Iznenađenje – Novak na ovoj listi nije prvi, ali je ona dokaz da živimo u eri najboljih tenisera svih vremena!

25.03.2022

19:15 >> 19:09

0

Autor: 24sedam

Ovo je 10 igrača sa najboljim procentom pobeda na ATP turu ikada

Iznenađenje – Novak na ovoj listi nije prvi, ali je ona dokaz da živimo u eri najboljih tenisera svih vremena!
profimedia-0664032822 - Copyright Profimedia/Jorge Ferrari/Power Sport Images

Verovali ili ne, postoji lista vezana za svetski tenis na kojoj Novak Đoković nije na njenom vrhu. Najbolji teniser današnjice, i po mišljenju mnogih, najbolji igrač „belog sporta“ svih vremena poslednjih godina je oborio bezbroj rekorda i postavio lestvicu toliko visoko da će je teško u skorijem vremenu bilo ko preskočiti.

Ipak, na ovoj listi srpski as gleda u leđa Rafaelu Nadalu. Portal „Tennishead“ objavio je poredak najboljih 10 tenisera svih vremena po procentu uspešnosti na kojoj Nole zauzima drugo mesto, ali koja je ujedno i još jedan dokaz da živimo u eri najboljih igrača ikada, pošto se između Nadala, Novaka i Federera „umešao“ samo Bjorn Borg.

Španski as ima ukupan procenat uspešnosti 83.3, a svoju dominaciju uspostavio na turnirima na šljaci. Nadal je na „crvenoj zemlji“ godinama neprikosnoven i sa 91.5 procenata uspešnosti stigao je do preko dve trećine osvojenih trofeja u dosadašnjoj karijeri. Koliko je Rafa dominantan na šljaci pokazuje i to što ima pet procenata više pobeda od drugoplasiranog na ovoj podlozi Borga i više od 10% više od trećeg Lendla.

Dvostruki šampion Australijan opena i četvorostruki osvajač  Ju-Es opena zauzima 10. mesto na listi po procentu pobeda na tvrdoj podlozi sa 511 trijumfa u 141 poraza, dok na travi Nadal ima 78% uspešnosti.

Ukoliko mu zdravstveni protokoli do kraja sezone to dozvole, Nole ima veliku šansu da se i na ovoj listi veoma brzo nađe na prvom mestu, pošto se trenutno nalazi na 83.2 procenta uspešnosti na ATP turnirima.

Pored toga što je drugi po procentu uspešnosti, Novak je drugi i u najvećem procentu pobeda u mečevima u kojima je izgubio prvi set (44%), a ujedno je i prvi posle njegovog nekadašnjeg trenera Borisa Bekera koji je pobedio tri najbolja tenisera sveta uzastopno.

Prvi reket planete je u dosadašnjoj karijeri odigrao 1191 meč u kojima je ostvario 991 pobedu i 200 poraza, a 62 od 86 ATP trofeja i 12 od 20 grend slem titula osvojio je na tvrdoj podlozi gde ima 84.2 procent uspešnosti. Đokoviću najmanje leži šljaka (80.5%), dok mu trava, sudeći po 85 odsto uspešnosi i te kako odgovara.

Legendarni Bjorn Borg (ukupno 82.4%) odigrao je tokom karijere najmanje mečeva od svih tenisera sa ove liste (794), a statistika pokazuje da ima najbolji procent uspešnosti protiv rivala iz top 10 (71.3%). Šestostruki osvajač Rolan Garosa ima 86.1% odsto uspešnosti na šljaci, na betonu je nešto slabiji (81.2%), dok je jedini teniser koji je pet puta uzastopno osvajao Vimbldon na travi ostao sa 81.8%.

Rodžer Federer u karijeri odigrao 1526 mečeva, od kojih je 275 puta teren napuštao pognute glave, što ga je stavilo na četvrto mesto ove liste sa 82% uspešnosti. Legendarnom Švajcarcu, sudeći po procentu uspešnosti, od svih podloga najviše leži trava (86.9% - najuspešnije od svih sa ove liste), na tvrdoj podlozi se sa procentom 83.5 nalazi u top 5, dok je najmanje uspeha imao na šljaci (76.1%).

Džimi Konors je peti sa 81.85%, Džon Mekinro se nalazi na šestom mestu (81.7%), sedmi je Ivan Lendl (81.5%), na osmom mestu se nalazi legendarni Australijanac Rod Lejver (79.8%), deveti je Pit Sampras (77.4), a deseti Boris Beker (76.9%).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike