Dejan Tomašević o patrijarhu Irineju: Zvao me je "zemljak", imao je posebnu emociju

21.11.2020

06:54 >> 06:52

0

Legendarni srpski košarkaš je ponosan što je poznavao poglavara SPC

Dejan Tomašević o patrijarhu Irineju: Zvao me je "zemljak", imao je posebnu emociju
Copyright MN Press

Nekadašnji srpski košarkaš Dejan Tomašević je veoma ponosan što je imao priliku da upozna patrijarha Irineja, da provodi vreme u njegovom društvu i nauči neke bitne životne lekcije. Prva reakcija nekadašnjeg svetskog šampiona na njegovu smrt opisana je u sledećoj rečenici:

S jedne strane je ovo veliki gubitak jer smo izgubili pravog pastira, a sa druge strane dobitak jer ćemo dobiti jednog molitvenika koji će još bliži Bogu nastaviti da se još bolje i lepše moli za sve nas – poručio je Tomašević u razgovoru za 24sedam.

Putevi Dejana Tomaševića i patrijarha Irineja su se mnogo puta ukrštali.

– Ponosan sam na činjenicu da sam imao tu privilegiju da budem vrlo često sa njim u društvu. Uspeo sam barem na delić da sagledam njegovu veličinu, a mislim da je ona bila najveća u tome što je uspevao da sakrije svoju dobrotu i vrline. Tako da, nažalost, malo ljudi zna ko je bio naš patrijarh. Ja molim ljude koji su bili u njegovom najbližem okruženju da jednog dana, kada emocije budu dozvolile, stave to na papir da ostane zabeleženo ko je bio patrijarh Irinej.

Pročitajte još – Legendarni Milutin Šoškić prisetio se patrijarha Irineja: Voleo je svakog čoveka i brinuo za naše Kosovo

Jedan specijalan događaj u Beogradu, na kome je prisustvovao i poglavar SPC, ostaće zauvek u Dejanovom sećanju.

Znam kako je izgledao jedan od prvih susreta. Ja sam u to vreme bio predsednik Sportskog društva Sveta Srbije i on je došao na taj naš sabor, koji se održavao na Adi Ciganliji. Bio je iznenađen sa brojem dece koji se okupio i liturgijom koju je služio na otvorenom. Verujem da mu je to jedan od najradosnijih dana, jer u tom trenutku na samoj liturgiji bilo je preko 5.000 dece. Ceo taj dan je proveo sa nama i taj dan će i meni ostati u najlepšem sećanju, a verujem i svim tim dečacima i devojčicama koji su bili na Adi.

Dejan je pojasnio i odakle potiče nit koja ih je povezivala.

S obzirom na to da je on iz Čačka, a moji roditelji su iz Gornjeg Milanovca, to jest iz Takova – uvek me je zvao “zemljak” i mislim da je zbog toga imao posebnu emociju prema meni. Svojom skromnošću je više podučavao dok je ćutao i radio, nego dok je pričao. Verovatno ćemo tek u nekim narednim danima i godinama shvatiti koga smo imali za patrijarha.

Ova 2020. godina ostaće upamćena po ružnom neprijatelju – virusu korona… Posle mnogo velikih gubitaka, Tomašević srpskom narodu poručuje:

Pre svega treba da budemo mudri, kao što je bio naš patrijarh Irinej. Nije se plašio na kraju, to je svojim delima pokazivao. Uvek je tražio od nas da budemo mudri. Eto, uz to da budemo i obazrivi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike