Srbija igra sa najboljom ekipom na prvenstvu! Kanada je kompletan paket, spremamo se za to!

07.09.2023

11:51

0

Autor: G. F.

Selektor "orlova" u superlativima govori o rivalu u polufinalu Mundobasketa

Srbija igra sa najboljom ekipom na prvenstvu! Kanada je kompletan paket, spremamo se za to!
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Najveći cilj košarkaške reprezentacije Srbije ostvaren je plasmanom na Olimpijske igre.

Ali kad su "orlovi" već u polufinalu Mundobasketa, zašto tu i da stanu? Ambicije navijača naglo su porasle, pa sad svi žele i svetsko zlato. Do toga je potrebno napraviti još dva ogromna, ma džinovska, koraka. Prvi u petak od 10.45 u duelu sa odličnim timom Kanade.

Ili, kako to kaže selektor Srbije Svetislav Pešić sa najboljim timom na Mundobasketu.

- Znamo da je Kanada fantastična ekipa, koja igra košarku sa niskim petorkama. Oni samo počinju sa dvojicom visokih igrača, ali posle toga je sve to "small-ball" košarka, sa četiri spoljna i jednim unutrašnjim igračem. To oni fantastično rade. To je NBA košarka. Ništa to nije novo, ali je interesantan način na koji ćemo mi da se organizujemo, da podelimo uloge, ko će koga da čuva... Najvažnije od svega je to koliko ćemo njihov napad u tranziciji gde su oni sjajni da zaustavimo. To su sve odlični igrači, individualci, sa odličnom statistikom u svojim NBA klubovima, dobri napadači i defanzivci - rekao je Pešić novinarima u Manili, pa nastavio:

- Kanada je možda od svih ekipa pokazala najbolju odbranu, ili je među najboljima, zato se tu i nalazi. Za razliku od nekih ekipa koje imaju individualni kvalitet, oni igraju odbranu. To sve dodatno otežava pripremu za utakmicu i ono što mi pre svega mislimo i što treba da realizujemo je da se borimo svim silama da im oduzmemo ono što ih najviše karakteriše, a to je tranzicija u napadu i igra jedan na jedan. Individualno veoma jaki, atletski sposobni, veoma dobro kontrolišu loptu. To će nas mnogo koštati u radu nogama, ali ovo je polufinale!

Selektor kaže i da je "orlovima" prijao predah, a na pitanje da li je ekipa spremna za meč sa Kanadom, kratko poručuje:

- To ćemo tek da vidimo. Spremamo se!

Pešić nema nikakvu dilemu po pitanju kvaliteta reprezentacija na ovom Mundobasketu.

Igramo sa, po meni, najboljom ekipom na prvenstvu. Nemačka jeste jedina ekipa koja bez poraza ulazi u polufinale, ali ona je pokazala ono što smo svi očekivali. Kanada je opet kompletan paket kada gledamo, odbranu i način igre. Imaju evropskog trenera i tačno se vidi njegov uticaj. Drugačije igraju nego američka reprezentacija, prilagodili su se malo više FIBA pravilima. Bolje nego Amerikanci.

Činjenica da je Srbija obezbedila olimpijsku vizu mogla bi da bude faktor "skidanja tereta" sa leđa ekipe.

- Treba da budeš spreman, zategnut. Mi smo već, ono što sam rekao na konferenciji za novinare, obezbedili plasman na Olimpijske igre i cilj je ispunjen. Ova generacija igrača koji su rođeni 1994. i 1995. godine sada treba da obeleže jedno vreme srpske košarke. To je veliki uspeh i svi se raduju, nadam se da će svima ovo biti dodatna motivacija!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike