Doći će i to zlato, ali ovo Srbiju baš boli i peče! Košarkaši izgubili poslednjih pet finala na najvećim takmičenjima!

10.09.2023

18:38

0

Autor: A. Š.

Orlovi su u nedelju poraženi u borbi za svetski tron od Nemačke i tako nastavili veoma negativan niz u odličujućim utakmicama

Doći će i to zlato, ali ovo Srbiju baš boli i peče! Košarkaši izgubili poslednjih pet finala na najvećim takmičenjima!
Bogdan Bogdanović - Copyright Profimedia

Čini se da košarkaši Srbije od Indijanapolisa skoro nisu bili bliži svetskom tronu, a negde provejava i da je pitanje kada će ponovo imati bolju priliku. Malo više od dve decenije je prošlo od kako su se Orlovi poslednji put popeli na najviši stepenik pobedničkog postolja, a svi smo se nadali da će nove stranice istorije srpske „kraljice igara“ ispisati Bogdanović i drugovi…

Sve je nekako podsećalo na taj Indijanapolis 2002. godine, ali se nažalost nije tako završilo… Malo pogurani sudijskim kriterijumom, malo i nekim brzopletim greškama srpskih reprezentativaca, tek Nemci su se popeli na svetski tron, produživši tako jedan prilično mračni niz košarkaške reprezentacije Srbije u odlučujućim utakmicama na najvećim takmičenjima. Preciznije, Orlovi su izgubili poslednjih pet finala koje su igrali, dok su dva puta teren poraženi napuštali posle mečeva za bronzu.

Takođe, Šruder i ekipa prekinuli su i jedan sjajan niz Svetislava Pešića, čije reprezentacije do danas nisu izgubile nijedno od pet finala koje je vodio sa klupe, a poslednje je bilo upravo u Indijanapolisu.

Ali, da se vratimo na ekipni učinak i negativan niz Srbije, koji je započeta sada već davne 2009. godine, porazom u finalu Eurobasketa u Poljskoj od Španije (85:63). Vratili su se Orlovi te godine, pod vođstvom Dušana Ivkovića na pobedničko postolje posle višegodišnje pauze i svi smo se nadali da je to samo početna stanica na putu do najsjajnijeg odličja.

Izmaklo nam je ono i 2014. godine u finalu SP u Španiji, gde je bolja bila selekcija SAD (129:92), a „drim tim“ nam je uzeo zlato „ispred nosa“ i dve godine kasnije u finalu Olimpijskih igara u Riju (96:66).

I dok su ta tri neuspeha donekle bili i očekivani, s obzirom na sve okolnosti, neuspeh protiv Slovenije 2017. godine u finalu Eurobasketa u Istanbulu (93:85), pekao nas je podjenako kao i ovaj današnji od Nemačke.

Uzećemo mi to zlato, poručio je Nikola Milutinov posle meča, napašće ga Srbija sasvim sigurno već naredne godine na OI u Parizu, ali negativan niz u ključnim borbama za medalju mora što pre da se prekine, jer su pored ovih pet finala košarkaši Srbije izgubili i dva meča sa bronzu – na SP u Turskoj 2010. godine od Litvanije (99:88), te pet godina kasnije na EP u Lilu od domaćina Francuske (81:68).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike