Partizan nije srušio prokletstvo Foruma! Nejpir ukrao Valjku brejk u Milanu!

08.03.2024

22:28

0

Autor: A. Š.

Crno-beli će još čekati na pobedu u Milanu

Partizan nije srušio prokletstvo Foruma! Nejpir ukrao Valjku brejk u Milanu!
Copyright MN Press

Milanski Forum postaje prava noćna mora za košarkaše Partizana, a posle večerašenjeg okršaja sa Olimpijom verovatno da neće postojati navijač crno-belih koji se neće zapitati šta je još potrebno da se uradi pa da Valjak pobedi Olimpiju u gostima.

Nudio se italijanski šampion u 28. kolu izabranicima Željka Obradovića, u završnici četvrtog kvartala otškrinuo im je i vrata pobede, a kada su Panter i drugovi svoje šanse propustili surovo ih je zatvorio Šabaz Nejpir sa sedam poena u poslednjih 80 sekundi meča i odlučujućom dugom dvojkom, na isteku napada, 5.1 sekund pre poslednjeg zvuka sirene.

Posle trijumfa Barselone u Valensiji, Partizan je imao sjajnu priliku da trijumfom u Milanu napravi ogroman korak ka mestu koje, za početak, vodi u plej-in elitnog takmičenja. I na otvaranju meča učinilo se da su crno-beli rešeni da skinu prokletstvo Foruma, u kojem su poslednji put slavili 2011. godine.

Valjak je furiozno ušao u meč, trojkama Kaminskog i Smailagića ekspresno došao do 8:0 i 10:2, ali se tada razgoropadio Ševon Šilds i sa 10 vezanih poena meč uveo u egal i rezultatsku klackalicu koja je bila na snazi do kraja utakmice.

Više od pola sezone je prošlo, a izabranici Željka Obradovića još traže konstantnost koju su prošle sezone uhvatili u ovo neko vreme i krenuli u pohod na Fajnal for elitnog takmičenja koji je "tragično" završen u majstorici protiv Reala. I deluje da je najveća razlika prošle i ove sezone u izdanjima Kevina Pantera.

Koliko je prethodne takmičarske godine kapiten bio "klač" igrač, toliko poslednjih meseci ne uspeva da pronađe "ubilački mod" kojim je lani "grobare" dovodio do ekstaze. Sigurno da to kod sjajnog američkog šutera izaziva i neko stanje frustracije koja potom vodi u dodatnu nervozu, koju je večeras platio tehničkom greškom sredinom treće deonice i tako sebe gotovo izbacio sa utakmice (četvrta lična greška) pošto je prethodno pretposlednji kvartal otvorio sa pet poena u njegovom stilu.

Za razliku od Pantera, Aleksa Avramović se preporođen vratio u klub sa reprezentativne pauze. Igra u poslednjih nekoliko utakamica iskusni bek kao u transu, večeras je vukao Valjak svim silama ka trijumfu, koji je počeo da im izmiče na otvaranju četvrte deonice u kojem je Nikola Mirotić sa 11 poena (tri trojke) pogurao Milano ka mirnijim vodama.

Njih, međutim nije bilo. Kaboklo se u kritičnom periodu za Partizan pridružio Avramoviću i na krilima tog tandema malo po malo crno-beli su momentum utakmice uspeli u potpunosti da prebace na svoju stranu. Poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem brazliskog centra na polovini četvrte deonice Valjak je poveo 78:76 i tada, ispostavilo se na kraju, propustio ključan momenat da prelomi meč.

Olimpija je bila u nokdaunu, stegla se ruka košarkašima domaćeg tima koji su iz napada u napad upadali u sve veću "dubiozu", međutim Partizan to nije kaznio. Tri napada su crno-beli prelako prokockali da naprave, izvesno, odlučujuću prednost za šta su surovo kažnjeni od strane doskorašnjeg košarkaša Crvene zvezde.

Posle poena Avramovića sa poludistance u završna dva minuta meča ušlo se sa plus dva za Valjak. U narednom napadu Nejpir je ubacio trojku, a pošto su sa iste udaljenosti neprecizni bili Avramović sa jedne i Mirotić sa druge strane, američki šuter je došao do dva penala posle kojih je Olimpiji širom otvorio vrata velike pobede (83:80).

Prelomni potez na utakmici, uz odlučujuće poene Nejpira 5.1 sekund pre kraja, u tom trenutku napravio je Hol. Pošto je prethodno izrešetao koš Partizana (18 poena), Amerikanac je posle promašene trojke Mirotića uhvatio ofanzivni skok, nakon kojeg je Nejpir došao do poena sa linije penala. Nešto slično na drugoj strani potom je pošlo za rukom Ledeju, koji je posle promašene trojke Pantera uhvatio loptu pod košem rivala i sa 2+1 doneo izjednačenje na 28.6 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene - 83:83.

OLIMPIJA: Lo 3, Mekgruder, Meli 3, Nejpir 15, Rici, Flakadori, Hol 18, Karuso, Šilds 19, Mirotić 19, Hajns 2, Fojtman 6.

PARTIZAN: Smit, Ledej 12, Avramović 19, Koprivica, Panter 9, Smailagić 5, Trifunović, Anđušić 11, Doužer 2, Ponjitka 5, Kaminski 7, Kaboklo 13.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Nejpir ubacuje trojku, tajm aut traži Obradović na minut i po pre kraja četvrte deonice - 81:80 za domaćina. Avramović promašuje trojku, kao i Mirotić na drugoj strani. Hol hvata ofanzivni skok, a na 52 sekunde pre kraja Nejpir ubacuje dva penala - 83:80. Posle tajm auta Obradovića Panter promašuje trojku, ali Ledej hvata ofanzivni skok i poentira uz faul. Na 28.6 sekundi američki krilni centar pogađa i dodatno bacanje - 83:83. Nejpir ubacuje dugu dvojku na isteku napada, 5.1 sekund pre kraja. Ledej je pokušao da izbori produžetak, ali njegov šut nije bio blizu da uđe. KRAJ! Olimpija je pobedila Partizan 85:83.

38. MINUT - Kažnjava to Šilds novim lakim poenima - 78:78, 37. minut. Ledej promašuje težak šut, skoro tri minuta je Partizan bez koša. Meli promašuje za dva, u poslednja dva minuta meča ulazi se s vođstvom Partizana 80:78 posle poena Anđušića sa poludistance.

MN Press
 

36. MINUT - Posle promašene trojke Nejpira Kaboklo sa 2+1 vraća crno-bele u vođstvo na polovini četvrte deonice - 78:76. Sjajna odbrana crno-belih, domaći nisu šutnuli na koš za 24 sekunde. Otišlo se na TV tajm-aut. Tri napada je Partizna promašio na plus dva.

34. MINUT - Posle koraka Kabolka Trifunović krade loptu domaćinu, a potom u kontri asistira za lake poene Ponjitke. Mirotić ubacuje i treću trojku na startu četvrte deonice. Ponovo Milano vodi 74:73, 33. minut. Šilds krade loptu crno-belima posle dodavanja Avramovića. Mirotić je dobio dva bacanja posle čelendža i podigao prednost domaćina na 76:73. Posle 34 minuta košarke u Forumu Olimpija vodi 76:75 nakon poena Avramovića iz prodora.

MN Press
 

32. MINUT - Mirotić ubacuje trojku za izjednačenje iz napada koji je bio izgubljen za domaćina na otvaranju četvrtog kvartala - 67:67. Kaboklo sa linije penala (2/2) čuva vođstvo Partizanu - 69:67. Mirotić ubacuje drugu vezanu trojku, ali Avramović poenima iz prodora ne da predsnost rivalu - 71:70. Na isteku 32. minuta rezultat je izjednačen posle poena Šildsa sa linije penala (1/2) - 71:71. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Važnu trojku za Partizan ubacuje Kaboklo - 62:61. Mirotić i Anđušić ubacuju po dva penala i u 29. minutu Olimpija vodi 64:63. Posle promašene trojke Hola, Kaboklo poentira iz odbojke i vraća Partizanu vođstvo - 65:64. Mekgruder pravi faul u napadu, a potom Anđušić poentira iz floutera. Na kraju treće deonice Partizan vodi 67:64.

MN Press
 

28. MINUT - Posle poena Šildsa iz prodora (59:53) Partizan pravi seriju 5:0 i posle trojke Anđušića i zakucavanja Avramovića u kontri prilazi na samo poen minuta - 59:58. Posle tajm-auta Mesine Hol ubacuje svoju četvrtu trojku večeras. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom domaćina - 62:58.

26. MINUT - Meli promašuje otvorenu trojku, posle čega Panter faulira Nejpira na ofanzivnom skoku i zbog prigovora dobija tehničku grešku. Veliki problem za crno-bele je četvrta lična greška kapitena u 25. minutu. Mirotić i Nejpir sa linije penala vraćaju domaćina u vođstvo - 52:51. Avramović promašuje trojku, a potom Nejpir ubacuje šut van linije 6.75 za plus četiri Milana. Obradović traži minut odmora - 55:51. Anđušić gubi loptu, Hol u kontri zakucava - 57:51. Seriju domaćih 8:0 poenima iz ofanzivnog skoka prekida Smailagić.

MN Press
 

24. MINUT - Na trojku Hola, trojkom odgovara Panter. U 23. minutu Partizna vodi 50:49. Hol ovoga puta promašuje za tri, a potom Avramović ubacuje jedno od dva slobodna bacanja - 51:49. 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je prvom trojkom Pantera večeras. Ponovo vodi Partizan - 43:41. Šilds postiže nove poene iz prodora za izjednačenje. Posle promašaja Avramovića za dva, domaći još jednom gube loptu, a u kontri poentira Doužer. Hol ubacuje trojku na drugoj strani i vraća plus na stranu domaćina - 46:45. Panter poentira sa poludistance.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Ledej promašuje na isteku napada sa distance, a potom i Nejpir posle prodora. Mesina je protestvovao, pa zaradio tehničku. Ledej promašuje slobodno bacanje, a potom i Dožuer trojku. Avramović seče dodavanje u kontri domaćina, a potom ubacuje i trojku za prve poene crno-belih posle četiri minuta bez koša. Prekinuo je Aleksa i seriju Italijana 10:0. Prvo poluvreme je završeno poenima Šildsa i Kaminskog - 41:40 za Milano. 

MN Press
 

 

18. MINUT - Hol ubacuje trojku (sedmu za domaćina u dosadašnjem toku meča). Ponovo je nerešeno, Obradović reaguje tajm-autom - 35:35, 17. minut. Ponjitka promašuje trojku na isteku napada, na drugoj strani Fojtman ubacuje jedno od dva penala, Milano ponovo vodi - 36:35. Ledej promašuje karakterističan šut jednom rukom. Srećom po crno-bele Nejpir greši u dodavanju, ali i oni gube loptu na drugoj strani, posle čelendža Mesine. Nejpir ubacuje trojku i povećava prednost Olimpije na 39:35 pred završna dva minuta prvog poluvremena. 

16. MINUT - Imali su crno-beli napad na plus šest, ali je trojku promašio Avramović. Potom su poene razmenili Fojtman i Anđušić. Na polovini druge deonice Partizan vodi 35:29. Fojtman ubacuje trojku uz zvuk sirene za istek napada - 35:32. Smailagić greši pod košem domaćina. 

14. MINUT - Šilds promašuje trojku na isteku napada, posle čega Kaboklo pravi faul u napadu prilikom postavljanja blokade. Fojtman promašuje težak šut preko Anđušića, ali na drugoj strani Panter gazi aut liniju. Posle više od tri minuta igre, prve poene za domaćina u drugoj deonici postiže Šilds. Avramović odgovara poenima iz prodora - 31:24.  Trojku na drugoj strani ubacuje Meli, a potom Ledej sa linije penala (2/2) vraća crno-bele na plus šest - 33:27.

MN Press
 

12. MINUT - Ledej trojkom iz ekstraposeda otvara drugu deonicu za novo vođstvo Partizana - 24:22. Posle promašaja Mirotića, trojku za crno-bele ubacuje i Kaboklo - 27:22. Anđušić krade loptu domaćinu, posle čega Riči faulira Anđušića. To mu je već treća lična greška, a Obradović traži čelendž jer smatra da je bio nesportski faul. Sudije su pregledale snimak i ostale pri svojoj prvobitnoj odluci da je "običan" faul. Ledej poentira preko Mirotića za plus sedam crno-belih na isteku 12. minuta - 29:22.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Panter ubacije dva penala - 20:17, 9. minut. Posle greške Mirotića u dodavanju, Avramović poentira iz prodora - 20:19. Mirotić potom pravi faul u napadu prilikom postavljanja blokade, a potom Avramović poentira iz novog prodora. Partizan vodi 21:20. Posle još jedne izgubljene lopte Mirotića, Panter je ishitreno završio napad izgubljenom loptom. Mirotić potom ubacuje dva bacanja. Na kraju prve četvrtine Olimpija vodi 22:21.

8. MINUT - Partizan je propustio napad na plus jedan, posle čega svoju prvu trojku ubacuje Mirotić - 15:13, 7. minut. Anđušić promašuje sa poludistance, a Lo ubacuje četvrtu trojku za domaće večeras i donosi im dosad najvećih plus pet - 18:13. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom Milana 20:15 posle poena Ledeja sa jedne i Hajnsa sa druge strane.

MN Press
 

6. MINUT - Propustio je Partizan ekstraposed pri vođstu 10:2, posle čega Šilds pogađa dve trojke i ekspresno vraća domaćina u meč. Na polovini uvodne deonice svoj prvi minut odmora večeras zove i Željko Obradović - 10:8, 5. minut. Crno-beli prelako gube loptu na centru terena, a u kontri Šilds zakucava - 10:10. U velikoj seriji su Italijani, posle 10 uzastopnih poena Šildsa za Milano poentira Hol. Seriju Milana 10:0 trojkom prekida Ponjitka i vraća vođstvo crno-belima - 13:12.

4. MINUT - Posle tri minuta igre Partizan vodi protiv Olimpije 8:0, posle nove osvojene lopte i poena sa distance Pantera. Mesina traži prvi tajm aut, posle kojeg Šilds iz prodora postiže prve poene za domaće. Kaminski čuva plus osam crno-belima.

2. MINUT - Sjajno je Partizan otvorio meč, sa tri osvojene lopte u odbrani i ubačenim trojkama Kaminskog i Smailagića - 6:0.

- Grobari očigledno nisu zaboravili "izdaju" Nikoli Mirotiću. Pogledajte u posebnom tekstu video iz Foruma i doček koji su mu priredili.

- Olimpija je još jedan u nizu Partizanovih domaćina koji se uoči meča sa crno-belima pohvalio rasprodatom dvoranom.

- Ponvo je među "grobarima" veliku pažnju izazvala izjava Željka Obradovića o njegovom statusu u klubu iz Humske po završetku tekuće sezone. Šta je iskusni strateg rekao pročitajte u posebnom tekstu.

- Imao je Partizan kardovske probleme uoči puta u Milano, otkrio je to na jednom od poslednjih treninga pred meč najtrofejniji trener Evrope.

- Izabranici Željka Obradovića trebalo bi da u Forumu večeras imaju gromoglasnu podršku.

- Trener Olimpije Etore Mesina izuzetno pohvalno je govorio o crno-belima u najavi meča, opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

- Partizan gostuje u Milanu na dan žena, kojima su crno-beli na društvenim mrežama čestitali praznik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike