Protivnici OI u Tokiju sve brojniji: "Još nije kasno da se otkažu Igre"

15.05.2021

07:59 >> 08:00

0

Protivnici OI u Tokiju sve brojniji: "Još nije kasno da se otkažu Igre"
Copyright Pixabay/binmassam

Japanska Vlada i Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju suočava se sa sve jačim pritiskom lokalnog stanovništva koje želi da se smotra najboljih sportista sveta u njihovom kraju otkaže i ovog leta kao i prošlog.

“Opozicija”, a među njima i izvršni direktor poznate kompanije “Rakuten” Hiroši Mikitani, pozivaju svoje zvaničnike da još jednom dobro razmisle u kakve se rizike upuštaju dovođenjem sportista u situaciji kada u zemlji i dalje besni epidemija koronavirusa.  Mikitani ovakvo ponašanje organizatora naziva “samoubilačkom misijom”.

– Opasno je biti domaćin velikog međunarodnog događaja iz celog sveta. Dakle, rizik je prevelik i … Protiv sam održavanja Olimpijskih igara u Tokiju ove godine – rekao je Mikitani za CNN.

Japan je u petak produžio vanredno stanje zbog širenja koronavirusa. Dok se zemlja bori protiv četvrtog talasa virusnih infekcija, pritisak na zdravstveni sistem je sve veći, pa su zdravstveni radnici već u nekoliko navrata upozorili javnosti i vlast na nedostatak lekova i iscrpljenost lekara.

Na deset nedelja od otvaranja Igara, zakazanih za 23. jul, većina Japanaca se zalaže za otkazivanje Igara. U petak je guverneru grada predata peticija za otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju koju je potpisalo više od 351.000 ljudi. Mikitani veruje da još nije kasno da se otkaže domaćinstvo, iako premijer Jošihide Suga ne deli to mišljenje:

Pročitajte još

– Moguće je organizovati bezbedne igre. Želimo da odlučnu nastavimo sa pripremama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike