Srpkinje idu u Pariz, selektorka poručuje: Niko nije verovao, i meni je prvi put da ovako nešto doživim!

14.02.2024

08:42

0

Autor: G. F.

Marina Maljković već najavljuje paklene pripreme za Olimpijske igre

Srpkinje idu u Pariz, selektorka poručuje: Niko nije verovao, i meni je prvi put da ovako nešto doživim!
Marina Maljković - Copyright FIBA

Znate li kako je kad recimo jedan golobradi momak izađe na crtu Majku Tajsonu, pa Tajsonu Fjuriju i Entoniju Džošui, pa jednu borbu dobije, a dve tesno izgubi? Nezamislivo, zar ne? Ali sport je to, pa se dese iznenađenja. Doduše ne kada su tri velike borbe sa izrazitim favoritima u pitanju. Ili ipak da?

Da! Pokazale su nam to košarkašice Srbije, koje su posle odlaska nekolicine najboljih treći put zaredom izborile plasman na Olimpijske igre.

Sve ovo gore napisali smo da bismo pokušali da dočaramo koliko je ogromno to što su napravile izabranice Marine Maljković. Otišle su u Brazil na kvalifikacije da vide gde su u odnosu na domaćina, Nemačku i Australiju, a vratile se sa vizom za Pariz u džepu.

NIKO NIJE VEROVAO

Fantastično! Možda je to jedna od onih reči koje opisuju veličinu njihovog rezultata. Doputovale su naše lavice nazad u Beograd, a selektorka Marina Maljković je odmah za medije izanalizirala turnir na kom je napravljeno pravo malo čudo.

- Prvo, osim mene i ovih devojaka, koje uvek verujemo, niko nije verovao da možemo da odemo na Olimpijske igre! Tu ne pričam o Srbiji, mislim na ljude iz svetske košarke. Srbija je treći put zaredom uspela da iznenadi svet plasmanom na OI. Posebno što smo krenule iz svog budžaka, kupile se po svetu, to je bilo strašno. Nikada se ništa slično nije desilo - rekla je Marina, pa nastavila:

PAKLENI USLOVI

- Imale smo dva treninga zajedno u Belemu,  u mnogo teškim uslovima. Zaista je bio ogroman izazov. Ovaj treći put je ubedljivo najveći šok za sve koji dobro poznaju žensku košarku jer su najmanje verovali u ovako potpuno novi tim nakon smene generacija. Posebno zbog načina na koji smo otišle tamo.

Maljkovićeva je zatim najavila naredne korake naše reprezentacije.

- Znate da moramo da provedemo neko vreme zajedno, da više radimo, više treniramo da bi to bilo dobro. Ali eto kažem, plasirale smo se na OI. One su sada tu, stvarne su, opipljive. Kako je bilo kad smo krenule, ovo je magija! I neka ta magija ostane u Brazilu, mi sad idemo u realnost i kao i uvek ceo dan danas i juče... sve je posvećeno pripremanju onog dela koji zovem "krv, suze i znoj", a to su pripreme koje slede. Unapred se radujem dužini tih priprema.

Selektorka se osvrnula i na uslove u Brazilu i na novo iskustvo koje može da donese mnogo dobrog za budućnost.

VELIKO ISKUSTVO

- Definitivno može. Ne da može, nego je to za ove mlade igračice veliko iskustvo. Bile su one na Svetskom i Evropskom prvenstvu, ali verujem da je i meni prvi put da sam ovako nešto doživela. Verujem da je tek za njih ovo bio jedan šok. Igrati pod takvim pritiskom, izmenjati 60 zona, vlaga, jako teški uslovi... Da ne pričamo o tome da ne bi zvučalo kao neki izgovor, ali značiće mnogo.

Iako do Olimpijskih igara ima još gotovo pola godine, Maljkovićeva poručuje:

- Nećemo ni u jednom trenutku biti vruće glave. Sagledaćemo šta dalje. Pokazali smo ogromnu borbenost posebno protiv Brazila, ali i tu je bilo mnogo stvari kojima nisam zadovoljna. Moraću dobro da izanaliziram ko će zapravo ići u Pariz!

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike