Tadija Dragićević otvoreno za 24sedam: O Zvezdi u najtežim trenucima, šta je uticalo na njegovu karijeru, Srbiji, Jokiću, i rekordu koji drži

05.04.2021

07:26 >> 09:44

0

Autor: Milan Nastić

Bivši kapiten Crvene zvezde bez dlake na jeziku

Tadija Dragićević otvoreno za 24sedam: O Zvezdi u najtežim trenucima, šta je uticalo na njegovu karijeru, Srbiji, Jokiću, i rekordu koji drži
Copyright MN Press

Kad je Košarkaški klubu Crvene zvezda prolazio kroz najteži periodu u svojoj istoriji, preuzeo je ulogu lidera crveno-belih, kapitena, iako je imao ponude sa svih strana iz velikih evropskih timova, ali on se odlučio da ostane na Malom Kalemegdanu.

Reč je o Tadiji Dragićeviću, koji se slobodno može reći da je čak žrtvovao i svoju karijeru, i pokušao da vrati klub na staze stare slave, međutim, u tom periodu, često su se menjale uprave, treneri, nije bilo kontinuiteta.

Sad posle 13 godina, stameni Čačanin je otvoreno o svemu priča za 24sedam, napominjući da mu je sa jedne strane žao što nije nastavio karijeru u nekoj evroligaškoj ekipi, iako je imao dosta ponuda, ali sa druge mu je drago, jer je voljenom klubu hteo da pomogne i da ne napusti kormilo kad mu je bilo najteže.

Ima žala, to je bilo kada sam imao 22. godina i kada nisam otišao iz Zvezde. Bio sa MVP sa Omorom Kukom, tu je bilo raznih ponuda, a tada se menjala uprava u Zvezdi, dosta igrača je otišlo. Te godine u klub dolazi Kari Pešić. On nije hteo da me pusti, na meni je voleo da gradi tim. Svi smo mogli da imamo koristi da su me tada prodali, klub je mogao na meni da zaradi, ja sam mogao da podignem karijeru na viši nivo. Bila je mogućnost da uđem u neki drugi sistem, kao što je uradio Bjelica, u Kahi Laboral. Budeš nekoliko godina i onda nema nazad. Ali, opet sa druge strane, hteo sam da da pomognem klubu koji volim i da ih ne ostavim na cedilu – kazao je Tadija Dragićević za 24sedam.

Pročitajte još

On ističe da je to bila prekretnica u njegovoj karijeri i da su od tada krenuli problemi sa povredama.

Od tada su krenule povrede. Kreću pritisci, od strane Pešića, pa od mene samog. Sve je pod tenzijom. Onda počinješ da slušaš ljude sa strane, pa počinješ da gubiš samopouzadnje. Tipa, on više nije kao što je nakad bio, i takve stvari moraju da da te pogode. Ne možeš da se isključiš iz svih iz tih priča. Od sezone gde si bio najbolji, odjednom počinješ da stagniraš, pa čak da ideš i nazad. Naravno, ja sam uvek voleo da budem u Zvezdi, uvek se nadaš sad će da se napravi ekipa koja će biti dobra. Sećam se da je tada stigla ponuda od Dinama iz Moskve, trener je bio Blat. Ponudili su veliko obeštećenje, ali ovi nisu hteli ni da čuju. Tada je predsednik bio Vučićević, a tu je bio i Opačić, i sve vreme su potencirali da žele na meni da grade tim. To je bila prekretnica u mojoj karijeri, gde je trebalo da ideš u neki drugi sistem, ali to se nije dogodilo.

Takođe, Dragićevićevo prezime je pročitano i na NBA draftu.

– Tada sam bio draftovan, jedino Peković i ja, sve je trebalo da ide uzlaznom linijom. Međutim, krenuli su priče kako moja noga nije u redu, od jedne male povrede, napravili su priču kao da je u katastrofalnom stanju. Niko me nije zaštitio iz kluba. O meni se pisalo kao da sam izlomio dve noge. To je uticalo na moju psihu, opterećen si nekim drugim stvarima, i to više nije to. Krenuo su ponovo da se nekome dokazuješ, što je sigurno uticalo na moju buduću karijeru – istakao je Dragićević za 24sedam.

Vratilo smo se u sadašnji trenutak, i Tadija nam otkrio da je blizu završetka košarkaške karijere.

– Iskreno razmišljam da završim karijeru. Generalno, o svemu sam razmišljao, tu je sada i moja porodica, nekako je sve ispalo dobro u ovom trenutku. Imam 35 godina, i ova korona je dosta poremetila neke stvari koje sam planirao. Hteo sam da odem u Bjelu u Italiju, i imali smo neki dogovor, hteli su da uđu u prvu ligu, međutim, stvari su se iskomplikovale, sponzori otišli, oni ostali u drugoj ligi. Imao sam neki usmeni dogovor da tamo provedem dve godine. Iskreno, tamo mi se najviše išlo, jer moja supruga tamo provela 14 godina, završila školu, fakultet, ima njihov pasoš, pa smo zbog toga hteli da živimo u Italiji, čak nije u pitanju košarka, nego da živim u nekom lepom ambijentu. Međutim, ova situacija je sve poremetila, već godinu, i nešto više sam bez košarke, ali se ne opterećujem. Lepo mi je ovde sa porodicom, zadovoljan sam životom, tako da je 90 odsto da završavam karijeru.

Legenda Zvezde ima planove posle karijeru, napominjući da mu je želja da ostane u košarci.

Voleo bih da ostanem u košarci, imam nekih planova. Radim sa nekim prijateljima, košarkašima, imamo neke investicije. Želim da taj period od završetka karijere, do novog života, prođe bez velikih turbulencija. Da imam obavezu, ali isto tako imaš vremena i za privatni život. Nekako je sve drugačije, u odnosu na karijeru, tada si stalno bio posvećen košarci, sada je drugačije, ali opet našao sam sebi neko lepo zanimanje. Videću, planiran da budem nešto u Zvezdi, zašto da ne. Pričao sam sa nekim ljudima, možda u upravi, videćemo kako će to sve da ispadne. To bi mi prijalo, voleo bih da ostanem u sportu, pogotovo u svom voljenom klubu – priznao je Čačanin za 24sedam.

Pročitajte još

Tadija Dragićević ističe da bi mogao da bude trener, ali da se odmah posveti seniorima.

Sada da li bi želeo da budem trener, voleo bih, ali ne bih sada počinjao nešto od mlađih kategorija, nego da me odmah baciš u vatru da budem trener Zvezde, da vidim da imam tog šlifa. Mislim da bi mogao, smatram da imam dobar pristup prema igračima, znaš šta je dobro, šta loše. Najbitnije, što se tiče trenerskog posla da svi budu zadovoljni. To sam video kroz svoju karijeru. Evo daću primer francuskog trenera Kolea, kakav on ima pristup sa igračima, i njegovim radom svi su zadovoljni na treningu. Najgore kad je suprotno, kad nema energije i hemije. Ništa preterano, samo produktivno, i ono što treba da se radiš. Nema preteranog ubijanje psihe, a imali smo rezultate, uzeli dva Kupa. Dosta razgovora sa igračima, i uliva ti poverenje u ono što ti radiš.

MN Press

Bivši kapiten Zvezde kazao je da mu je krivo što nije imao priliku da se se dokaže u reprezentaciji.

– Ostaje žal i za reprezentaciju. Duda me je zvao, ali ja sam tada imao problema sa nogom. Propustio sam tada taj ciklus, nisam smeo da rizikujem sa kolenom. Pojavila se malo i sujeta, i onda posle toga nisam dobio ni poziv. Smatram da sam trebalo da dobijem još jednu šansu, pa da se tada vidi da li zaslužujem da igram za Srbiju ili ne. Ja sam prošao sve mlađe selekcije. Mi smo u Izmiru osvojili zlato sa Mutom Nikolićem. Ali u seniorskoj konkurenciji nisam dobio šansu, prvo od Dude, pa posle Đorđević. I to mi je isto veliki žal. Ali i pored svega toga, zadovoljan sam svojom karijerom, uvek tako razmišljam. Moglo je da bude i gore.

Tadija Dragićević smatra da srpska košarka ne mora da brine za budućnost, jer se pojavila plejada novih odličnih igrača.

– Sa Saletom Đorđevićem smo imali kontinuitet. Vratili smo se tamo gde i pripadamo. Generalno, imamo toliko dobrih i kvalitetnih momaka, da možemo da napravimo dve reprezentacije. Ovo što Jokić igra je stvarno neverovatno, čista magija. Ima glavu za košarku i tako ih je dobro pročitao, bukvalno kao da se igra sa njima. Može sve da uradi sa loptom, da doda, da prođe igrača, mislim da mu sistem tamo odgovara. Ne bi me čudilo da dobije najveći ugovor u NBA svih vremena. Svaki dolar je zaslužio, znači i za našu reprezentaciju. Bitna karika, odlično prepoznaje igru, nije samo šuter. Voleo bih da se i Nedović vrati u selekciju, samo da ga povrede mimoiđu. On je tip igrača koji mora da igra dosta, tada je produktivan. Sličan sam i ja bio, nisam igrač koji će da ulazi na pet ili šest minuta, meni je takođe trebalo vreme. Tu su još Gudurić, Bogdanović, Bjelica. Sve su to momci koji mogu da igraju na najvišem nivou. Ako svi budu na okupu, mislim da ćemo opet praviti odlične rezultate.

 

Izuzetno je zadovoljan kakve rezultate ostvaruje Zvezda poslednjih godina, napominjući da je najbolji primer taj što je redovan učesnik Evrolige.

– Drago mi je što se Zvezda vratila na pravi put. Redovno su učesnici Evrollige, postoji sistem, i to mnogo znači za svakog igrača, kad nekoliko godina igraš u najjačem takmičenju. U moje vreme je sve bilo okrenuto ka Partizanu, sada je Zvezda dominantna. Napravio je se dobar sistem, kao što je to nekad imao naš veliki rival. Imaš kostur tima, samo promeniš nekoliko igrača, i to je onda mnogo lakše. Znaš kako sve funkcioniše. Ne menja se uprava, treneri, igrači na kraju svake sezone. Moraš da imaš kontinuitet. Ove sezona je po mnogim stvarima specifična, očekivalo se da će Zvezda imati bolje rezultate u Evroligi . Napravili su dobru ekipu, moralo je da bude bolje, ali sada videćemo kako će se to završiti. Mislim da je za Zvezdu, kao i za Partizan, problem što nema navijača, do je veliki hendikep za obe ekipe. Mnogo znači ta podrška sa tribina. To ti je kao da imaš još pet igrača na terenu, znaju gosti kada dolaze ovde, šta ih očekuje. Mislim da sada treba da se okrenu ABA ligi, i mislim da je Zvezdi prioritet da osvoje to takmičenje.

Pročitajte još

Tadija Dragićević je ušao u istoriju Zvezde i ABA lige.

Na 200 utakmica sam postigao 2.542 koša, i tako postao najbolji strelac ABA lige u istoriji, kao i Zvezde u ovom takmičenju. Za taj podatak nisam ni znao, ali lepo je kad čuješ tako nešto. A, kad se gledaju sva takmičenja, kroz sve košarkaške legende koje su igrale u Zvezdi, tu sam u 10 najboljih svih vremena. Lepa stvar za svakog košarkaša, da si ostavio neki trag iza sebe – zaključio je Tadija Dragićević za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike