Kako Srbija može do Evropskog prvenstva?

30.11.2020

20:24 >> 20:38

0

Orlovi posle četiri kola drže sve konce u svojim rukama

Kako Srbija može do Evropskog prvenstva?
Copyright Promo/FIBA

Pravo čudo bi trebalo da se desi da Srbija ne ode na Evropsko prvenstvo, ali svakako je najbolje da “orlovi” maksimalno ozbiljno pristupe i poslednjem “prozoru” koji se igra u februaru. Bitno je da sve drže u svojim rukama i da je evropska viza nadohvat ruke. 

Pravila su jasna – iz grupe E na kontinentalno takmičenje koje se igra 2022. godine plasiraće se Gruzija sigurno kao jedan od domaćina i uz nju još dve selekcije. Stanje na tabeli posle završenog drugog “prozora” je sledeće: Gruzija 4-0, Srbija 2-2, Finska 1-3, Švajcarska 1-3.

Pročitajte još: Reputacija košarkaša Srbije u raljama rata FIBA i Evrolige

Po trenutnom rasporedu, 19. februara 2021. Srbija igra sa Gruzijom, a Finska sa Švajcarskom. Dva dana kasnije “orlovi” se sastaju sa Švajcarcima, a drugi meč igraju Gruzija i Finska. Jedna pobeda iz ta dva susreta bi sigurno izabranicima Igora Kokoškova donela učešće na EP. Može da se dogodi da prođu i sa dva poraza, ali ukoliko ne žele da preračunavaju poene, bave se matematikom i gledaju rezultate protivnika, bolje je da trijumfuju i u slavljeničkom raspoloženju završe ovaj prvi izazov sa novim selektorom.

Podsetimo, srpski košarkaši su u kvalifikacije zaplivali sa novim stručnim štabom u februaru ove godine. U prvom meču su savladali Finsku u gostima i to veoma ubedljivo – 80:58. Posle toga su u Beogradu izgubili od Gruzije – 90:94. Tada je Mekfaden doneo preokret i pobedu svojoj reprezentaciji u poslednjem minutu.

Pročitajte još – Kokoškov: Psihološki težak meč, lepo je pobedom završiti karantin

Zbog svetske pandemije virusa korona odlučeno je da se kvalifikacije nastave u “mehurima”. Srbija je u Finsku doputovala sa skorom 1-1. Tamo je prvo doživela šokantan poraz od Švajcarske i to u poslednjoj sekundi susreta – 92:90. Večeras su uspeli da poprave utisak i vrate se na pravi put – savladali su domaću selekciju drugi put u ovim kvalifikacijama – 75:66.

Sada je vreme da se svi vrate klupskim obavezama, do narednog okupljanja u februaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike