Dejan Tomašević za 24sedam: Što je karijera bila veća, to se teže prilagodiš životu kada kažeš kraj

07.01.2021

07:22 >> 11:30

0

Autor: Milan Nastić

Proslavljeni košarkaš objašnjava koliko mu je bilo značajna vera u Boga, ali i kako izgleda proslava Božića u njegovoj porodici

Dejan Tomašević za 24sedam: Što je karijera bila veća, to se teže prilagodiš životu kada kažeš kraj
Copyright MN Press

Božić je kući porodice Dejana Tomaševića, jednog od najvećih košarkaša koje je Srbija imala u poslednjih tridesetak godina, je oduvek bio poseban dan.

Poznat kao veliki vernik, nekdašnji krilni centar, ali i čovek koji je po okončanju karijere karijeru posvetio unapređenju košarke u Srbiji, ali i promociji pravih, hrišćanskih vrednosti, Dejan otkriva za 24sedam kako proslava ovog velikog praznika izgleda u njegovom domu.

– To je za nas jedan od najradosnijih hrišćanikih poraznika, rođenje Isusa Hrista i sam taj čin nam daje snagu i veru u duhovnost. Nažalost, mi smo poslednjih 50 ili 60 godina živeli u doba komunizma i mnogo stvari su nam bile uskraćene i zabranjene. Ljudi su posle toga postali malo zbunjeni, slave se dve Nove godine, dva Božića i to je ostavilo traga. Ali opet onaj ko želi, može da prihvati Hrista u duši, jer danas možeš da dobiješ sve informacije koje su ti potrebne – počeo je razgovor za 24sedam Dejan Tomašević.

Proslavljeni reprezentativac tradicionalno Božić provodi sa porodicom i obavezno u ponoć idu na liturgiju.

– Božić proslavljamo u krugu porodice. Svi smo na okupu, a tome prethodi božićni post. Nakon toga u ponoć idemo u hram Svetog Save na liturgiju. Svi zajedno, što je za nas izuzetno bitno. Ove godine ćemo primenjivati sve epidemiološke mere, jer u takvom vremenu živimo. Onda se svi pričestimo, jer smo pre toga postili 40 dana, nakon čega se omrstimo. Sve to nam predstavlja vezu sa duhovnošću i hrišćanstvom, a čini mi se da se te vrednosti sve manje vrednuju. Najvažnije da taj dan provedeš sa mnogo ljubavi i budeš sa ljudima koje voliš.

Pročitajte još

Dejan Tomašević je istakao da mu mnogo znači i to što su njegova deca prihvatila duhovne vrednosti, ali ističe da oni sami biraju kakav će život živeti.

– Sećamo se proslava sa decom kada su bila mala i kako su rasla, nastavili smo da zajedno uživamo u tim slavljima. Naša deca su prihvatila sve te vrednosti, svi smo zajedno tokom praznikaa i kod njih se može osetiti duhovna crta. Mi smo im pokazali put, i drago mi je da su tu uz nas, a sada kako će se oni razvijati u životu,to je već na njima. Moje je da se nadam da će ga proslavljati na ovaj način i kad se jednog dana osamostale – poručio je Tomašević.

Na isti način Tomašević govori i o svim ljudima

– Bog je svima dao razum i mogućnost da sami odlučuju, što je i najveća hrišćanska vrednost. Ko želi da spozna istinu, to može da uradi. Veoma je bitna ta želja, pogotovo u današnje vreme gde se sve manje cene duhovne vrednosti i gde jurimo za stvarima koje nas udaljuju od pravih stvari, vere, ljubavi…

Bivši potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije smatra da svako može da otkrije istinu ako želi i ako ima Boga u srcu.

– Nekada ste imali samo prvi i drugi program. Danas imate more programa i imate veliki izbor. Tako vam je i sa verom – ako želite da je upoznate možete samo je na vama da odlučite, da li želite ili ne. Nama je Bog dao veru i snagu da živimo po tim pravilima i trudimo se, ali u današnje vreme, to nije nimalo lako. Svako ima izbor kojim će putem ići. Božija ljubav je nešto posebno, ona ti daje snagu da pobediš kad se nalaziš u teškim životnim okolnostima – poručio je Tomašević za 24sedam.

MN Press

Tomašević je osvrnuo na hodačašće i to je to neki poseban osećaj i da svako ko ima priliku trebalo da ode do Svete Gore.

– Nekoliko puta sam bio na hadžiluku i to je stvarno jedan jedinstven osećaj. Svako ko može da obiđe Svetu Goru i manastir Hilandar, neka ode. Mislim, da svaki hrišćanin treba da poseti Jerusalim i Vitlejem. Lično sam, posle košarkaške, karijere sa porodicom obilazio manastire po Srbiji i Crnoj Gori. Imao sam priliku da upoznam dosta divnih ljudi, ali isto tako mi je pomoglo da nađem mir koji je potreban svakom čoveku.

On je priznao da mu je vera dosta pomogla kad je završavao profesionalnu karijeru, jer sportistima je u tim trenucima veoma teško, kada moraju život da menjaju iz korena.

– Ta duhovna snaga mi je dosta pomogla kada sam završavao profesionalnu karijeru. Što ja kažem, što ti je karijera bila uspešnija, to si se teže navikavao na život van sporta. Tako je i sa treninzima. Tebi je organizam navikao na jedan način život i sada treba da se adaptiraš na drugi. Nije lako, ali meni je upravo ta duhovna snaga pomogla da kažem: “dosta je bilo sa košarkom, život ide dalje”. Sada razmišljam sasvim drugačije, ne gledam šta je bilo iza mene, nego da život mora da ide dalje – zaključio je Tomašević za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike