Nikad ne potcenjuj srce šampiona! Hladnokrvna Srbija je u polufinalu!

25.07.2023

10:46

0

Autor: A. S.

Uspon generacije kreće od Azura

Nikad ne potcenjuj srce šampiona! Hladnokrvna Srbija je u polufinalu!
Nikola Jakšić - Copyright MN Press

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Fukuoki pobedom nad Italijom nakon izvođenja peteraca 15:14! U regularnom toku meča bilo je 11:11 (3:3, 2:2, 4:4, 2:2), pa će u borbi za medalju izabranici selektora Uroša Stevanovića igrati sa selekcijom Grčke koja je bila bolja od Crne Gore, u još jednom trileru na šampionatu sveta.

Otišli su delfini na šampionat sveta bez velike pažnje. Nakon smene generacija malo ko je u novom timu pronalazio naslednike "Neponovljivih". Ipak, uoči četvrtfinala sa vicešampionima sveta, mnogi su se setili Rima i 2009. godine. Tada su u osmini finala današnji rivali igrali meč koji je Srbiju lansirao na svetski tron. Da li će repriza biti u Fukuoki, videćemo do kraja nedelje.

A što se današnjeg duela tiče, sve je funkcionisalo. Srbija je u uvodnim minutima stigla do 2:0, bio je to nagoveštaj rađanja šampiona. Sedmorica debitanata i nešto iskusniji ostatak tima nije imao lak posao ni u nastavku meča.

Zna se kako se igra sa Azurima i kada se igra sa njima, pomoć "prijatelja" je uvek tu. Danas ni sudije nisu smetale delfinima. 

Hladnokrvnost Radulovića, sigurnost Rašovića, upornost Vučinića, čvrstina Ranđelovića, pa ponovo sigurnost Mitrovića, debitant Martinović i kapiten Jakšić samo su deo ovog uspeha i neke nove generacije. Rezultat je u drugom planu, Igralo se gol za gol, Srbija je jedina imala dva pogotka prednost i to u uvodnim sekundama, ali, ponašanje delfina i kada nije išlo i kada su imali prednost, raduje.

Reakcija Radulovića u poslednjem minutu na -1, kada je "okrenuo" iskusne defanzivce sa Apenina, skupocene i kao od brega odvaljene i dodao Uboviću, koji je sjajnu klupsku karijeru krunisao pogotkom reprezentativnog života, porazila je Italijane.

Peterci su bili samo odrađivanje posla, a Mitrović još jednom potvrdio da je najbolji čuvar planete i u četvrtoj deceniji. 

Sledeća je Grčka, Heleni spremite se. Da se ne zalećemo, ali da se i ne ljubimo.

Blog uživo

Peterci

4:3 Rašović!

3:3 Mitrović skida zicer Da Monteu

3:3 Miran Jakšić

2:3 Prešuti nadmudrio Mitrovića

2:2 Hrabro Vučinić

1:2 Di Fulvio bez greške

1:1 Brani i De Lundo Raduloviću

1:1 Mitrović brani Di Somi

1:1 Uzvraća i Drašović

0:1 Fondeli precizan

Četvrta četvrtina

8. minut - Kakva hladnokrvnost Radulovića! Mogao je mladi spoljni igrač da šutira, ali je dodao do Ubovića za izjednačenje, 11:11! Odbrana Srbije, pokušaj Radulovića, ali peterci!

7. minut - Znaju mladi srpski igrači kako da odigraju u odbrani i pod najvećim pritiskom, ali su i Azuri imali spreman odgovor u defanzivi. Sreća pogledala Srbiju, prečka Kanele, lopta u rukama Srbije

5. minut - Pokušao je Jakšić, skoro sa centra, ali preko gola. branili smo se sa igračem manje, ali od pokušaja Di Fulvija nismo uspeli da se sačuvamo, 11:10. Još jedna propuštena prilika Srbije.

3. minut - Nije prošao pokušaj Vučinića, ali blokirani i Azuri! Rašović donosi još jedno izjednačenje, 10:10! Bravo i za Milojevića, koji je uposlio iskusnijeg saigrača. Mitrović upisuje još jednu odbranu. 

1. minut - Italijani imaju prvi napad i igrača više, ali Mitrović piše odbranu! Ipak, ubrzo su Italijani ponovo dobili igrača više, a Di Fulvio je ovog puta bio siguran, 10:9.

Treća četvrtina

8. minut - Još jedna odlična odbrana Srbije, Radulović čita napad Azura. Delfini sa igračem više kreću po izjednačenje. Vučinić nakon tajm-auta za 9:9.

7. minut - Italijani koriste još jednog igrača više, Di Fulvio za 9:8. Brani se Srbija kada je najvažnije

5. minut - Otvara se i Italijanima šansa sa igračem više, 8:7, ponovo Bruni. Evo i igrača više za Srbiju, Ubović se izborio za priliku, a Rašović još jednom precizan, 8:8.

3. minut - Jakšić ne dozvoljava rivalima da se odlepe i naprave razliku, 6:6. Veloto sa igračem više matira Mitroivća, 7:6. Dobro kruži lopta u napadu Srbije, Martinović je ostao usamljen na levoj strani, pa je možda i iznenadio De Lunga, 7:7. Ovo je prvi pogodak mladog srpskog vaterpoliste na šampionatu.

1. minut - Prvi napad za Srbiju. Ranđelović trese okvir gola, na drugoj strani dobra odbrana Srbije. I Radulović trese okvir gola, a na drugoj strani, Prešuti koristi promašaje našeg tima, 6:5.

Druga četvrtina

8. minut - Brani se Srbija, pa Radulović na drugoj strani dobija igrača više, Rašović koristi priliku, 5.4! Peterac za Italijane realizovao je Di Soma, 5.5. Penal i na drugoj strani, ali kapiten Italijana siguran!

5. minut - Dva igrača više za Srbiju, ali i dva bloka Italijana! Ispravio je Rašović stanje na semaforu u narednom napadu, dobra odbrana Mitrovića pa pokrenuta kontra Milojevića i 4:4.

3. minut -Italijani koriste loš pas Srbije i otvaraju kontru, ali stativa. Mitrović stiže do lopte, ipak sudija pregleda VAR. Nisu potvrđene sumnje, igra se nastavlja. Drašovićev pokušaj iz daljine je blokiran, na drugoj strani Di Soma koristi igrača više, 4:3.

1. minut - Raašović prvi do lopte, Ubović donosi igrača više, šut Vučinića izblokiran, propuštena prilika. Na drugoj strani, greše i Azuri. Odlična odbrana Srbije sa igračem više! Drašović blokira šutere Italijana.

Prva četvrtina

8. minut - Fauliran je Jakšić pri ulasku pred gol za peterac, Drašović za 3:3. Imala je Srbija i napad na isteku deonice, ali se rezultat nije promenio.

7. minut - Buđenje Italijana, Bruni je okrenu srpsku odbranu, 2:2. Potom i greška naših na sredini, lob Kanele za 3:2. Oštro igraju Italijani u odbrani, pa Drašović nije uspeo da donese izjednačenje.

5. minut - Isključenje i za Jakšića, Mitrović brani! Srbija ide dobrim putem! Prelep napad Srbije, Ranđelović je izborio igrača više, radulović sa bekovkse pozicije tražio Lazića na stativi, a centar doneo 2:0. Uzvratili su Azuri sa igračem više, Mitrović je bio u padu, Kanela je iskoristio priliku, 2:1.

3. minut - Pokušao je Jakšić snažno, ali pravo u golmana, nije uspeo da prvi potom dopliva do lopte. Na drugoj strani, odlična odbrana Rašovića, a Jakšić koji sekund kasnije probija bedem Italijana, 1:0. Zatresli su Italijani okvir gola Mitrovića, ali se rezultat nije promenio. Srbija je napala sa igračem više, ali neprecizan pas. 

1. minut - Počelo je, Italijan imaju napad. Ništa od pogotka, ranije dosuđen faul.  Ali i Srbija vraća faulom.  Rašović krade loptu, pokušao je, ali pored stative. Još jedan promašaj Italijana.

Pobednik duela ide na Grčku, koja je u četvrtfinalu bila bolja od Crne Gore.

- Nema šta da trošim reči na njih sve se zna decenijama u nazad kakva su sila Italijani u sportu pa i u vaterpolu. Verujem mnogo u moju ekipu, oni su nam sledeća prepreka - rekao je Strahinja Rašović nakon plasmana u četvrtfinale.

- Kroz istoriju duela ovih timova, Azuri su više puta načinili problem Delfinima, ali je upravo od njih i krenuo vrtoglavi uspeh Srbije. 2009. godine u Rimu, Srbija je osvojila zlatnu medalju, a upravo je meč sa Italijanima u osmini finala pokazao srpski inat, kvalitet i talenat.

Bonus video

Instagram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike