Mučenje i ponižavanje Đokovića dolazi na naplatu, sprema se bura na političkoj sceni Australije

06.02.2022

16:15

0

Oštre optužbe iz opozicije, kojoj rastu šanse zbog tretmana Đokovića

Mučenje i ponižavanje Đokovića dolazi na naplatu, sprema se bura na političkoj sceni Australije
profimedia-0570209223 - Copyright Profimedia

Tortura Novaka Đokovića u Australiji je jedan od najvećih sportskih skandala u istoriji, koji i dalje "vuče repove" i prevazilazi granice tenisa i sporta uopšte.

Zatvaranje u hotel pun buba, u kome su i ostali migranti, bacilo je posebno svetlo na surovost australijskih vlasti prema imigrantima, a to što je Đokoviću dva puta oduzimana viza pokrenulo je i političku lavinu. Drugi put mu je oduzeo lično ministar za imigraciona pitanja Aleks Hok.

Sada se sa novim detaljima o deportaciji oglasila i opoziciona političarka Kristina Kenili, koja obavlja Hokovu funkciju, ali u vladi u senci. Ona je navela sve probleme ovakvog pristupa, kao i o uticaju koji će to imati ubuduće, posebno za porodice i male privrednike, koji se spremaju za otvaranje granica nakon dve godine.

- Ima mnogo neodgovorenih pitanja o tome kako tačno Morison namerava da bezbedno otvori granice, uključujući i kako će se odlučivati o vakcinalnom statusu putnika. Saga o Novaku Đokoviću pokazala je koliko su nam granice postale ranjive, jer se 30 godina vizne politike okrenulo naglavačke. Morison sada uvaljuje službenicima Pograničnih snaga odgovornost da procenjuju status vakcinacije putnika na samoj granici, umesto da se papirologija obrađuje mnogo ranije, kao deo procesa prijave za vizu.

Onda je nastavila i potkačila premijera savezne države Viktorija, Danijela Endruza.

- Endrjuz nije mogao da objasni kako službenici Pograničnih snaga, koji imaju 30 do 40 sekundi po putniku na granici da procene validnost dokumenata, mogu uopšte da dešifruju složenu dokumentaciju u vezi sa vakcinom, a da ne nastane opšti zastoj na graničnim prelazima na aerodromu.

Podsetimo, Đoković je prvo spremio dokumentaciju o medicinskom izuzeću po preporuci Australijan opena, a onda su mu Pogranične snage ukinule vizu jer dokumentacija nije bila dobra. Vlasti države Viktorija nisu htele da mu pomognu, posle čega je Novak prebačen u hotel strave.

Potom je sud ukinuo odluku o ukidanju vize, da bi ministar Hok iskoristio svoje diskreciono pravo da mu ukine vizu, što je kasnije podržao i najviši sud.

Kenili je progovorila i o tome.

- Ako je pristup Morisonove Vlade nova normalnost, onda prijatelji i porodica australijskih građana, turisti i iskusni radnici sa vizama koje im je izdala Vlada mogu da dođu u zemlju, a onda da tu budu odbijeni i vraćeni samo zato što neko nije mogao da se potrudi i proveri vakcinalni status pre nego što je neko dobio vizu ili ušao u avion. Sve dok su gospodinu Morisonu važnije naslovne strane od pravljenja jasnog plana za otvaranje granice, australijske porodice i njihovi poslovi neće imati bolju budućnost - zaključila je Kristina Kenili.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike