Srbija ima istoriju i tradiciju! Oduševiće vas reči Blata kojima je odao počast Orlovima i Pešiću!

07.09.2023

15:56

0

Autor: A. S.

Legendarni trener sada je u drugačijoj ulozi, ali dobro poznaje kvalitet i sistem našeg tima

Srbija ima istoriju i tradiciju! Oduševiće vas reči Blata kojima je odao počast Orlovima i Pešiću!
Dejvid Blat - Copyright Profimedia

Mundobasket je proteklih dana tema broj jedan u sportskim krugovima, a onima koji prate, uvek je drago kada ugledaju legendarnog trenera Dejvida Blata.

Izraelac se nalazi u Manili sa selekcijom Kanade, pri čijem Košarkaškom savez radi poslednjih godina, a sigurno da će njegovi saveti dobro doći mladom Đordiju Fernandezu pred meč sa Srbijom.

Blat je neko ko dobro poznaje sistem rada Svetislava Pešića, ali i kvalitet i mane srpskog tima. Tako je na današnjem treningu razgovarao sa srpskim novinarima i istakao koliko poštuje srpsku košarku, trenere i igrače koji pišu istoriju, tradiciju koja u Srbiji postoji.

- Svi koji me poznaju znaju i koliko ja poštujem srpsku košarku! Veliki sam fan i uvek sam to bio. Imali ste fenomenalne trenere i fatnastične igrače, širom sveta. Kako sam stariji primećujem da Srbija i region imaju neverovatnu košarkašku istoriju i tradiciju. Zemlje poput Srbije i dalje nastavljaju sa uspesima - rekao je Blat, a potom priznao da je tokom rada u Evropi naučio i nekoliko reči na srpskom, koje ipak nije želeo da izgovori:

- Znam nekoliko - umem da kažem dobro sam ili pardon, ali ne bih sad govorio šta još znam na srpskom - rekao je Blat i nasmejao srpske novinare.

Izraelac je po odlasku iz Evrope promenio i "posao", a veliki udeo imala je i bolest sa kojom se bori, pa se trenutno nalazi u invalidskim kolicima.

- Poslednje tri godine radim kao savetnik u timu Kanade, kako za vreme kvalifikacionih FIBA prozora, tako i za vreme turnira. Blisko sarađujem sa generalnim menadžerom Saveza, kao i sa stručnim štabom i igračima, vole što mogu da čuju detalje iz mog bogatog iskustva. Vodio sam Rusiju godinama kao što znate... Srećan sam i ponosan što je naš program doneo uspeh reprezentaciji Kanade, verujem da će to biti slučaj i narednih godina. Imamo fantastične, mlade igrače, kao i selektora Fernandeza, za koga mogu lično da kažem da radi sjajan posao. Verujem da ćemo ga viditi uskoro i kao glavnog trenera u NBA - naveo je on i na kraju se osvrnuo na izjavu selektora Srbije Svetislava Pešića koji je govorio kako mu deluje da je Kanada bolje prilagođena na FIBA pravila od SAD:

- Deo igrača ima evropsko iskustvo i verovatno je rekao istinu. Ali hoćemo da i dalje napredujemo, jer mnogo igrača nije iskusilo FIBA košarku. Verujem da će drugačiji tip košarke pomoći za godine pred nama! NBA je poseban, prelep svet, sa neverovatnim igračima i trenerima, ali je košarka mnogo, mnogo drugačija u ostalim delovima sveta. I kada to prihvatite, da su NBA i FIBA dva sveta, videćete posebne kvalitete i jednog i drugog. Možda nisam baš najobjektivniji, jer sam 30 godina radio u evropskoj košarci, samo nekoliko u NBA... Lako je pretpostaviti koja košarka ima mesto u mom srcu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike