Srbija na vrhu sveta! Imamo najboljeg tenisera i košarkaša planete, vaterpoliste, odbojkašice, Tijanu, Jovanu, Milicu i najskupljeg Dušana

01.02.2022

14:53

1

Možemo slobodno da kažemo da smo planetarni sportski gigant!

Srbija na vrhu sveta! Imamo najboljeg tenisera i košarkaša planete, vaterpoliste, odbojkašice, Tijanu, Jovanu, Milicu i najskupljeg Dušana
sportisti - Copyright Profimedia/MN Press/AP Photo

Srbija je daleko od toga da bude najmnogoljudnija zemlja u svetu, po broju stanovnika spada u one "manje", ali smo u svetu sporta – OGROMNI!

Sa podatkom da je Dušan Vlahović postao najskuplje plaćeni fudbaler na svetu ove zime, dolazimo do još jednog dokaza da se o našim sportistima stalno govori. Proteklog januara 2022. godine nema sportskog sajta ili novine koji stupce nisu punili sa Novakom Đokovićem, a onda i Dušanom Vlahovićem.

Sve to nas je nateralo da se zamislimo i postavimo pitanje: u čemu je to sve Srbija najbolja na svetu u sportu?

Vlahović je oborio rekorde ove zime svojom cenom (i vrhunskim igrama), a prvo ime koje pada na pamet na prethodno postavljeno pitanje svakako je – Novak Đoković.

Profimedia
 

 

Ne samo najbolji teniser sveta, ne samo najbolji teniser u istoriji (po mišljenju mnogih), već i jedan od najboljih sportista ikada!

Bilo šta pisati o Đokoviću je suvisno, on je čovek institucija, ambasador, sportista i sve što treba i može da bude. Dovoljno da možemo da budemo ponosni na njega.

Posle spomenute dominacije Vlahovića u fudbalu (prisetimo se i Zlatnih orlića iz 2015. godine na Novom Zelandu), te Novak u tenisu i generalno sportu, pređimo na košarku.

Tu Srbija ima ni manje ni više nego najboljeg na svetu! Nikola Jokić proglašen je za MVP-ja u NBA ligi protekle sezone, a dobre su mu šanse da tako nešto i ponovi.

Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
 

Prosto dominira u svakoj utakmici Denvera, a zbog njega se na terenima Milvoki Baksa igralo srpsko kolo pred više desetina hiljada ljudi. Igra toliko dobro da slobodno možemo da kažemo da najbolji igrač sveta dolazi iz Sombora.

Treba svakako reći i da je naša zemlja prva po broju osvojenih Svetskih prvenstava u košarci u istoriji! Imamo pet zlata (kao naslednik Jugoslavije) i delimo prvu poziciju sa Sjedinjenim Američkim Državama koje takođe imaju pet zlata.

Na poslednjem Mundobasketu se nismo proslavili, ali zato su košarkašice osvojile Evropsko prvenstvo 2021. godine i ulepšale nam godinu.

Kada smo kod košarke, ne treba trošiti reči o Dušanu Dudi Ivkoviću i Željku Obradoviću koji su carevi evropske košarke, ranije i Aleksandru Nikoliću, a nije zgoreg spomenuti i Grega Popoviča, jednog od najboljih košarkaških trenera u istoriji koji ima srpske krvi.

Takođe, srpska basket ekipa 3X3 spada u vodeće svetske reprezentacije, po mnogima je to i najbolja selekcija u istoriji sporta. Od šest dosadašnjih Svetskih šampionata Srbija je osvojila četiri!

Kada dođe vreme da se govori o vaterpolu, tu su reči suvišne. Zlatna olimpijska medalja u Tokiju samo je pokazala kakvi su magovi naši Delfini, a pojedinačna priznanja za Dejana Savića (najbolji trener sveta), te Filipa Filipovića (najbolji vaterpolista sveta), dovoljno govore o svemu. Naravno, Srbija je uz Mađarsku najdominantnija zemlja u istoriji vaterpola.

MN Press
 

Odbojkaši su nam često donosili uspehe, a trenutno u ženskoj konkurenciji možemo da se podičimo titulom prvaka sveta!

A i time da imamo Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu sveta (nikako ovde ne želimo da umanjimo majstorstvo Italijanke Paole Egonu). Dodajmo da je Zoran Terzić prošle godine izabran za najboljeg trenera ženske odbojke u Evropi.

MN Press
 

I u borilačkim sportovima imamo mnogo uspeha. Jovana Preković aktuelni je evropski, svetski i olimpijski šampion. Tačka.

Milica Mandić je osvajačica olimpijskog zlata u Tokiju i Londonu, a Dragan Gale Jović zvanično je najbolji tekvondo trener, jer je njegova zasluga i što je Tijana Bogdanović stigla do velikih uspeha u karijeri uključujući bronzu u Japanu i srebro u Riju.

Dodajmo i da naša atletičarka Ivana Španović pripada samom vrhu skoka u dalj, te da je prošle godine u septembru osvojila Dijamantsku ligu!

Dodajte u komentarima ako smo nekoga zaboravili...

DOMINACIJA SRBIJE U SVETU SPORTA:

NOVAK ĐOKOVIĆ - najbolji teniser sveta i jedan od najvećih sportista u istoriji!

NIKOLA JOKIĆ - najbolji košarkaš sveta!

DUŠAN VLAHOVIĆ - najskuplje zimsko pojačanje na svetu!

VATERPOLO - šampion olimpijskih igara!

DEJAN SAVIĆ - najbolji trener sveta!

FILIP FILIPOVIĆ - najbolji svetski i evropski vaterpolista!

ODBOJKA – odbojkašice su šampion sveta!

TIJANA BOŠKOVIĆ - najbolja odbojkašica sveta!

JOVANA PREKOVIĆ - evropski, svetski i olimpijski šampion!

MILICA MANDIĆ - olimpijski šampion!

GALE JOVIĆ - najbolji trener sveta!

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike