Marko Luković za 24sedam: Poziv selektora je najveća nagrada koju sam dobio u karijeri

12.02.2021

19:07 >> 19:55

0

Košarkaš Splita o reprezentaciji Srbije, protivnicima u poslednjem prozoru, partijama u ABA ligi...

Marko Luković za 24sedam: Poziv selektora je najveća nagrada koju sam dobio u karijeri
Copyright Promo/ ABA liga/ FMP

Veliki dan za košarkašku porodicu Luković. Danas je zvanično objavljen spisak selektora Igora Kokoškova sa imenima igrača na koje računa za poslednji “prozor” kvalifikacija, a na njemu je jedno mesto zauzeo i Marko Luković (28).

U karijeri je morao da preskoči mnogo prepreka, da se suoči sa raznim nepredviđenim okolnostima, povredama, ali nijednog trenutka nije prestajao da veruje da će se trud isplatiti. Do sada je nosio dres Mega Vizure, Trira, MZT, Krke, Mursije, Le Portela, Manrese, Igokee i Primorske. Trenutno je član Splita, ekipe kojoj ne cvetaju ruže u ABA ligi, ali i pored toga njegove partije su privukle pažnju javnosti, a i trenera reprezentacije.

Iznenadio mi je poziv, mnogo mi je drago. Sigurno da sam ovo sanjao kada sam počeo da treniram košarku. Mnogo mi znači i ovo je sigurno najveća nagrada u karijeri koju sam dobio – izneo je utiske Marko Luković u razgovoru za 24sedam. – S obzirom na to da sam išao okolnim i težim putem, verujem da se sada rad isplatio. Porodica je presrećna, naravno. Zovu od jutra da čestitaju i drago im je baš. 

MN Press

Srbiju u poslednjem “prozoru” kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine, čekaju dueli sa Gruzijom 19. februara i dva dana kasnije sa Švajcarskom.

Znam da nam u suštini jedna pobeda garantuje prolaz. Gledao sam prethodne utakmice, tako da mi je poznato otprilike kako igraju protivnici. Igrom slučaja, moji kumovi su članovi reprezentacije Švajcarske – Dušan i Marko Mlađan. U pitanju je staro kumstvo između našeg i njihovog oca, a posle sam ja na venčanju Dušanu, koji je postigao koš za pobedu protiv Srbije, bio kum. U zvaničnim mečevima se nikada nismo sreli, ali smo dugo zajedno igrali basket. Nikad nismo porodično jedni protiv drugih, nego smo se mešali. Oni imaju i najstarijeg brata Branka, koji dobro igra, ali se ne bavi košarkom. 

Pročitajte još

Luković ove sezone za Split prosečno postiže 16,1 poen i beleži 4,6 skokova. Najbolja izdanja je prikazao protiv Crvene zvezde kada je ubacio 25 poena (5sk, 3as) i na meču sa FMP na kome je postigao 26 poena (5sk, 4as). Te partije ipak nisu bile dovoljne da ekipa upiše pobede… Split trenutno u ABA ligi ima skor od pet trijumfa i 13 poraza.

Izgubili smo četiri ili pet utakmica na jednu loptu, nismo tu iskoristili šanse koje smo imali da pobedimo. To nas košta ovog trenutnog stanja na tabeli. Da smo imali malo više sreće, sve bi izgledalo mnogo bolje. Ali, sezona je bila puna turbulencija, bilo je povreda, promena. Četiri igrača su došla naknadno. 

I pored promenljivih rezultata, Marko ne može da ne bude zaodovoljan ulogom koju ima. Odigrao je 16 utakmica i prosečno je provodio nešto više od 28 minuta na terenu.

Doveli su me na početku sezone i tačno mi rekli šta traže od mene – da budem lider ekipe, da vučem celu tu priču. Mislim da sam se dobro snašao… Samo ostaje velika žal za tim neizvesnim utakmicama koje smo izgubili. Generalno, kad pričam o samom životu, kako može da bude kad je grad na moru? Mnogo je lepo, jedino je problematično kada duva bura. Kao što je slučaj sada, pa je subjektivni osećaj da je mnogo hladnije nego što pokazuje temperatura. 

MN Press

Marko je za Split potpisao tek krajem septembra 2020. godine. A čim je krenuo sa dobrim partijama, počela je i diskusija u javnosti da li je za njega bilo mesta u najvećim srpskim klubovima, pre svega Partizanu, za koji su Lukovići odavno vezani.

Imao sam ugovor sa Primorskom za ovu sezonu, ali sam video da ta priča neće uspeti da se izgura i raskinuo sam saradnju. Nisam imao mnogo vremena da čekam i gledam šta ću i kako ću, prvi poziv je stigao od Splita i prihvatio sam ga, mislim da nisam pogrešio. Pričalo se i o srpskim klubovima generalno, ali nije došlo do kontakta niti realizacije. Videćemo da li će na leto biti drugačije – zaključio je Marko Luković.

ŽELIMO KUP POSLE 17 GODINA

Luković se sa ekipom Splita plasirao u finale Kupa Hrvatske, koje je na programu u subotu od 17.30. Protivnik je tim koji dobro poznaju iz svih takmičenja – Zadar.

– Čim je finale i igra se jedna utakmica, svašta može da bude. Mislim da su kvalitetnija ekipa od nas, to su pokazali tokom sezone, ali u finalu nema favorita. Nadam se i verujem da ćemo mi pobediti. Poslednji put Split je osvojio Kup Hrvatske pre 17 godina, tako da je ovo idealna prilika da se stanje promeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike