Borzaš za 24sedam: Najteže mi je bilo dok sam u dresu Mađarske slušao himnu Srbije

23.02.2021

10:23 >> 13:30

0

Mladi rukometaš emotivno opisuje kako je doživeo poziv selektora Tonija Đerone

Borzaš za 24sedam: Najteže mi je bilo dok sam u dresu Mađarske slušao himnu Srbije
Copyright Printskrin/ KÉZILABDA – Borzas Uros remekül debütált Tatabányán

Od ponedeljka 22. februara, Uroš Borzaš (21), rukometaš francuskog Tuluza, odbrojava dane do prve utakmice u seniorskoj reprezentaciji Srbije. On bi dozvolu za debi trebalo da dobije u julu 2022. godine, ali bez obzira na to, jučerašnji dan će pamtiti zauvek. Njegovo ime je zasijalo na spisku selektora Tonija Đerone, a ta vest ne bi toliko skrenula pažnju da iza Borzaša nije vrlo zanimljiva priča.

Rođen je u Adi, mestu koje odmah asocira na legendarnog golmana Arpada Šterbika. U mlađim selekcijama je branio boje reprezentacije Mađarske. U našim medijima pisalo se o njemu kao o igraču koga je Srbija ispustila. Međutim, stvari su se preokrenule, pa će Uroš, na sreću rukometne srpske javnosti, a i njegove kompletne porodice, doći na okupljanje Đeronine ekspedicije 7. marta.

Presrećan sam bio kada sam pročitao ime na spisku. Mnogo mi je drago što ću prvi put biti deo reprezentacije Srbije – poručio je Uroš Borzaš u razgovoru za 24sedam. – Moja priča je drugačija od ostalih. Ali mogu da kažem da je od samog početka, kada sam počeo u Srbiji da treniram rukomet, moj san bio da postanem reprezentativac. 

Mladi as je pojasnio i zašto je do dresa “orlova” išao okolnim putem.

Sa 13 godina sam otišao u Mađarsku kada su me zvali na njihovu Akademiju na Balatonu. Tada su mi rekli da ako ne budem igrao za njihovu reprezentaciju, neću moći da igram ni za tu nacionalnu Akademiju. To je jedan projekat za mlade Mađare, a bilo je i nas iz inostranstva. Moj otac i ja smo dobili njihov pasoš, pa sam se vodio na papiru kao domaći. Ne mogu da kažem da nisam imao izbora, ali ja u tom trenutku nisam ni bio pozivan za mlađe selekcije Srbije. Tada je bio pravi korak da se odlučim da igram za njih.

Iako je taj potez bio logičan sled okolnosti, Uroš priznaje da su mu susreti sa našom reprezentacijom veoma teško padali.

Nikad dobro nisam odigrao protiv Srbije, valjda je to tako trebalo da bude. Ne znam je li slučajno ili namerno… Uvek je bilo katastrofa. Mislim da smo se sastali šest ili sedam puta. Sećam se prve utakmice, čini mi se u kadetskoj konkurenciji, nisam znao da li da plačem ili da se smejem. Borim se protiv svoje zemlje, pregoreo sam skroz, završio sam utakmicu bez golova sa sedam promašaja. Najgore je bilo stajati u drugom dresu i slušati himnu Srbije. Ne želim tako nešto da doživim nikad više. 

Zbog pravila koja važe pri prelasku iz jednog nacionalnog tima u drugi, Uroš će morati debitantski meč još da čeka.

Tri godine treba da prođe, tako da sam u fazi čekanja. Sa mnom su iz Srbije kontaktirali pre tri ili četiri godine. Ali sam tada zaključio da želim da izguram do kraja u tim mlađim selekcijama Mađarske. Nisam želeo da ispadnem bezobrazan prema njima, jer su mi stvarno sve dali. Napredovao sam, školovao sam se, sve su mi obezbedili… Tako da sam ih do kraja ispoštovao, a onda odlučio sa porodicom, menadžerom i sam sa sobom da želim da igram za seniorsku reprezentaciju moje zemlje – Srbije. Ako zaslužim, naravno. 

Ovaj “transfer” je ostavio poseban utisak na kompletnu porodicu Borzaš.

Pročitajte još

Priznajem, svi smo malo plakali. Ne znam kako da to dočaram… Ma za ovo jednostavno živiš. Nema ništa lepše nego da reprezentuješ svoju zemlju na najbolji mogući način. Ostvaren je san, iako još nisam ni zaigrao, ni osvojio ništa u tom dresu. Mali, ali u isto vreme veliki korak u mojoj karijeri. 

U januarskim kvalifikacijama za EP rukometaši su dali nagoveštaj da za ovaj sport dolaze bolji dani u našoj zemlji.

– Dve utakmice protiv Francuske su pokazale da ekipa ima potencijal. Ne znam ko je verovao da ćemo ih pobediti. Mogu da kažem da se to desilo dva puta, jer je za mene i onaj remi bio ravan trijumfu. Velika borba i sjajna partija u tom dvomeču. Verujem da je sada sve vedrije nego tokom prethodnih godina.

Borzaš karijeru od 2020. godine gradi upravo u prvenstvu Francuske.

– Veliki korak je iz Mađarske doći u Francusku, jednu od najjačih liga na svetu. Tu je negde u istom rangu sa Bundesligom. Nije lako, ali je lepo igrati sa igračima poput Hansena, Karabatića… Trebalo mi je vremena da se adaptiram na nov rukomet, ali sada igram dobro. Ovde u svakom duelu moraš da daš sto odsto da bi izašao kao pobednik. Zajedno sa mnom u ekipi su kapiten reprezentacije Nemanja Ilić i Milan Jovanović, koji je, nažalost, povređen. Pomoćni trener je Danijel Anđelković, koji će od sledeće sezone preuzeti ulogu glavnog trenera. Sigurno je mnogo lakše kada imaš svoje ljude, pomogli su mi kad sam stigao. Zahvalan sam im na tome… Sad se lepo družimo.

Da bi dobio priliku da zaigra u jednoj od najjačih liga na svetu, Uroš je morao naporno da radi u Mađarskoj.

Pročitajte još

– Posle Akademije, bio sam u Vespremu, skupio sjajno iskustvo, radio sa neverovatnim trenerima, trenirao i družio se sa najvećim zvezdama svetskog rukometa. Ali igrački, nije bilo baš sjajno, jer nisam dobio značajnu priliku, ali sam mnogo toga naučio. Posle sam otišao u Tatabanju, to je jedna posebna priča u mom srcu. Trener Vladan Matić je zaslužan što sam sada u Francuskoj i što sam se afirmisao kao igrač. On mi je pružio šansu da se pokažem na glavnoj sceni, da igram EFH kup. U tom takmičenju sam odigrao nekoliko dobrih utakmica i “prodao” se Tuluzu.

Uroševo rodno mesto – Ada, nije uopšte veliko, ali je igrom slučaja poznato po Arpadu Šterbiku, verovatno najboljem golmanu svih vremena. To je čovek koji teško može da prebroji sve medalje koje je osvojio u reprezentativnom i klupskom dresu.

Daj bože da postignem isto što i Arpad Šterbik. Iz istog smo mesta, dobri smo, družimo se. On je legenda. Tokom poslednje polusezone u Vespremu sam bio sa njim. Mnogo mi je pomagao, i na terenu i van njega. Šta god je trebalo, bio je tu za mene, zahvalan sam mu na tome – poručio je za kraj Uroš Borzaš.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike