Orlovi su i zbog njih bili u suzama! Ovo su sudije koje su Srbiju udaljile od svetskog trona i zalutale na Mundobasket!

10.09.2023

17:31

0

Autor: A. Š.

FIBA se dugo muči sa problemom sudija i moraće što pre da pronađe neko rešenje, jer ovo nije dostojano najvećeg košarkaškog takmičenja

Orlovi su i zbog njih bili u suzama! Ovo su sudije koje su Srbiju udaljile od svetskog trona i zalutale na Mundobasket!
Copyright Fiba.basketball

Srbija je ostala razočarana, Orlovi u suzama a jedni od „najzaslužnijih“ za takva raspoloženja posle finala Mundobasketa su i delioci (ne)pravde na meču sa Nemcima.

Sudijski trio u sastavu Roberto Vaskez (Portoriko), Omar Bermudes (Meksiko) i Gatis Šalins (Letonija) tokom drugog poluvremena finala planetarnog šampionata dovodili su do ludila, kako Bogdana i drugove na terenu, tako i sve oni koji su iz dvorane ili kraj malih ekrana navijali za njih.

U momentima kada su Nemci krenuli da prave dvocifrenu razliku, sudijski trio doneo je nekoliko veoma, blago rečeno, diskutabilnih odluka na štetu Srbije i sada može sasvim jasno da se konstatuje da FIBA pod hitno mora da se pozabavi ovim problemom, zbog toga što sve ostalo potpuno gubi smisao ukoliko se ništa ne promeni.

Od trenutka kada je krovna košarkaška organizacija ušla u sukob sa Evroligom najbolje evropske sudije ostale su van svih takmičenja koja se igraju pod organizacijom FIBA. I to se poslednjih godina i te kako oseća, a pogotovo je to bilo vidljivo tokom današnjeg finala. Jer, najvažniju košarkašku utakmicu na svetu moraju da sude najbolji arbitri, a trojka sa današnje utakmice nije čak ni blizu tog zvanja.

I ne pričamo sada vruće glave, niti želimo da insinuiramo kako su nas sudije pokrale… Ne, jednostavno ovde se radi o elementarnom poznavanju košarkaške igre i njenih najmodernijih tokova, a, uz svo dužno poštovanje, njih teško mogu da isprate ljudi koji dolaze iz, u svakom smislu, nekošarkaških zemalja.

Jer, ako FIBA već želi da u svojim takmičenjima ima momke koji košarkašku igraju na najvećem mogućem nivou, a tokom leta zbog tih takmičenja rizikuju sve kako bi učestvovali, najmanje što zaslužuju jeste da im se obezbede sudije i kriterijumi koji će ispratiti njihov nivo…

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike