačem Australijan opena, ili Danilom Medvedevom, koji je uz Španca sigurno jedan od glavnih kandidata za osvojanje grend slema u Melburnu.

Tanjug/AP
 

Ipak, treba istaći da Nadal od osvajanja Rolan Garosa prošle godine stalno ima problema sa povredama, i nikako da uđe u svoj prepoznatljiv ritam.

Ali ne treba Španca potceniti, jer mu ni na prošlom Australijan openu niko nije davao neke šanse pa je stigao do samog kraja.

Moj utisak je da je Novaku najveća pretnja Danil Medvedev, ali i mlađi igrači poput Kaspera Ruda, Stefanosa Cicipasa, pa i domaći teniser Nik Kirjos, koji će biti posebno motivisan da prvi put osvoji grend slem u karijeri.

Ali gledajući Novakovu motivaciju i trenutnu formu, sve ide u prilog tome da je Đoković prvi favorit ovog Australijan opena.

Sam sebi može biti najveća prepreka

Smatram da on sebi može biti najveća prepreka, a kad to kažem, mislim na to da jednostavno može da ima loš dan i da to protivnik iskoristi, ili ne daj bože da dođe do neke povrede. Naravno, ne bismo želeli da se dogode ni jedan ni drugi scenario.      

Veoma brzo ćemo znati da li će Nole po deseti put da podigne pehar u Melburnu. Idemo meč po meč. Kao štoi  Đoković voli da kaže - ne želi da previše razmišlja unapred i fokusiran je na svakog svog protivnika.

Novak će prvi meč igrati u utorak u jutaranjim satima po srednjoevropskom vremenu, a dan ranije počinje dvonedeljna ludnica u Melburn parku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike