Red tradicije, pa red simbolike: Partizan i Vojvodina, u dijametralno različitim ulogama, kreću po šampionsku titulu koja ove sezone vredi više nego ranije

03.04.2021

08:14 >> 08:28

0

Autor: Adam Štulić

Crno-beli nacionalni tron čekaju 10 godina, Novosađani žele potvrdu dominacije

Red tradicije, pa red simbolike: Partizan i Vojvodina, u dijametralno različitim ulogama, kreću po šampionsku titulu koja ove sezone vredi više nego ranije
Copyright MN Press

Srpska odbojka je deset godina čekala da se za njenog vladara bore Partizan i Vojvodina. Isto toliko je prošlo od poslednjeg šampionskog slavlja crno-belih, koji su do njega došli upravo u duelu s rivalom protiv kojeg danas započinju bitku za 12. titulu u istoriji kluba.

Najvredniji nacionalni trofej ove sezone ima posebnu težinu jer se uz njega dobija i ulaznica za direktno učešće u Ligi šampiona, a veliko je pitanje da li je ikada u istoriji šampionskih okršaja beogradskog i novosadskog kluba sve bilo na strani jednog tima, kao što je slučaj u takmičarskoj godini koja ulazi u sam finiš.

Vojvodina je od raspada SFRJ dominantna u granicama Srbije, poslednje četiri godine je vladar nacionalnog trona i u okršaj sa Partizanom ulazi kao klub koji je, u ovom trenutku, nekoliko stepenika iznad rivala u svim aspektima.

MN Press

S druge strane, ono što izabranicima Bojana Janića daje daje dodatnu nadu da će biti ravnopravan rival u borbi za tron jesu partije u dosadašnjem toku plej-ofa, u kojem su do završnice stigli bez izgubljenog seta u duelima s Nišom (četvrtfinale) i Mladim Radnikom (polufinale).

Mi smo tokom sezone imali problema sa povredama i sa virusom, ali nismo odlagali utakmice. Igrali smo sa onim što imamo i stvarno se borili. Svaki meč smo igrali pošteno, gubili, pobeđivali… Kasno smo i imali ceo tim na okupu, još nam se korona desila na početku priprema, bilo je teško i organizovati sve i planirati bilo šta kad je dovođenje igrača u formu u pitanju. Sve je bilo teško, ali mi smo ipak ostali pozitivni u najtežim trenucima i terali dalje. Održao nas je pozitivan karakter, šta god se dešavalo, nastavljali smo dalje, radili i trudili se – rekao je u nedavnom intervjuu za 24sedam Bojan Janić, koji je u međuvremenu postao trener-igrač kluba iz Humske.

Sudeći po dosadašnjem toku doigravanja za titulu, upravo bi današnja utakmica u Novom Sadu (17.30) mogla da bude tas na vagi koji bi mogao da pretegne na crno-belu stranu, jer su odbojkaši Partizana i protiv Nišlija i protiv Požarevljana do brejka dolazili na samom startu serija.

MN Press

Jedan od kurioziteta ove sezone moglo bi da bude i to da Partizan postane šampion bez da je slavio protiv najvećih rivala u ligaškom delu sezone (oba poraza od Zvezde i Vojvodine), a pred okršaj s “lalama” još jedan statistički podatak im daje razlog za optimizam. Naime, klub iz Humske je tokom prvog dela takmičenja pretrpeo dva neuspeha i od Mladog Radnika (1:3, 3:0), kojem se revanširao na pretposlednjoj stepenici u plej-ofu (1:3, 3:2). Ipak, ono što “valjku” nikako ne ide naruku jeste činjenica da Novosađani u dosadašnjem toku takmičarske godine nisu izgubili meč na svom terenu, dok u digravanju Crvenoj zvezdi i kragujevačkom Radničkom nisu prepustili ni set na domaćem parketu.

Još jednom smo potvrdili da je teško igrati protiv nas u maloj sali “Spensa”. Mi smo zaista igrali sjajno, pre svega timski. To je i presudilo da budemo tako dominantni – rekao je posle slavlja u odlučujućem meču serije sa Kragujevčanima igrač Vojvodine Stefan Negić.

Koliko crno-belima nije naklonjena sadašnjost, toliko nije ni prošlost, mada i pogled na istoriju daje odbojkašima u crno-belim dresovima dodatni elan u pokušaju da naprave, možda, najveće iznenađenje u klupskoj istoriji. Jer, kada se “baci pogled” unazad, Partizan i Vojvodina dosad su se pet puta sastajali u odlučujućim borbama za nacionalnog šampiona (po dva puta u SFRJ i SRJ, jednom u Srbiji), i iako je rezultat 3:2 u korist Novosađana, upravo je protiv njih “valjak” osvojio poslednje dve titule. Simbolično, pre tačno 30, odnosno 10 godina.

Odbojkaši Vojvodine slave pobedu i titulu protiv Partizana 1991. godine MN Press

Interesantno je i da su poslednje četiri titule velike Jugoslavije završile u vitrinama današnjih rivala (Vojvodina prvak 1988. i 1989. (finale s Partizanom) – prve titule u klupskoj istoriji, Partizan 1990. i 1991. godine (finale s Vojvodinom)), dok je raspadom Juge došlo do potpunog preokreta na klupskoj odbojkaškoj sceni.

Crno-beli su posle deset nacionalnih trofeja u SFRJ pali u potpuno drugi, u nekim sezonama čak i treći plan, dok je u Vojvodini formirana generacija koja je celu deceniju bila aspolutni vladar domaće odbojke, čiji je član bio i današnji trener “lala” Slobodan Boškan, koji je u svojoj prvoj sezoni u crveno-belom dresu novosadskog kluba u borbi za šampionski tron bio bolji od Partizana (sezona 1995/96, prethodno je Vojvodina bila bolja od Partizana u finalu plej-ofa u sezoni 1992/93.).

Mi imamo imperativ jer branimo titulu, tako i ulazimo, ali znamo da će se Partizan jako boriti. Jedino mi je žao što zbog cele situacije neće biti publike, ni u Novom Sadu, ni u Beogradu – rekao je u najavi meča trofejni srpski odbojkaš Slobodan Boškan.

Slobodan Boškan na meču finala plej-ofa protiv Partizana 1996. godine MN Press

Uspon Vojvodine do današnjih visina krenuo je formiranjem SRJ. Klub iz Novog Sada je osvojio prvih devet šampionskih naslova novonastale države (ukupno u SRJ i SCG 10 titula), a za to vreme “parni valjak” je tavorio u prosečnosti, sve dok 2011. nije podigao, dosad, poslednji pehar državnog prvaka.

Iz moje perspektive, klub koji se zove Partizan, mora da bude u vrhu u našoj zemlji u svakom sportu. Iako ranije nisam imao veze sa Partizanom, jer sam igrao u Zvezdi, kao velikom navijaču crno-belih mnogo mi je smetalo što je klub u drugoj ligi, što grca u problemima, što igrači ne žele da dođu tu da igraju… Drago mi je što sam uspeo neke stvari za sada da promenim, napravila se pozitivnija klima i došli su neki bolji rezultati. Ništa spektakularno nismo uradili, ja se neću smiriti dok od Partizana ne napravim stabilan klub. Da ima normalne finansije, uslove za rad, da razvija igrače… To mi je cilj da postignem uz pomoć uprave i predsednika Željka Tanaskovića. Čak i ove godine ako se osvoji titula to neće biti krajnje rešenje, već samo početak nečega što će, nadam se, trajati dugo i biti lepo – kazao je za naš portal trener-igrač crno-belih Bojan Janić.

Detalj s meča finala-plej-ofa između Vojvodine i Partizana 1996. godine MN Press

Vojvodina i Partizan večeras u novosadskom “Spensu” (17.30) otvaraju svoju šestu seriju finala plej-ofa. Novosađani kreću po petu uzastopnu, a ukupno 18. titulu, dok crno-beli žele da prekinu decenijski post i po 12. put prigrle najvredniji nacionalni trofej. Šampion će biti tim koji prvi stigne do tri pobede.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike