Srbija je prvak sveta! Od tog dana počela je dominacija kakvu svet ne pamti! (GALERIJA, VIDEO)

01.08.2023

09:54

0

Autor: G. F.

Niko nikada nije napravio tako uspešnu smenu generacija

Srbija je prvak sveta! Od tog dana počela je dominacija kakvu svet ne pamti! (GALERIJA, VIDEO)
Vaterpolisti Srbije na balkonu Skupštine - Copyright MN Press

Leto 2009. godine i Svetsko prvenstvo u vodenim sportova u Rimu, navijači u Srbiji pamtiće po vrhunskim ostvarenjima.

Čudo koje je napravila Nađa Higl osvajanjem šampionske titule, te zlato i srebro Milorada Čavića uz svetski rekord u polufinalu, bili su dovoljni da taj šampionat ostane u istoriji našeg sporta.

A da sve bude najlepše moguće pobrinuli su se vaterpolisti. Otišli su Delfini na to prvenstvo bez ikakve pompe, čak i potcenjeni od strane domaće javnosti.

SMENA GENERACIJA

Napravljen je tada veliki rez u nacionalnom timu, takozvana smena generacija i od mladih i tada za mnoge nepoznatih igrača nije se bog zna šta očekivalo.

Oprostili su se od nacionalnog tima velika imena srpskog i svetskog vaterpola poput Savića, Vujasinovića, Šapića, Ćirića, Šefika, Rađena, nešto ranije i Ikodinovića, pa je Mundijal dočekan kao prilika za uigravanje tima za budućnost.

A ispostavilo se da je tada napravljena najbolja smena generacija u istoriji. Put Rima su krenuli Slobodan Soro, Marko Avramović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Slavko Gak, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Gojko Pijetlović, Petar Filipović i Branislav Mitrović.

 

 

Ta ekipa, odnosno najveći deo iste, u godinama koje su sledile poosvajao je sve što se može osvojiti, a nezapamćena dominacija svetskim bazenima krunisana je drugim uzastopnim olimpijskim zlatom u Tokiju.

A turnir u Rimu bio je više nego turbulentan za "otpisanu" Srbiju. U prvom kolu izgubili su od Španije sa 10:9, u drugom rutinski savladali Kazahstan sa 20:3, a onda posle velike brobe odigrali 8:8 sa Australijom.

To je značilo da će u baraž za četvrtfinale sa druge pozicije i da će im rival biti domaćin Italija. Najveći deo onih koji ih do tog trenutka nisu otpisali, sada je "znao" da je kraj. Em domaćin, em Italijani.

BEZ KALKULACIJA

Pričalo se tih dana kako je trebalo izgubiti od Australije i sa trećeg mesta ići na Rumune. Nisu takve kalkulacije strane našem narodu, ali su vaterpolisti izabrali put "bez digitrona".

I pala je strašna Italija. Bilo je 7:5 pred oko 5.000 domaćih navijača. Ni oni, pa ni čudan sudijski kriterijum (Srbija 12 isključenja, Italija 6) nisu zaustavili izabranike Dejana Udovičića. Delfini su prošli u četvrtfinale, a tamo ih je čekala još strašnija Mađarska.

Kakva je to drama bila... Sjajno su naši vaterpolisti otvorili meč, vodili sa 5:2 kada se probudila "mađarska zver". Očas posla stigli su rivali do vođstva od 7:5, a treće isključenje Pijetloviča i povreda Nikića zbog koje više nije igrao samo su dodatno zakomplikovale stvari.

Uspeli su naši momci da pregrme i to i izbore produžetke (8:8), pa i da zabeleže veliku pobedu od 10:9 i uđu u polufinale. Tamo ih je čekala Hrvatska, u tom trenutku aktuelni šampion sveta i branilac titule iz Melburna 2007. godine.

Još jedna "paklena" utakmica bila je pred Delfinima. Repriza polufinala iz več pomenutog Melburna. I borba do poslednjeg daha.

Bukvalno do poslednjeg. Redom su sudije po tri puta isključivale Udovičića, Gocića, Rađena i Aleksića, a drama je dostigla vrhunac u samom finišu. Poslednji napad imali su Hrvati, dobili igrača više, ali je šut Sandra Sukna završio preko gola Srbije. Gola koji je maestralno čuvao Slobodan Soro.

VELIKO FINALE

Na red je došlo i finale. Već na pola prve četvrtine na semaforu je stajalo 3:1 za Srbiju i sada su svi verovali u zlato. Ličilo je na goleadu, a pretvorilo se u sudar dve granitne odbrane.

Sve do kraja druge četvrtine videli smo samo još jedan gol, prvi od pet koliko je postigao Havijer Garsija! U trećem delu igre bilo je 2:1, za Špance, a u poslednje 2:2. Produžeci su bili na redu.

U prvom 1:1, u drugom bez golova i posle ukupno 7:7 o zlatu su odlučivali peterci. A tek tu je bilo svega.

Soro je već u prvoj seriji odbranio Martinu i doveo Srbiju u prednost, koju smo čuvali do treće serije kada je Prlainovićev šut zaustavio Inaki. Već sledeći penal vratio je prednost Srbiji pošto je neuspešan bio Maljarač. Nakon gola Peronea ključ je došao u ruke Gocića. Spremili smo se za slavlje kada je španski golman ponovo bio uspešan.

Posle po pet peteraca i dalje nije bilo pobednika, pa se prešlo na sistem "1 za 1". Gol Moline, gol FIlipovića, gol Garsije, gol Udovičića, gol Espanjola, gol Prlianovića.

SORO I ALEKSIĆ ZA ISTORIJU

Na red je došao Huan Martin čovek kom je Soro već odbranio penal u prvoj seriji. I videli smo isti scenario - ponovo je srpski golman bio uspešniji. Sada je sav teret slave pao na leđa mladog Milana Aleksića, koji je bio na visini zadatka. Za pobedu Srbije, za titulu prvaka sveta, prvu pod tim imenom za naš vaterpolo.

Sve posle toga je istorija. Više nego uspešna istorija srpskog vaterpola. Svedoci smo nove smene generacija. Polufinale SP iz Fukuoke je velika stvar i znak da sa medaljam može da se nastavi. Nije realno očekivati totalnu i apsolutnu dominaciju, ali i ovi "novi Delfini" pokazali su da ćemo imati čemu da se radujemo u godinama koje dolaze.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike