Zvezda i Partizan ulaze u nove bitke! Sve što treba da znate o finalnoj seriji plej-ofa AdmiralBet ABA lige

13.05.2024

07:05

0

Autor: D. N.

Ove sezone smo se nagledali košarkaških "večitih derbija" kao nikada do sada, a izdata su i nova saopštenja

Zvezda i Partizan ulaze u nove bitke! Sve što treba da znate o finalnoj seriji plej-ofa AdmiralBet ABA lige
Teodosić i Avramović - Copyright MN Press

Vreme je za nove okršaje košarkaša Crvene zvezde i Partizana, a ove sezone ih je baš bilo. I to na tri "fronta", u AdmiralBet ABA ligi, Evroligi i Kupu Radivoja Koraća. Večeras počinje nova serija i to u okviru finalne serije plej-ofa regionalnog takmičenja.

Prva utakmica je na programu (20.30, Premium 1 TV Arena sport) u dvorani "Aleksandar Nikolić", što predstavlja promenu plana, kada je reč o mečevima u kojima su crveno-beli domaćini. Nekadašnji "Pionir" ima znatno manji kapacitet od "Beogradske arene" za koju su i prodavane sezonske ulaznice. Tako da se klub sa Malog Kalemegdana oglasio saopštenjem u kojem se detaljno objašnjava kako se ulazi u dvoranu.

Ali je saopštenje izdao i Partizan u kojem je najavio održavanje sastanka u MUP-u, kao i mogućnost napuštanja parketa u slučaju da ekipa bude ugrožena. 

- Uoči meča, za ponedeljak je zakazan još jedan bezbednosni sastanak za 11 časova u sedištu MUP-a. Od tog sastanka, KK Partizan očekuje sve precizne informacije u vezi bezbednosnih protokola pre utakmice, za vreme utakmice i posle utakmice, kao i garancije sigurnosti za sve aktere meča i članove delegacije Kluba.

Naravno, očekuje se i striktna primena navedenih protokola tokom čitave finalne serije, bez obzira na to koji Klub je domaćin utakmice. KK Partizan je odlučan u stavu da će svako fizičko ugrožavanje ekipe dovesti do napuštanja parketa dok se ne stvore uslovi za nastavak utakmice - navedeno je između ostalog u saopštenju.

Kao što se već zna, igra se na tri dobijene utakmice, a u prva dva meča (večeras i sreda) domaćin će biti Zvezda koja se izborila za "pol poziciju". U trećoj (nedelja) će branilac trofeja, Partizan biti domaćin u "Areni", a četvrta i peta su opcione utakmice. U eventualnoj četvrtoj (utorak, 21. maj) opet je domaćinstvo crno-belih, a moguća majstorica je na programu 25. maja, uz velike šanse da se pomeri za dan kasnije.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ovo je treći uzastopni put da se dva beogradska velikana susretnu u finalu regionalnog takmičenja. U prethodne dve sezone svaki je slavio po jednom i sada se postavlja pitanje ko će osvojiti drugi trofej u poslednje tri sezone - piše na sajtu takmičenja.

Kao što je rečeno, ove sezone smo gledali nekoliko okršaja crveno i crno-belih. Pa se podsetimo rezultata. Prvo je u oktobru prošle godine u Evroligi pobedio Partizan sa 88:86, da bi nekoliko dana kasnije slavio i u ABA ligi, sa 98:87.

Ko sudi?

Određene su i sudije za uvodni meč, a to su Saša Pukl iz Slovenije, Milivoje Jovčić iz Srbije i Luka Kardum iz Hrvatske.

Onda se početkom godine, u Evroligi, Zvezda kao domaćin revanširala sa 88:72, kao i u regionalnom takmičenju. Krajem januara je bilo 88:86, a crveno-beli su slavili i u finalu Kupa sa 85:79.

U dosadašnjim regionalnim okršajima, Zvezda vodi sa 31:29, a kada je bila domaćin ima skor 21:8.

Put do finala

Na putu do finala, Zvezda je prvo izbacila Studentski centar, pa Megu, dok je Partuzan prvo bio uspešnij od Igokee, a onda i od Budućnosti.

Na koje igrače treba obratiti pažnju?

Takođe, na sajtu piše i na koje igrače treba obratiti pažnju. Posebno se ističe duel Nemanje Nedovića i Alekse Avramovića, kao vodećih strelaca. Naglašava se prosečan učinak Nedovića od 12,8 poena, odnosno Avramovićev od 10,7.

U poslednjem meću, u Kupu najviše poena su dali Zek Ledej (24) i Kevin Panter (20), dok su vodeći strelci u Zvezdi bili Rokas Gidreatis sa 17 i Miloš Teodosić sa 16. Upravo je iskusni plejmejker neko na koga će u Partizanu obratiti posebnu pažnju.

- Kada imaš visok IQ, kao što on ima, onda definitivno možeš da igraš ovu igru znatno duže na veoma visokom nivou. On je to definitivno pokazao, ali nadam se da ćemo mi njegove godine moći malo da iskoristimo, da izbacimo loptu iz njegovih ruku - kazao je Pi Džej Doužer.

Izjave iz dva tabora

- Cele sezone treniramo i naporno radimo kako bismo došli do momenta finala. Imamo prednost domaćeg terena i želimo da maksimalno fokusirano uđemo u utakmicu i igramo našu igru. Želim da pozovem navijače da dođu i podrže nas. Znamo da će atmosfera biti sjajna. Želim da pokažemo našu sportsku kulturu svima.

MN Press
 

Znamo šta treba da radimo, igramo protiv velikog rivala. Mi znamo njih, oni znaju nas i daćemo najbolje da pobedimo u prvoj utakmici. Fokus je na prvom meču, ne celoj seriji - rekao je trener Zvezde Janis Sferopulos, a oglasio se i njegov kolega, Željko Obradović.

- Celu godinu igramo da bi došli do ovog cilja, do velikog finala. Nadam se da ćemo biti spremni i da ćemo probati da damo sve od sebe. To je uvek najvažnije - istakao je Obradović, a poruku uoči početka serije imao kapiten crno-belih Kevin Panter.

- Naša očekivanja su da pobedimo i da postignemo što više poena. Znamo da nas očekuju pune tribine i veoma napeta atmosfera - kazao je Panter.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike