Bogdan i Milutinov igrali povređeni! Selektor otkrio šta se sve dešavalo sa ekipom uoči finala!

10.09.2023

17:36

1

Autor: A. S.

Previše malera!

Bogdan i Milutinov igrali povređeni! Selektor otkrio šta se sve dešavalo sa ekipom uoči finala!
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Košarkaši Srbije osvojili su danas srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili. U tesnom i teškom finalu, uspešnija je bila ekipe Nemačke sa 83:77, ali je jasno da su Orlovi načinili veliki uspeh.

Obezbedili su srpski košarkaši direktan plasman na Olimpijske igre, a nakon meča, na konferenciji za medije utiske su sumirali selektor Svetislav Pešić i Aleksa Avramović.

Napravili smo veliki uspeh! Glave su nam već uspravne! Već se okrećemo Olimpijskim igrama i želimo još bolji rezultat tamo. Nemačka igra sjajno, ne samo sada nego i na Eurobasketu. Njihov mentalitet i fizička igra su odlučili meč. Promašili smo šut za izjednačenje. Prošli smo kroz mnoge probleme, znate šta je bilo sa Borišom Simanićem, a znate i šta je bilo sa Ognjenom Dobrićem, a znate koliko nam on znači. Nikola Milutinov je imao problem, kao i svi ostali, ali to nije izgovor. Danas sam tužan, ali sutra ću biti srećan! - otkrio je Avramović, a selektor se nadovezao:

Neću o sudijama

- Neću da okrivim sudije, uspeli su da ispune svoj san sudili su finale. Ali Nemačka je igrala jako fizički, mi smo imali svoje šanse, ali smo ih propustili. Ipak u košarci mora uvek neko da izgubi, a za mene ova medalja je zlatna, kako god da se završilo i da smo uzeli bronzu ili zlato - rekao je Aleksa.

Zaslužili su ovu pobedu, čestitam Nemačkoj! Igrali su 40 minuta jako i sa kontinuitetom, Ako neki tim pobedi sve utakmcie ne možemo da ne kažemo bravo. Za nas je bitno ono što je Aleksa rekao. Za ovakvu utakmicu nam je bila potrebna bolja rotacija. Milutinov nije znao da li će da igra zbog problema sa mišićima posle poslednjeg meča sa Kanđanima. Medicinski tim je dao sve od sebe, ali imali su samo 48 sati da ga spreme. To je jako teško - obelodanio je Pešić, pa dodao:

Aleksa o podršci

- Cela Srbija nas je emotivno bodrila. Brat je prišao da me zagrli, putovao je 36 sati do Manile, tata se što bi se reklo i raspao. Znamo koliko smo plasmanom u četvrtfinale učinili ljude srećnim, Onda smo onakvu ekipu Litvaniju pojeli u odbrani! Pa Kanadu, bože sačuvaj kakve oni imaju igrače - onaj Šaj, Baret, Bruks... Klase! Dva najbolja tima su prošla dalje, a najbolji je pobedio. Ne kažem da ih nećemo pobediti ako se sastanemo naredne godine - dodao je bek Srbije. 

- Na početku meča smo izgubili jako bitnog igrača Dobrića. Bogdanović je imao problem, toliko problema u životu nisam video. To je istina i ja to moram da kažem, ali ni jednog momenta neću da kažem da Nemačka ovo nije zaslužula! Ponosan sam na igrače, ko ne bi bio.

Nije tu stao selektor, već je dublje objasnio sa kakvim problemima se ekipa nosila.

- Igračima sam rekao da ovde pravimo ono što je naš plan, a to je da odemo sa ovog prvenstva na Olimpijske igre. Ako je moguće da uzmemo medalju, uzeli smo srebrnu. Hajde sada da probamo da napravimo jedan uspeh, da uzmemo zlatnu medalju. Rekao sam im pre utakmice da sam ponosan na njih i biću ponosan i posle ovog meča. Dugo smo na ovom putu, postali smo dobri prijatelji i ja njih sve volim. Jako su posvećeni, a kada si posvećen onda tako nadoknadiš i nešto što ti fali. Mi smo imali neke probleme, da li bismo pobedili ne znam... Ali falila nam je ta rotacija! Milutinov je na svoj rizik igrao, izgubili smo Dobrića jednog od naših najbitnijih igrača na prvenstvu, naš način igre je drugačiji bez njega...

Dotakao se selektor i problema koji postoje i svog angažmana u rerpezentaciji.

- Ja svoju funkciju i obavezu i svoj posao, koji je za mene izazov i želja da vratim nešto srpskoj košarci koja me je stvorila.. Ovaj rezultat koji smo napravili je čudesan. Možda nismo ni svesni koliko je to veliki uspeh pre svega za igrače. Vi znate koliko smo mi teško prolazili kroz oproces. Bilo je tu kritika i opravdanih kritika, i omalovažavanja i vređanja... Ja lično uopšte ne verujem da će ova medalja popraviti stanje u našoj košarci. To je malo pesimistično, ja bih voleo da ova medalj pokrene da se rešavaju problemi u našoj košarci!

Bio je oštar selektor i imao šta da poruči ljudima koji su zaduženi za košarku u Srbiji.

- Ljudi koji su zaduženi za košarku u Srbiji moraju nešto da urade inače ćemo biti srećni da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo. A medalja neće biti. To sam rekao jasno. Mi nemamo ligu! Ne postoji liga u Srbiji, kako mi mislimo košarku da razvijamo bez lige. Pogledajte sad nemačku košarku! Međutim Nemačka ima već 20 godina jedan od najbolje organizovanih sistema takmičenja. Nije ni čudo što ovako igraju, što su napravili toliko igrača, a nije ni čudo što je Španija napravila ovakav rezultat godinama. Ako se u najskorije vreme ne desi nešto, ako mi sada posle ovoga što se desilo ovde na SP ne sednemo i ne prihvatimo istinu da moramo da se spremimo za sledeći olimpijski ciklus. Da se uredi sistem takmičenja, a toga nema! Ako toga ne bude bilo neće se ovo ponovtii! Nemojte me više vući za jezik - podvukao je Pešić i završio obraćanje na konferenciji za medije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike