Novinar koji je prvi objavio da je Maradona umro, otkrio sve o smrti legende fudbala

01.12.2020

14:17

0

Autor: D. B.

Hulio Čiapeta o Dijegovim poslednjim danima, saznanjima izovra, nelogičnostima oko lečenja i privatnom životu ikone Argentine

Novinar koji je prvi objavio da je Maradona umro, otkrio sve o smrti legende fudbala
Copyright Profimedia

Da li ste se ikada zapitali kakav je osećaj kada se nalazite na čelu redakcije koja treba da saopšti vest koja će promeniti tok života ogromnog broja ljudi? O tome može da posvdoči Hulio Čiapeta, iskusni urednik sportske rubrike “Klarina” – medija koji je prvi objavio da je umro Dijego Armando Maradaona.

On je tokom karijere 40 puta intervjusiao jednog od najboljih fubalera svih vremena i kako je i sam proznao u intrvjuu za špansku “Marku” vest o smrti slavnog fudbalera bila je ona koju nikada nije poželeo da objavi.

Trebalo mi je pola sata da objavimo vest. Nisam mogao da napišem jedenu jedinu reč. Zapravo, moje kolege su objavile celu priču, dok sam ja bio kod kuće. Nisam ni potpisan na toj vesti – objasnio je Čiapeta.

Ipak, ne možete da kažete da to nije bila važna vest. Koliko puta ste proveravali verodostojnost pre nego što ste pustili u etar?

Dva puta. Vest je stigla od mog kolege Marijana Verina. Potpom sam dobio potvrdu, kada mi je stigla poruka “mrtav je”. Još jednom sam proverio i to u krugu najbližih Dijegovih prijatelja. Nismo mogli da pustimo vest na osnovu samo jednog izvora. Kada sam dobio i tu potvrdu, odlučio sam da objavimo.

Da li vam je saznanje potvrdila neka od osoba koje je bila u kući kada je Maradona umro?

Neko veoma blizak Dijegu. Rekao sam svojim novinama i objavili smo vest u 13:06 (17:06 po našem vremenu). Onda sam pao na kolena i počeo sam da plačem.

Da li ste očekivali ovakvu vest?

Objavili smo jedan tekst tokom nedelje u kome je napisano da je Dijego u depresiji. Bio sam svestan da se stvari ne odvijaju kako treba. U sredu sam krenuo da radim oko osam ujutru. U jednom momentu mi je stigla poruka – “Hulio, Dijego je imao srčani udar”. Nikada neću otkriti ko je to bio. Izvor je svetinja. Počeo sam da radim i objavili smo vest.

Koliko je prošlo od momenta kada je ste dobili poruku da je Dijego umro do vaše objave?

Dva sata.

Kakva su vaša saznanja, kako je umro?

– Izvori su mi rekli nešto što mislim da se nije dogoilo – da je Dijego ustao i da se vratio u krevet kada je imao srčani udar. Mislim da je Dijego umro u snu. Znam da je legao oko 23 u utorak uveče i mislim da se nije probudio. Njegov nećak je poslednja osoba koja ga je videla živog.

Dakle, smatrate da ono što je medicinska sestra koja je dolazila kod njega u kuću izjavila da ga je videla u šest ujutru – laž?

Ona je izmenila taj iskaz. I kompanija za koju radi je izmenila taj iskaz. Ne verujem u tu priču.

Da li je bilo lošeg lečenja?

Ne znam. Ali, znam da je firma koja je vodila računa o Dijegovom zdravlju, a to je radila 24 sata dnevno u tri smene nije imala defibrilator u kući. Da li vam to zvuči normalno?! Pogotovo kada imate pacijenta koji ima istoriju srčanih problema.

Zašto njegov lekar Luke nije rekao da je Maradona čovek koji je imao srčani udar kada je zvao hitnu pomoć?

To ćete morati njega da pitate. Leopoldo bi takođe mogao da ima problema zbog svega. Neki lekari tvrde da bi Dijego bio živ da je ostao u bolnici.

Znate i da je Dijego bio tvrdoglav. Ako je želeo da bude kod kuće niko nije mogao da ga natera na nešto drugo.

To je takođe tačno.

Profimedia

Nemate lepo mišljenje o Maradonijoj bivšoj devojci Veroniki Ohedi. Zbog čega?

Zato što je želela dete sa Dijegom samo bi se obezbedila. Ona je naterela Dijega da ide na stadion Himnasije na dan njegovog rođendana. To je bilo zbog toga što je on imao ugovor sa jednom firmom koja se bavi naftom u Argentini i imao je obavezu da se pojavi na svečanosti da bi dobio pare.

Opet, Rosio Olivu, koja je takođe bila sa Maradonom, ne doživljavate na isti način?

Ne. Ona se na vreme distancirala. Rekala je da više nema ljubavi, ali i Rosio je bila sa njim iz interesa. Delili su ljubav prema fudbalu, ali nisu dobili dete. Uveren sam da je Maradonina najveća ljubav njegova prva supruga Klaudija. On je sa njom išao na suđenja samo iz inata.

Samo jedan novinar je bio na Dijegovoj sahrani – Martin Arevalo. Da li vas je to iznenadilo?

Ne. Nije to odlučio Maradona već njegova porodica. Martin ima dobre odnose sa Klaudijom.

Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

Da li osećate sramotu zbog dešavanja ispred predsedičke palate dan posle Dijegove smrti.

Sramotno. Sve se to desilo iz političkih razloga. Potpuna sramot. Napravljen je vašar od svega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike