Direktor Sitija bi da nas pravi ludima, kaže da klub ne pobeđuje zbog para!

18.05.2023

21:50

0

Da li su najbolji trener i najbolji igrači pali s neba ili...?

Direktor Sitija bi da nas pravi ludima, kaže da klub ne pobeđuje zbog para!
Gvardiola sa igračima Sitija - Copyright Tanjug/Martin Rickett/PA via AP

Izvršni direktor Mančester Sitija Feran Sorijano hoće da sve ljubitelje fudbala ubedi da uspeh kluba nije isključivo rezultat enormne potrošnje na transfere. Važi.

On u odbranu ovog stava pokazuje prstom na rivalstvo sa premijerligaškim klubovima Mančester junajtedom, Čelsijem i Arsenalom.

Sitijeva blistava sezona se ubrzano približava osvajanju senzacionalne "triple" krune, nakon što su pregazili Real Madrid i plasirali se u finale Lige šampiona, a takođe su spremni da brane titulu u Premijer ligi i igraju finale FA Kupa protiv Junajteda.

Pod vođstvom Pepa Gvardiole, klub je dosegao nove visine i nastavio da gradi na zadivljujućem napretku koji je ostvaren od kada su 2008. godine klub preuzeli prebogati vlasnici iz Abu Dabija.

Međutim, Sitiju su zasmetale tvrdnje da su osvajali trofeje samo zahvaljujući velikim ulaganjima u nove igrače, što je istina, ali što Sorijano odbacuje.

Siti je ove godine optužen za preko 100 prekršaja finansijskih pravila tokom nekoliko sezona, mada je klub branio svoje postupke i pozdravio istragu. Pričalo se i o izbacivanju iz lige, iz Evrope, oduzimanju trofeja… Ali, Sorijano misli da su to sve svi zaboravili i sad gradi svoj slučaj:

- Pogledajte ulaganje u igrače u Engleskoj u poslednjoj godini, tri godine, pet godina. Nikada nismo klub koji najviše troši na igrače. Postoji mnogo drugih klubova koji ulažu više novca od nas - Čelsi, Mančester junajted, Arsenal. Reći da smo puno potrošili i da smo zato pobedili je jednostavno netačno.

Naravno, niko neće sporiti da je Čelsi takođe osvajao trofeje od kako ga je kupio milijarder Roman Abramovič. Junajted je takođe mnogo trošio, ali je on "stari bogataš".

Transfermarkt, koji nije najpouzdaniji izvor, ali je najbolji brzi koji imamo, i on tvrdi da je Čelsi zapravo najveći potrošač tokom poslednje decenije, sa neverovatnih 1,82 milijarde funti.

U poređenju s tim, Sitija je uložio 1,5 milijardi funti, dok je Junajted zaostao sa 1,45 milijardi funti.

Treba reći da je Čelsi u dva prelazna roka u poslednjih godinu dana potrošio 600 miliona dolara na pojačanja, što ga je gurnulo na vrh.

No, Sorijanov argument prosto nije tačan, a dokaz ne sledi logiku. Ovo što je on rekao bi bilo negiranje eventualne tvrdnje da pare garantuju uspeh, a svi znamo da to nije tačno. Tvrdnja je da su pare donele Sitiju uspeh i da bez njih ne bi bio to što jeste, jer Gvardiola, De Brujne, Haland, Griliš i društvo nisu samo pali s neba, niti su ponikli u Sitiju, već su svi skupo plaćeni.

Sorijano se takođe osvrnuo na mogućnost da Sitija konačno osvoji Ligu šampiona po prvi put u svojoj istoriji.

- Liga šampiona je malo simbolična. Svaki dan radimo na Premijer ligi, to je veoma teško takmičenje za osvajanje. Ako to postignemo ove godine, biće treća titula zaredom, peta u poslednjih šest godina. Iz mog iskustva znam da ne možete bazirati svoju strategiju isključivo na osvajanju Lige šampiona, jer to zavisi od žreba, lošeg dana... Ali da, kada je osvojimo, što ćemo jednog dana uraditi, biće nešto simbolično.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike