Ivana još nije rekla sve što ima, skakaće na OI u Parizu! Ekskluzivno za 24sedam trener Obradović otkrio planove za budućnost (FOTO)

22.03.2022

10:00

0

To što je u Pekingu ostala bez medalje dalo nam je Ivanu na još tri godine, kaže Goran Obradović

Ivana još nije rekla sve što ima, skakaće na OI u Parizu! Ekskluzivno za 24sedam trener Obradović otkrio planove za budućnost (FOTO)
Ivana Vuleta i Goran Obradović - Copyright MN Press

Upisan je Beograd za sva vremena u atletske knjige proteklog vikenda. Tri dana vrhunskih ostvarenja u kraljici sportova krunisana su sa dva oborena i jednim izjednačenim svetskim rekordom na Svetskom prvenstvu u Areni.

Tako je ako pitate bilo koga u svetu. Ali ne i u Srbiji. Za nas je krunu ponela Ivana Vuleta, devojačko Španović, koja je postala prva Evropljanka sa dve titule sa svetskih prvenstava zaredom.

Njenih 7.06 za zlato, onaj delirijum u Areni, dugo ćemo pamtiti. Suze sa pobedničkog postolja i njena iskrena i čista emocija slike su za nezaborav.

Profimedia
 

Svi su naravno poželeli da znaju šta dalje, a Ivanin odgovor doveo je do toga da mnogi pomisle da je spremna da završi karijeru.

Ekskluzivno za 24sedam sve je pojasnio Ivanin trener Goran Obradović. I doneo nam odlične vesti.

- Nije to bio Ivanin poslednji skok. Izgleda se stekao takav neki utisak, ali nije! Ivana je rekla da ne zna šta će dalje jer smo planove pravili samo do Svetskog prvenstva. Imala je žarku želju da pred domaćom publikom ponovo uzme medalju - kaže nam Obradović.

Pa dobro, šta dalje?

- Sedam dana odmora pa pravljenje planova. Ova godina je drugačija jer će biti održano i Svetsko i Evropsko prvenstvo. Od više faktora zavisi da li ćemo na oba takmičenja ili samo na jedno. U meni već kuva, ali nismo doneli odluku. Mi u programu uvek tempiramo avgust, a sada će tada biti Evropsko prvenstvo. Bilo bi logično da ide na Svetskoj jer sa evropskih već ima zlato, ali videćemo. Nećemo ići na takmičenje da bismo tamo bili, Ivana nastupa samo kad može da uzme zlato. Ne medalju, nego zlato!

Prisećamo se kako je Ivana svojevremeno najavila da će joj SP u Beogradu biti poslednje, ali konstatujemo da prija što neće biti tako. Zbog čega je došlo do promene odluke?

- To što nije uzela zlato na Olimpijskim igrama nam je dalo Ivanu na još tri godine! Kopka je to zlato. Ivana osvaja medalje od 2013. godine, radi ono što nijedna skakačica udalj nije uradila. Od tada do danas je na 14 takmičenja osvojila 12 medalja i imala dva četvrta mesta. Od toga šest zlatnih. A i ta dva četvrta mesta sa daljinama od preko 6.90!

Zaista neverovatan uspeh. U čemu je tajna saradnje i tako dobrog tempiranja forme?

- (smeh) Male tajne velikih majstora kuhinje, Ili velike tajne malih majstora.  Nije me bilo ni stid ni sram da pitam starije kolege sve što nisam razumeo. Kad sam sazreo kao trener, pogodilo se da se pojavi Ivana. Neke dve i po godine smo odrastali zajedno, vukao sam ja nju, vukla je ona mene. Tempiranje forme je bio ogroman problem i to sam sam uspeo da rešim. Pomirio sam dve ideje i to kod Ivane funkcioniše. Dokaz za to su i tri osvojene Dijamantske lige. Da se razumemo neće oni vas tamo pozvati da im skačete po 6,50. Traže se velike daljine. Ali to je i do Ivane. Kod nje to funkiconiše ne kažem da bi i kod drugih. To je to njeno veliko srce! Evo sad je imala ogroman pritisak. Svi smo verovali, cela Srbija je verovala u njeno zlato u Beogradu. Ivana je to stoički iznela.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kroz razgovore sa našom šampionkom stekli smo utisak da bi čak mogla da pojuri svetski rekord pred svojim navijačima. Da li je bila spremna za to?

- Bila je spremnija nego 2017, ali je to ipak pet godina više. Spremili smo takmičenje tako da u prvoj seriji skoči oko sedam metara i pokaže konkurenciji gde je, ali i obezbedi svih šest skokova. Nismo očekivali taj prestup. Posle toga je krenula jurnjava za zlatom, a ne za distancom. Pritisak je bio veći. Mnogo stvari mora da se poklopi za svetski rekord, veliki broj rekordera kaže da su ga obarali kad su najmanje očekivali.

Kako bi Goran Obradović kao čovek koji stoji uz sve uspehe Ivane Vulete (i Španović) ocenio saradnju. Neka ponuđene ocene bude od jedan do deset?

- Eto, nama je 1. marta bilo tačno 12 godina kako radimo zajedno. Ocena saradnje je devetka! Zato što težimo da uvek budemo bolji, pa ako bih rekao deset onda bi značilo da bolje ne možemo.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kako ste kao čovek iz atletike videli Svetsko prvenstvo u Beogradu?

- Da kažem ovako, ako je Ivana zaslužila zlato u Beogradu, onda ga je i Beogad zaslužio za organizaciju. Sa svih strana nam stižu samo pohvale!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike