Neki novi delfini spremni za svetsku scenu: Prognoza? Kiša i vetar uz sunčane intervale

18.06.2022

12:06

0

Prvi meč već u utorak

Neki novi delfini spremni za svetsku scenu: Prognoza? Kiša i vetar uz sunčane intervale
Tan2022-6-18_122516285_0 - Copyright Foto: Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Vaterpolo reprezentacija Srbije u nedelju putuju na Svetsko prvenstvo, koje će se od 21. juna igrati u Mađarskoj.

Srbija grupnu fazu igra u Segedinu, a rivali našem timu su Sjedinjene Američke Države, Australija i Kazahstan.

Najspremniji u ovom trenutku, nalaze se na spisku putnitka koji je objavio selektor Dejan Savić, a tokom današnjeg prepodneva, nacionalni sastav je imao organizovano druženje sa predstavnicima medija. 

Savić je tom prilikom izneo zanimljivo viđenje raspleta na Svetskom prvenstvu, te prognozirao "kišu i vetar, uz sunčane intervale".

- Kišovito i vetrovito uz određene raspodele sunčanih intervala - rekao je najpre Savić, te dodao da je cilj direktan plasman u četvrtfinale, te da smatra da bi sve moglo da bude poznato već posle prve utakmice protiv SAD (21. jun, 19.30) u Segedinu.

- Pod znacima navoda mi mrzimo lake grupe. Prva utakmica u grupi protiv SAD je najteža i posle realno protiv Kazahstana i Australije, koji su autsajderi u grupi, treba da tražimo prolaz dalje. Što će 99 odsto da bude. Međutim, sam način održavanja forme će biti zanimljiv i težak jer kroz lakšu fazu, pogotovo ako izbegavamo osminu finala, to je nekih šest ili sedam dana lakšeg treninga. Tako da može da se desi da tražimo sparing partnera u Mađarskoj, a možda i da se vratimo u Srbiju.

Kao potencijalno iznenađenje, vidi upravo Amerikance, koji su i prvi rival u grupi, a koje predvodi bivši selektor naše zemlje Dejan Udovičić.

- Konkurencija se zna. Tu je uvek velika sedmorka. Voleo bih da navedem SAD prvi put kao favorita. Oni su pokazali i na Olimpijskim igrama, gde su bili ujedno i najmlađi tim, jednu veliku fazu u napretku. U ovom slučaju nije da samo gledaju da učestvuju na Olimpijskim igrama, ova generacija će ostati u kontinuitetu jer znaju da su OI u Los Anđelesu 2028. Uz izuzetnog trenera i stručni štab imaju potencijal za medalje u narednom periodu - rekao je Savić.

Nakon Svetskog prvenstva, koje će se igrati do 3. jula, slede Svetska liga i Evropsko prvenstvo krajem leta, a selektor smatra da će se najbolji vaterpolo igrati na kontinentalnoj smotri.

- Ako pogledamo da su reprezentativci Srbije, koji su igrali završnicu Lige šampiona, došli tek osmog juna uveče na trening, mi imao praktično devet dana završnih priprema. Na prvom mestu prevashodno je odmor. Istina je da imamo svetsku ligu posle Svetskog prvenstva, ali većina selektora i reprezentacija, mislim da će biti u slabijim sastavima tamo. I da će koristiti Svetsku ligu kao pripreme za Evropsko prvenstvo.

Imaćemo 17 ili 18 kandidata u Strazburu koji će raditi u jakom ritmu. Kad je reč o Evropskom prvenstvu, mislim da će da bude jako zanimljivo. EP je uvek i jače od Svetskog prvenstva. Biće više vremena za pripreme, biće festival vaterpola jer se igra u Spaladijum Areni. Siguran sam da će Hrvati to da organizuju na najvišem mogućem nivou, kao što organizuju Srbi i Mađari - smatra selektor Srbije.

Biće ovo prvo veliko takmičenje Srbije nakon Olimpijskih igara, kada je usledilo povlačenje Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milan Aleksića i Stefana Mitrovića.

Sada su tu neki novi klinci, koji su priliku da igraju za seniorski nacionalni sastav dobili na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Gvangžuu 2019. godine, kao i trojica debitanata.

- Razmišljali smo na vreme o smeni generacija. Ona je prošla bezbolno. Većina igrača je odigralo velike turnire ili prvenstva, tako da nisu bez iskustva. Hrvatska je uz nas pretrpela najviše promena. Španija najmanje, a Grčka je na mnogo većem nivou nego na OI. Biće velika konkurencija, nema veze što će nivo vaterpola biti niži neko prethodnih godina. To je sasvim normalna stvar, nivo se diže do Olimpijskih igara - zaključio je Savić.

Na spisku selektora za takmičenje u Mađarskoj nalaze se: Branislav Mitrović (Vašaš), Lazar Dobožanov (Radnički), Dušan Mandić (Novi Beograd), Viktor Rašović (Novi Beograd), Nikola Lukić (Radnički), Sava Ranđelović (Vašaš), Nikola Jakšić (Novi Beograd), Radomir Drašović (Novi Beograd), Strahinja Rašović (Novi Beograd), Marko Radulović (Radnicki), Gavril Subotić (Crvena zvezda), Ðorđe Lazić (Breša), Nemanja Vico (Radnički).

Srbija će se na Svetskom prvenstvu takmićiti u D grupi u Segedinu, a rivali će biti SAD (21. jun), Australija (23. jun) i Kazahstan (25. jun). Prvoplasirane selekcije iz četiri grupe izboriće direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u osminu finala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike