Nemačka je polufinalista Mundobasketa! Bertans promašio šut za pobedu posle minusa Letonije od 14 poena!

06.09.2023

12:38

0

Autor: G. F.

Pobednik ovog duela biće veoma blizu Igara u Parizu

Nemačka je polufinalista Mundobasketa! Bertans promašio šut za pobedu posle minusa Letonije od 14 poena!
Duel Letonije i Nemačke na Mundobasketu - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Košarkaška reprezentacija Nemačke plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva pobedom nad Letonijom od 81:79

U veoma tvrdoj utakmici, sa mnogo grešaka na obe strane, Nemci su uspeli da slome otpor rivala i naprave veliki korak ka Olimpijskim igrama.

Velika drama viđena je gotovo svih 40 minuta, a posebno je burno bilo u finišu. Panceri su napravili seriju, odlepili se na 14 razlike, ali su Letonci uspeli da priđu na minu dva.

Poslednjih pola minuta Nemci su vodili loptu, promašio je Šruder, a Bertans želeo trojkom da donese pobedu Letoniji. Nije uspeo i Nemačka je u polufinalu.

Nismo se nagaldali lepe košarke u ovom duelu, ali da je bilo napeto, bilo je. Posebno za one koji su navijali za jednu od dve selekcije.

Bolje su počeli Letonci, ali i veoma brzo ispustili prednost koju su stekli. Od kraja prve četvrtine, pa sve do samog finiša utakmice viđena je prava igra nerava. Smenjivale su se ekipe u vođstvu, a utisak je bio da su Nemci ipak nekako bliže trijumfu.

Kada su početkom poslednje četvrtine Panceri otišli na pomenutih 14 poena viška izgeldalo je da je sve gotovo. Ali, nije bilo. Još jednom su se vratili Letonci, stigli do minus dva, a posle lošeg napada rivala imali i nekihs edam sekundi za čudo. Uspeli su preko svog najboljeg igrača da upute šut, ali je Bertans bio podaleko od koša, a pritom i odlično ispraćen od odbrane Nemaca, koji slave prolaz u polufinale i veliki korak ka Olimpijskim igrama u Parizu.

BLOG UŽIVO:

Kraj utakmice. Nemačka je u polufinalu Mundobasketa.

38. minut . Napokon pogodak Šrudera, pitanje je imaju li Letonci snage da se vrate u meč. Bertans je promašio za tri, a Šruder probio odbranu Letonije i pogodio uz faul. Precizan sa penala za plus 10. Bertans ponovo ne pogađa, neprecizan je i Šruder. Bertans je pogodio bacanje posle tehničke greške Šrudera, a Kuruc pogodio trojku - 79:73.

36. minut - Pogodio je za tri i Žagars, Nemci uzeli tajm-aut da zaustave seriju rivala. Videli smo još dva promašaja Šrudera, pa trojku Šmitsa. I nastavlja Šruder sa promašajima, ali je sada promašio ii Šmits - 74:69.

34. minut - Šmits pogodio jedno bacanje, Vagner oba. Promašaj Šmitsa sa distance, pa posle dva poena Nemačke, Šmits pogađa trojku - 74:63.

32. minut - Franc Vagner otvara poenima poslednju deonicu. Videli smo težak promašaj Žagarsa, pa jedan poen Fanca, te trojka Bonge i zakucavanje Morica Vagnera za najveću prednost Nemačke na utakmici - 70:59. Tajm-aut zovu Letonci!

Kraj treće četvrtine - Iskoristili su Panceri dva bacanja, Letonci nisu poentirali, ali su se odbranili. Probao je Bertans sa više od 8 metara, sada bez uspeha. Šruder i Kuruc takođe nisu bili uspešni - 62:59 pred poslednjih 10 minuta!

29. minut - Timan i Moric koriste dva napada Nemaca, Bertans postiže 6. trojku - 60:59 za Nemce.

26. minut - I dalje je mnogo, mnogo nervoze na obe strane. Utiče važnost utakmice na oba tima. Žagars trojkom poravnava rezultat, Franc Vagner vraća na isti način. Biće ovo igra nerava do samog kraja. Obst precizan za tri posle nekoliko sporijih napada, Rodions Kuruc se izborio za slobodna bacanja i izjednačio na 56:56.

24. minut - Šruder je promašio za tri, ali i konačno pogodio za dva nakon što su Nemci uhvatili loptu posle prvog promašaja. Letonci su zbrzali napad, a Franc Vagner pogodio uz faul. Pogađa i sa penala. Žagars ubacuje trojku, pa greše Letonci u odbrani. Ponovo Nemci imaju prednost - 48:45.

22. minut - Bertaaans, kakva trojka i to uz faul Franca Vagnera! Pogađa bivši igrač Partizana i dodatno slobodno bacanje. Obst precizan sa poludistance, a Žagars uspešno polaže. Gražulis je precizan posle lošeg napada Nemaca, a Šruder ima 0/11 šut iz igre - 42:38 za Letoniju!

Utakmica je nastavljena!

Završeno je prvo poluvreme - Pogodak Žagarsa, pa faul u napadu Tajsa, koji se kretao u bloku. Gubi Žagars loptu posle klizanja, a Rodions Kuruc pravi faul nad Loom kako bi sprečio lake poene iz kontre. Lo promašuje prvo, a pogađa drugo. Bertans postiže svoju četvrtu trojku, Lo polaže loptu u koš. Promašaj Letonije i trojka Loa. Imali su Letonci poslednji napad, nisu ga realizovali i na pauzu se otišlo sa 36:34 za Nemačku.

18. minut - Žagars trojkom vraća Letonce u vođstvo, ali Obst vraća na isti način. Žagars sada ne uspeva, a Obst odlično prolazi i polaže loptu u koš. Novi konfuzan napad Letonije i novi promašaj Šrudera. Na drugoj strani pogađa Šmits - 30:29 za Pancere.

16. minut - Gražulis preuzima odgovornost i ponovo poentira, Šruder greši u napadu, ali se spetljao i Šmits. Lo nije dobacio ni do obruča, a Gražulis ponov pogađa. Tajm-aut za Nemačku koja vodi 25:24. Šruder ne može ništa da pogodi, osam puta je pokušao i svih osam promašio. Loš početak meča najefikasnijeg nemačkog igrača.

14. minut - Arturs Kuruc vraća prednost Letoncima, slede po dva konfuzna napada i jednih i drugih. Ima sada svega na parketu, pa i "prljavštine". Timan je lider Nemačke u ovim trenucima. Gražulis pogađa, a precizan je i Moric Vagner. Isti igrač ide na liniju za penale, Letonija je ispunila bonus. Precizan je oba puta - 25:20 za Nemce.

11. minut - Timan pogađa dva bacanja, pa Moric Vagner zakucava u kontri. Tajm-aut za Litvaniju, brzo su prosuli solidnu prednost, gube 17:16.

Kraj prve četvrtine. Videli smo i nekoliko čudnih sudijskih odluka u finišu ovog dela igre, a za tri je pogodio Franc Vagner. Promašili su Letonci za tri poena, pa su Nemci u poslednjem napadu dobili priliku da dodatneo smanje prednost rivala. Tima je popravio promašaj Loa i na semaforu stoji 16:13 za Letoniju.

8. minut - Tajs se upisao u strelce, a Bertans nastavio da rtešeta za tri poena - 16:6 za Letoniju!

6. minut - Muče se Nemci u napadu, a Bertans pogađa novu trojku. Nemci traže tajm-aut posle serije Letonije od 11:0 za trenutnih 13:3! Vojtman pogađa za tri, to je tek drugi pogodak Nemaca za šest minuta igre.

4. minut - Šmits pogađa jedno od dva bacanja, Šruder pomao "siluje" na početku, na drugoj strani pogađa Žagars. Nemci prave faul u napadu, a isto radi i Rodions Kuruc. Bonga neprecizan, Bertans pogađa, pa slede dva neuspešna napada na obe strane i onda trojka Bertansa - 10:3 za Letoniju.

2. minut - Nemci nisu iskoristili prva dva napada, na drugoj strani je Šmits poentirao. Šruder je promašio za tri poena, baš kao i Žagars. Obst trojkom upisuje Nemce na semafor - 3:2 za Pancere.

Utakmica je počela!

10.39 - Sve je spremno za početak meča.

 

09.35 - Pobednik ovog duela igraće sa SAD u polufinalu, dok drugi par čine košarkaši Srbije i bolji iz meča Slovenije i Kanade. Orlovi "navijaju" za Kanadu kako bi se direktno plasirali na Olimpijske igre u Parizu, a iste želje imaju Nemci i Litvanci jer i njih pobeda Kanađana vodi u Pariz.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike