Sudio evroligaški derbi, sad optužen da je nameštao utakmice u Evropi! Iznete teške optužbe na račun uglednih arbitara

02.08.2023

21:12

0

Autor: P.K.

Ukrajinski sudija teško optužio zemljaka i Grka za korupciju

Sudio evroligaški derbi, sad optužen da je nameštao utakmice u Evropi! Iznete teške optužbe na račun uglednih arbitara
Rižik i Koromilas - Copyright MN Press

Čak ni na vrhunskom nivou evropske košarke stvari ne mogu uvek biti potpuno čiste, što je ukrajinski sudija Mikola Ambrosov otvoreno potvrdio, iznevši teške optužbe na račun kolega.

On je objavio imena dvojice saradnika koji su pokušali da ga podmite i izneo teške optužbe vezane za događaje pre finala Evrokupa između Monaka i Uniksa 2021. godine.

Ambrosov je primio ponudu od 10.000 evra da namesti taj susret, tvrdeći da mu je njegov zemljak, ugledni sudija Boris Rižik "kodiranim jezikom" ponudio navedeni iznos kako bi presudio u korist Uniksa. Rižik je inače sudio drugi evroligaški derbi, kada je Crvena zvezda bila domaćin Partizanu.

Navodno je u ovu aferu bio upleten i grčki sudija Elijas Koromilas, a Ambrosov je, prema njegovim rečima, odbio mito i nije želeo lično da komunicira s Koromilasom.

Monako je na kraju trijumfovao u finalu sa 86:83 u meču za koji Ambrosov tvrdi da nije bio namešten.

- Možda će ono što ću reći iznenaditi mnoge, ali tako su se stvari odvijale. Tri dana pre meča sam dobio poziv od uglednog ukrajinskog sudije Borisa Rižika. Rekao mi je da Uniks igra u finalu i da ima grčkog trenera i asistenta. Približio mu se Koromilas, takođe Grk, koji je bio sudija u Evroligi i pokušao da ga preko mene ubedi da sa mnom sklopi dogovor. Da sam pristao, Koromilas bi direktno sa mnom komunicirao da organizujemo Uniksov trijumf - otkriva Ambrosov.

Onda je nastavio:

- Nisam odgovorio ništa Rižiku i rekao mi je da imam 24 sata da razmislim. Ako bih promenio mišljenje o svemu tome i ako bi sve išlo po planu, dobio bih 10 hiljada evra. Čak mi je dao i broj na Vajberu da ga kontaktiram posle utakmice. Svi znate ishod meča, Monako je pobedio sa tri poena razlike.

Uniks je kasnije, zajedno sa ostalim ruskih klubovima, izbačen iz evropskih takmičenja zbog rata u Ukrajini, dok je Monako stigao do završnog turnira prethodne sezone Evrolige, pod vođstvom Saše Obradovića.

Za sada nije bilo nikakvih zvaničnih reakcija. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike