Počinje istraga! Evroliga reagovala na priče o nameštanju rezultata: Nulta tolerancija za mito i korupciju

03.08.2023

13:05

0

Autor: D. P.

Očekivano

Počinje istraga! Evroliga reagovala na priče o nameštanju rezultata: Nulta tolerancija za mito i korupciju
Rižik i Koromilas - Copyright MN Press

Povodom jučerašnje objave ukrajinskog košarkaškog sudije Mikole Ambrasova da mu je kolega i zemljak Boris Rižik ponudio novac da bi namestio pobednika utakmice Evrokupa između Monaka i Uniksa, oglasila se i Evroliga saopštenjem.

- U svetlu nedavnih članaka objavljenih u nekoliko medija u vezi sa navodnom namerom da se podmiti jedan od članova sudijske postave koja je delila pravdu na utakmici finala Evrokupa 2020-21, Evroliga želi da saopšti sledeće:

- Standardi integriteta svih košarkaških sudija Evrolige zasnovani su na čvrstom pridržavanju moralnim i etičkim principima i vrednostima kao što su poštenje, čast i pouzdanost. Evroliga sledi veoma strog protokol praćenja kako bi se garantovalo da se sve utakmice todigravaju u nespornom fer-plej okruženju, praktikujući politiku nulte tolerancije za mito i korupciju - poručili su iz najjače evropske lige:

MN Press
Rižik sa Gistom u razgovoru

 

- Evroliga će otvoriti internu istragu kako bi razjasnila sadržaj izjava ukrajinskog sudije Mikole Ambrosova. Kada se interna istraga završi, Evroliga će javno objaviti njen ishod, a ako se pronađu bilo kakvi dokazi, primeniće sve neophodne mere ili sankcije protiv svakog pojedinca koji bi mogao biti umešan.

Sporna utakmica završena je pobedom Monaka protiv Uniksa 86:83, a ovako je Ambrosov pričao o Rižiku:

- Tri dana pre meča sam dobio poziv od uglednog ukrajinskog sudije Borisa Rižika. Rekao mi je da Uniks igra u finalu i da ima grčkog trenera i asistenta. Približio mu se Koromilas, takođe Grk, koji je bio sudija u Evroligi i pokušao da ga preko mene ubedi da sa mnom sklopi dogovor. Da sam pristao, Koromilas bi direktno sa mnom komunicirao da organizujemo Uniksov trijumf - otkriva Ambrosov i nastavlja:

- Nisam odgovorio ništa Rižiku i rekao mi je da imam 24 sata da razmislim. Ako bih promenio mišljenje o svemu tome i ako bi sve išlo po planu, dobio bih 10 hiljada evra. Čak mi je dao i broj na Vajberu da ga kontaktiram posle utakmice. Svi znate ishod meča, Monako je pobedio sa tri poena razlike.

Rižik je inače sudio drugi evroligaški derbi, kada je Crvena zvezda bila domaćin Partizanu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike