Ovo srebro je i Dudino, to se ne sme zaboraviti! Pre dve godine otišao je u večnost veliki Dušan Ivković!

16.09.2023

09:09

0

Autor: G. F.

Bio je jedan od otaca srpske košarke, zaslužan je za sve što se i sada radi

Ovo srebro je i Dudino, to se ne sme zaboraviti! Pre dve godine otišao je u večnost veliki Dušan Ivković!
Dušan Duda Ivković - Copyright MN Press

Navršava se dve godine od smrti legende srpske, evropske i svetske košarke Dušana Ivkovića.

Na dan tužnog pomena prisećamo se jednog od onih koji su srpsku košarku uzdigli u nebesa i pomogli da i dan danas bude u svetskom vrhu.

Čuveni gospodin Duda rođen je 29. oktobra 1943. godine u Beogradu. Jedan je od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.

Igračku karijeru proveo je u Radničkom, čiji je dres nosio od 1958. do 1968. godine. Jednu deceniju kasnije oprobao se u trenerskim vodama, a njegov uspon u najveće visine svetske košarke počeo je na klupi Partizana. Sa klubom iz Humske je već u prvoj sezoni osvojio prvenstvo i Kup Jugoslavije, kao i prestižni Kup Radivoja Koraća.

Posle beogradskih crno-belih (1978 – 1980) vodio je grčki Aris, pa "svoj" Radnički, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionios, Olimpijakos, AEK, moskovske CSKA i Dinamo, a karijeru je završio 2015. godine na klupi Efesa.

Bio je selektor Jugoslavije u danima velikih uspeha našeg nacionalnog tima od 1988. do 1996. godine, a onda i Srbije od 2008. do 2013.

Davne 1988. godine doveo je Jugoslaviju do srebra na Olimpijskim igrama, a godinu dana kasnije i do zlata na EP u Zagrebu. Prvaci sveta postali smo pod Ivkovićevom komandom u Argentini 1990, te odbranili titulu šampiona Evrope godinu dana kasnije u Rimu.

Dudin pečat i dan danas čvrsto stoji u radu svakog košarkaškog stručnjaka. Njegovo shvatanje košarke išlo je daleko ispred vremena u kom je radio, a sve se ocrtava kroz uspehe koje naš nacionalni tim ostvaruje.

Duh velikog stručnjaka i dalje lebdi nad terenima na kojima rade naši treneri i igraju naši klubovi i reprezentacija.

Dušan Ivković se preselio u večnost 16. septembra 2021. godine. Ime i delo Dušana Ivkovića i dalje su tu i dok je tako, imaćemo čemu i da se radujemo.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike