Na današnji dan Jugoslavija postala prvak Evrope! Danilović zakucao preko Sabonisa, Sale sipao trojke, a Hrvati pobegli sa podijuma (FOTO)

02.07.2023

08:00

0

Autor: D. N.

U jednom trenutku Litvanci su hteli i da napuste finalni meč

Na današnji dan Jugoslavija postala prvak Evrope! Danilović zakucao preko Sabonisa, Sale sipao trojke, a Hrvati pobegli sa podijuma (FOTO)
Košarkaši Jugoslavije slave evropsku titulu - Copyright MN Press

Tačno na današnji dan, 1995. godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala je prvak Evrope, pošto je u finalu pobeđena selekcija Litvanije. U našoj košarci, prebogatoj po medaljama, ova zlatna iz Grčke je bila posebna.

Zbog međunarodnih sankcija, našeg nacionalnog tima nije bilo ni na Olimpijskim igrama u Barseloni tri godine ranije, kao ni na prethodnom evropskom i svetskom šampionatu.

Onda se desila i ta Atina, mada put do zlata nije bio nimalo lak.

Prvo smo morali u Sofiju, u maju, na dodatni kvalifikacioni turnir sa pet ekipa za dva mesta (otišla i Turska) na šampionatu. Onda je FIBA uz saglasnost grčke federacije povećala broj učesnika šampionata sa 12 na 14, pa su postojale dve grupe sa po sedam timova.

Padale su redom Grčka (produžetak), Litvanija, Italija, Švedska, Izrael i Nemačka, a onda se ušlo u nokaut fazu. U četvrtfinalu je pobeđena Francuska, u polufinalu domaćin, a u borbi za zlato i Litvanija.

Meč u prestonici Grčke obeležili su i neki detalji za sva vremena, kao što je zakucavanje Predraga Danilovića preko 20 centimetara višeg Arvidasa Sabonisa, ali i deset trojki Aleksandra Đorđevića iz 12 pokušaja. "Sale Nacionale" je tada ubacio čak 41 poen, pa je tako nadmašio Šarunasa Marčuljonisa koji je postigao "samo" 32...

MN Press
 

Hteli su Litvanci u jednom trenutku i da napuste teren, jer nisu bili zadovoljni suđenjem Grka Nikosa Picilkasa i Amerikanca Džordža Tolivera, ali su ih Đorđević i Vlade Divac ipak ubedili da se vrate...

MN Press
 

I posle meča koji je završen rezultatom 96:90 bilo je "zanimljivo". Selekcija Hrvatske nije sačekala proglašenje najbolje ekipe Evrope. Uzeli su svoje bronzane medalje, a onda napustili podijum. Tog dana počelo je njihovo prokletstvo, pošto se nikada više nisu domogli pobedničkog postolja!

Ko su 12 veličanstvenih?

Šampionski tim činili su: Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, nažalost pokojni Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević i Dejan Koturović, dok su na klupu bili (takođe pokojni) selektor Dušan Ivković, dok mu je prvi asistent bio Željko Obradović.

Ova pobeda je bila i velika prekretnica po još jednom detalju. Osvojena je medalja posle višegodišnjih sankcija, ali je ustanovljena i tradicija koja i danas živi. Po povratku u domovinu, organizovan je svečani doček u glavnom gradu.

Procenjuje se da je tada ispod balkona Skupštine u Beogradu bilo oko 100.000 ljudu, a od tada je postao mesto proslavljanja najvećih sportskih uspeha. Pevalo se i "Sad si uz'o trofej, Paspalje", "Igra rokenrol cela Jugoslavija..."

Na njemu su u godinama kasnije stajale i brojne reprezentacije, muške i ženske, u različitim sportovima, Novak Đoković, Ana Ivanović...

Put ka evropskom zlatu:

1. kolo - Grčka - Jugoslavija 80:84 (produžetak)

2. kolo - Jugoslavija - Litvanija 70:61

3. kolo - Italija - Jugoslavija 74:87

4. kolo - Jugoslavija - Švedska 85:58

5. kolo - Izrael - Jugoslavija 59:72

6. kolo - Jugoslavija - Nemačka 92:79

četvrtfinale - Francuska - Jugoslavija 86:104

polufinale - Grčka - Jugoslavija 52:60

finale - Litvanija - Jugoslavija 90:96

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike