Tradicionalna Srbija igra moderno, odlični ste i bez Jokića! Legende oduševljene Orlovima - Zaslužili su da se bore za zlato!

09.09.2023

09:43

0

Autor: A. S.

Nikoga nisu ostavili ravnodušnim!

Tradicionalna Srbija igra moderno, odlični ste i bez Jokića! Legende oduševljene Orlovima - Zaslužili su da se bore za zlato!
Košarkaši Srbije - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Košarkaši Srbije i Nemačke u nedelju će igrati finale Svetskog prvenstva, možda iznenađujuće, ali svakako zasluženo onim što su ova dva tima prikazala.

Dok je Srbija bila ubedljiva protiv Kanade, Nemci su u tesnom i dramatičnom meču bili bolji od Amerikanaca, pa se očekuje interesantan meč i u finalu.

A uoči polufinala, promoteri Mundobasketa, legende košarke, Luis Skola, Pau Gasol i Karmelo Entoni su razgovarali sa medijima i naročito nahvalili Srbiju.

- Srbija košarku igra toliko dobro i toliko dugo, da je plasman u finale već uobičajena stvar. Sada je naravno posebno, zbog samog tima. Nisu isti sastav od prošle godine, nemaju nekoliko bitnih igrača, ali su opet tu, na korak do zlata. U Manili im nedostaje najbolji igrač na svetu. Kada vam nedostaje takav igrač, očekujete da će tim biti mnogo lošiji. Ali, opet vidimo Srbiju kako dominira košarkom, navikla nas je na to. Igraju timski, jako modernu košarku, jako zabavnu za oko - rekao je Skola, prenosi Mozzart sport, a potom se dotakao i Nemačke:

Favorit za zlato?

- Biće zanimljivo finale, očekujem čvrstiu borbu oba tima i tesnu utakmicu. Ono što pamtim iz vremena kada sam ja igrao finala jeste posebna motivacija, fokus i sama priprema, što je jako važno. Uvek sam uzbuđen kada dođe finale. Neka najbolji tim pobedi sutra - nije želeo Gasol da bira.

- Nemačka je juče pobedila SAD sa 113 poena, Litvanija sa 110 poena. To je nešto što nije bilo uobičajeno ranije. Da biste pobedili SAD ranijih godina, morali ste da je isterate iz zone komfora, da usporite igru drastično, da ih učinite da im bude neprijatno. Nemačka je sada izašla na parket i rekla da želi da igra po njihovim pravilima i pobedila je. Sada se košarka igra drugačije, to je košarka kakva treba da bude. Za mene je sve ovo jako zabavno i uživam da gledam takvu košarku.

Na kraju, Argentinac je poentirao:

- Drago mi je što se tradicionalna ekipa poput Srbije adaptira na to i što vidimo bolju košarku zbog toga - dodao je Skola.

Lepe reči stigle su i od Pau Gasola, koji je kao centralnu figuru istakao selektora Svetislava Pešića.

- Srbija je zaslužila da bude u finalu i bori se za zlato. Malo se priča o značaju i ulozi trenera Svetislava Pešića koji je bio selektor Jugoslavije pre 21 godine kada su uzeli zlato u Indijanapolisu, sada je opet tu. Fantastičan trener, bio je mentor mom bratu, znam ga lično i dajem mu velike zasluge za ovo što se dešava u Srbiji. Vodio je najbolje timove do vrha, ima veliku strast prema košarci - rekao je čuveni Španac i dodao:

- Srbija igra sjajno bez Jokića i još nekoliko bitnih igrača. Ipak, timska košarka je pobedila priču o individualcima u ekipa. Videli ste kako je Argentina pobedila Francusku 2019. godine na Mundobasketu, bili su bolji tim, pa je i Španija dobila Australiju koja je individualno bila bolja od nas. I tada smo gledali neočekivano finale. Lepo je videti to i sada, nije sve u pojedinačlnom kvalitetu, već timu. Da se svi bore za istu stvar, za loptu, komuniciraju, bore za svaki posed, brane koš, to su vrednosti koje treba ceniti.

Za Karmela Entonija, ništa ovo nije čudno.

- Srbija je uradila veliki posao da dođe u ovu poziciju. Radili su mnogo, bili u procesu rasta. Srbija toliko dugo radi i svaki put dolazi do kraja. Nemačka takođe. To su dva tima koji imaju dva različita nivoa fokusa, pripreme i intenziteta. Videćete i u nedelju dva velika tima na delu, šta će pokazati jedni i drugi, jer svi su želeli ovo, da budu u finalu i igraju za zlato. Mnogi su hteli da vide SAD i Kanadu u finalu, sada vidimo koliko je košarka toliko porasla, da svi veruju u proces. Jedva čekam finale, čak i meč za bronzu će biti dobar. Biće dobar dan za navijače i FIBA - bio je kratak i jasan Melo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike