Skandal o pokušaju podmićivanja sudija dobio epilog! Evo šta je Evroliga odlučila posle istrage

05.01.2024

11:36

0

Autor: D. N.

Sporna je bila druga utakmica finala Evrokupa 2021. godine

Skandal o pokušaju podmićivanja sudija dobio epilog! Evo šta je Evroliga odlučila posle istrage
Mikola Ambrosov - Copyright Printscreen/YouTube/Федерація баскетболу України

Evroliga je obustavila istragu vezanu za optužbe za podmićivanje sudija u finalu Evrokupa 2021. godine. Kako je navedeno, istraga je pokrenuta 3. avgusta, a kod kuće je saslušan osumnjičeni Mikola Ambrosov.

Podsetimo, ukrajinski sudija Ambrosov je rekao da mu je kolega i zemljak Boris Rižik ponudio novac (10.000 evra) da bi namestio pobednika utakmice Evrokupa između Monaka i Uniksa. Pod sumnjom je bio i Grk Elijas Koromilas. Trofej je tada osvojio tim iz kneževine u Francuskoj.

MN Press
Rižik i Koromilas

Usledilo je i saopštenje Evrolige, u kojem se potvrđuje obustavljanje istrage, odnosno da je Rižik oslobođen optužbi.

- Kako je objavljeno 3. avgusta 2023. godine, Evroliga je pokrenula internu istragu koju je vodilo nezavisno lice, kako bi se rasvetlio slučaj vezan za službena lica u drugoj utakmici finala Evrokupa 2021. godine. Jedno od imena koje je objavljeno je Mikola Ambrosov.

Na osnovu istrage i dokaza koji su prikupljeni, zaključeno je da nema dokaza da je bilo pokušaja podmićivanja. Tako da je slučaj protiv određenih osoba okončan.

Evroliga ostaje posvećena zaštiti integriteta svojih takmičenja (Evroliga i Evrokup prim. aut.). Takođe se primenjuju najstrožiji protokoli kako bi se uočili bilo kakvi pokušaji koji bi mogli da naruše principe fer-pleja koji su osnova naših vrednosti - stoji u saopštenju Evrolige.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike