Legendarni srpski trener žali zbog jedne stvari na Mundobasketu: Eh, da smo u finalu igrali sa Amerima…

11.09.2023

22:06

0

Božidara Maljkovića ohrabruje činjenica da od trenutnog tima Srbije za Olimpijske igre može da se napravi jedna respekatabilna ekipa

Legendarni srpski trener žali zbog jedne stvari na Mundobasketu: Eh, da smo u finalu igrali sa Amerima…
Božidar Maljković i Žarko Zečević - Copyright MN Press

Košarkaški trener Boža Maljković izjavio da je košarkaška reprezentacija Nemačke zaluženo osvojila Svetsko prvenstvo jer mnogo godina pametno rade, ulažu u sport, imaju dobre trenere i igrače, a da je srpskoj reprezentaciji za zlatnu medalju nedostajala bolja igra u trećoj četvrtini.

On je u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji istakao da je košarkaška reprezentacija Srbije dobra ekipa koja i bez Nikole Jokića i Nikole Kalinića, može da igra sa svima, kao i da ga ohrabruje činjenica da od trenutnog tima Srbije za Olimpijske igre, može da se napravi jedna respekatabilna ekipa.

- Naša ekipa je jako dobra pripremljena fizički, vidi se da su imali težinu više od drugih. Drugi su bili i umorni, međutim trener Pešić koji je imao iskustvo, pogotovo reprezentativno, je dobro mešao igrače, tako da su svi bili na nekom dobrom nivou fizičke spreme, a kada imate dobru fizičku spremu, imate i veliki moral i mentalnu snagu, kao što ima Novak Đoković - istakao je Maljković.

Smatra da je Aleksa Avramović bio najbolji igrač koji je igrao i bolje od onoga što je mogao i dao više od sebe, zato što ume da ukrade loptu, popravio je šut sa tri poena, i izuzimajući nekad neke male ludosti, postao je jako respektabilan igrač koji je stekao iskustvo igrajući u Španiji.

Kada je reč o Bogdanu Bogdanoviću, Maljković kaže da je on pravi vođa tima, koji je izrastao u pravog asa, pametnog igrača, velikog šutera i da tek mogu da se očekuju njegove dobre igre. Maljković navodi da je Srbija po rezultatima najbolja košarkaška nacija zahvaljujući velikoj tradiciji i talentu koji ima, a da je igrala protiv Amerike lako bi je dobila.

- NBA liga, pogotovo danas, nije tako kvalitetna da je rado gledamo ja i moje kolege. Češće se odlučujemo, ako možemo da biramo za utakmice Evrolige. Međutim, u plej-ofu je malo drugačija priča svi mi treneri volimo dobru odbranu, koševe sa kontaktom, jake skokove, kontra napade, tako da tek u plejofu se igra prava košarka, ali nije kao nekada - objasnio je on.

Maljković napominje da je košarka strogo kolektivni sport i ako jedan igrač u odbrani ne funkcioniše, teško da može da se dobija utakmica, jer, kako je objasnio, košarka je jedna harmonija između čvrste odbrane, tranzicije i pozicionog napada. Ističe i da je za njego Novak Đoković najbolji sportista sveta svih vremena.

- Košarka je različit sport od tenisa zato što u košarci kada se igra utakmica, vi birate MVP-ja, to može da bude emocija, simpatija, subjektivni stav. Ovde nema subjektivnog stava, nema trenera, ima mreža, veliki Medvedev sa druge strane - istakao je on komentarišući pobedu Đokovića na US Openu, što mu je rekordna, 24. grend slem titula.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike