Partizan je baš, baš moćan! Valjak u krcatoj Areni samleo Olimpijakos i zakoračio u Top 8! (GALERIJA)

24.03.2023

21:53

0

Autor: A. Š.

Crno-beli napravili ogroman korak ka plasmanu u plej-of Evrolige

Partizan je baš, baš moćan! Valjak u krcatoj Areni samleo Olimpijakos i zakoračio u Top 8! (GALERIJA)
Džejms Naneli - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Košarkaši Partizana stigli su pred vrata raja. Četiri kola pre kraja ligaškog dela Evrolige crno-beli sudbinu mesta u plej-ofu drže apsolutno u svojim rukama, a večeras su napravili, možda i presudni, korak ka četvrtfinalu elitnog takmičenja. Krcate tribine beogradske Arene priredile su paklen doček Olimpijakosu, koji je u najvećoj dvorani na Balkanu, kao lider elitnog takmičenja, poražen 90:75.

Moćno je delovao Partizan 30 minuta protiv pirejskog velikana. Osim pada u trećoj deonici, kada su umalo prokockali gotovo perfektno izdanje, izabranici Željka Obradovića praktično su držali košarkaši čas najboljoj odbrani elitnog takmičenja koja je večeras iz Beograda ispraćena sa 90 primljenih poena. Kada se ima u vidu da grčki tim u proseku u tekućoj sezoni prima 75 poena, najbolje se vidi kakav su posao crno-beli odradili.

Čekao je gotovo od starta takmičarske godine Obradović Nanelija. Neretko ga i "zakucavao" za klupu, ali kada je za Partizan bilo najpotrebnije prekaljeni američki šuter je pokazao zbog čega ga je najtrofejniji trener Evrope prošlog leta doveo u ekipu. Posle sjajnog izdanja prošle nedelje u Istanbulu u rušenju Anadolu Efesa, Naneli je večeras pružio još jedno mestralno izdanje i uz Kevina Pantera i Dantea Eksuma vodio Valjak do velike pobede.

Partizan je u prvom poluvremenu bio apsolutni gospodar dešavanja na parketu. Naneli i Panter su sa po tri trojke u prve dve deonice pogurali Valjak ka velikih plus 15 pred veliku pauzu. Gosti nisu znali odakle im preti veća opasnost, dok u napadu jednostavno nisu ličili na sebe. Osim Mustafe Fala, koji je tek na momente uspevao da održi goste u rezultatskom priključku, nosioci grčkog tima nisu nikako mogli da pronađu šuterski ritam, o čemu najbolje govori svih 12 promašaja van linije 6.75 u prve dve deonice. 

Treća četvrtina bila je najkritičnija za crno-bele. Samo dva ubačena poena za šest minuta igre Olimpijakos je iskoristio da priđe na samo minus četiri, međutim tada je Eksum ubacio trojku koja je Valjku dala ubrzanje da u završnici vrati dvocifreni plus, koji im je omogućio da u četvrtoj deonici naprave i nekoliko atraktivnih i monstruoznih zakucavanja posle kojih je Arena proključala i počela da slavi veliku pobedu tri minuta pre kraja.

PARTIZAN: Vukčević -, Ledej 6, Avramović 2, Panter 17, Smailagić 5, Papapetru 10, Egzum 15 (4as, 3uk), Naneli 19 (5as, 4sk, 2uk), Lesor 12 (10sk), Trifunović -, Anđušić -, Madar 4.

OLIMPIJAKOS: Vokap 8, Kenan 4, Luncis -, Larencakis 2, Fal 13 (6sk), Slukas 8 (7iz), Vezenkov 6, Papanikolau 9 (5sk, 3as), Bolomboj -, Piters 2, Blek 2, Mekisik 21.

 

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Partizan je pobedio Olimpijaokos 90:75.

38. MINUT - Laki poeni Nanelija na ulasku u 37. minut - 81:66. Fal promašuje dva penala posle čega Panter nije precizan van linije 6.75 na isteku napada. Slavlje u Areni je već počelo iako do kraja ima više od tri minuta. Posle posterizovanja Bolomboja, ista sudbina zadesila je i Papanikolaua posle monstruoznog zakucavanja Nanelija - 83:66. Papanikolau ubacuje trojku, u završna dva minuta Valjak ulazi sa plus 12 - 83:71.

36. MINUT - Posle lakih poena Papanikolaua, izuzetno važnu trojku za crno-bele postiže Papapetru - 76:62. Fal ubacuje jedno od dva slobodna bacanja, posle čega Panter ubacuje trojku sa preko osam metara za eksploziju krcatih tribina Arene. Partizan u 36. minutu vodi 79:63. Posle tajm auta gostiju, Mekisik ubacuje novu trojku. 

34. MINUT - Olimpijakos je propustio napad na minus sedam, posle čega Lesor sjajno asistira za zakucavanje Papapetrua. Posle koraka Bolomboja, laki poeni Eksuma iz prodora za povratak Valjka na dvocifreni plus u 34. minutu - 71:60. Posle dva ubačena bacanja Pantera crno-beli na ulasku u 35. minut idu na plus 13 - 73:60.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je sa tri ubačena bacanja Pantera - 63:52. Na drugoj strani Mekisik je sa linije penala bio precizan oba puta. Kakvo zakucavanje Eksuma preko Bolomboja - 65:54. U 32. minutu Mekisik pogađa prvu trojku za Olimpijakos na meču. Prethodno je Amerikanac bio polovično precizan sa linije penala - 65:58. Na isteku 32. minuta Partizan vodi 67:60. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Ušli su crno-beli u seriju promašaja van linije 6.75. U kratkom vremenskom intervalu Ledej i Naneli promašili su po dva šuta za tri poena, a gosti preko Slukasa (ubacio dva bacanja) ponovo prilaze na minus šest - 56:50 u 29. minutu. Mini seriju Olimpijakosa 4:0 lakim poenima prekida Avramović. Na kraju treće deonice Partizan vodi 60:52.

28. MINUT - Eksum postiže izuzetno važnu trojku za Partizan na ulasku u 27. minut, potom Partizanov Australijanac pogađa i jedno od dva slobodna bacanja - 54:46. Podigao je Partizan malo agresivnost u odbrani i to je ekspresno dalo rezultat. Lakim poenim Lesora crno-beli su vratili dvocifreni plus - 56:46, a posle novog faula u napadu Kenana (četvrta lična greška) Naneli, pa Ledej promašuju trojke. U završna dva minuta ulazi se sa plus osam za Valjak posle lakih poena Slukasa - 56:48.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

26. MINUT - Potpuno je stao Valjak u trećoj deonici. Samo dva poena postigli su crno-beli za skoro pet minuta igre, a Olimpijakos posle novih lakih poena Kenana prilazi na "samo" minus šest - 50:44. Ni posle tajm auta Obradovića ništa se nije popravilo u igri Partizana, izgubljenu loptu Lesora poenima u kontri koristi Vezenkov. Olimpijakos je za nešto manje od šest minuta u trećoj deonici napravio seriju 14:2 i uhvatio potpuni rezultatski priključak - 50:46. 

24. MINUT - Posle dva i po minuta bez koša, prve poene za Valjak u nastavku meča postiže Smailagić - 50:38. Prethodno je trojku na minus 10 promašio Vezenkov. Kenan pravi faul u napadu, ali Panter promašuje sa poludistance. Kenan lakim poenima u kontri vraća Olimpijakos na jedncifreni minus - 50:42.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je zakucavanjem Fala, pa izgubljenom loptom i sa dve promašene trojke Madara - 48:36. Vezenkov pogađa na drugoj strani za dva i vraća Olimpijakos na minsu 10 - 48:38.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Derbi meč 30. kola Evrolige iz jedne od loža beogradske Arene prati i Novak Đoković.

24sedam/Pavle Knežević
 
24sedam/Pavle Knežević
 

- Navijači Partizana napravili su još jedan spektakl o kojem će se pričati. Grobari su pred prvo sudijsko podbacivanje priredili impresivnu koreografiju.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Panter ubacuje još jednu trojku za novi najveći plus Valjka - 48:32. Slukas poentira iz prodora na drugoj strani. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 48:34.

18. MINUT - Nekoliko promašaja van linije 6.75 na obe strane. Papapetru je bio potpuno sam van linije 6.75 na plus 15 za Valjak, posle čega Mekisik ubacuje još dva penala - 43:40. Pred poslednjih 120 sekundi prvog poluvremena Partizan vodi 43:30.

16. MINUT - Posle trojke Pantera crno-beli na polovini druge deonice stižu do novog maksimalnog plusa - 40:26. Velikih problema Grci imaju van linije 6.75, promašili su svih 10 dosadašnjih šuteva. Seriju Partizana 10:2 na trenutak prekida Papanikolau, pošto je novom trojkom Panter podigao prednost Valjka na 43:28.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

14. MINUT - Dva napada su crno-beli prokockali na plus 10, što sa dva ubačena bacanja kažnjava Mekisik - 34:26. Eksum poentira iz niskog posta na drugoj strani. Posle faula u napadu Larencakisa, Eksum je polovičan sa linije penala - 37:26.

12. MINUT - Faulom u napadu Bleka, i poenima Lesora sa linije penala (2/2) otvorena je druga deonica - 29:22. Mekisik postiže prve poene za goste u nastavku meča, a potom Eksum efektno zakucava i čuva Valjku plus sedam. Ide Partizan na plus 10 posle trojke Nanelija - 34:24.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Fal je promašio dva penala, ali crno-beli iz dva napada nisu uspeli da uvećaju plus, pa ih je poenima u kontri kaznio Mekisik. Naneli pogađa svoju drugu trojku večeras - 27:22. Propustili su crno-beli dva napada da uvećaju plus, na kraju prve deonice vode 27:22.

8. MINUT - Gosti su mini serijom 4:0 preuzeli vođstvo, ali je Ledej sa 2+1 ekspresno vratio prednost crno-belima u 7. minutu - 20:18. U završna dva minuta prvog kvartala ulazi se s vođstvom Partizana 24:20, posle lakih poena Lesora.

6. MINUT - Ledej ubacuje trojku i vraća vođstvo Partizanu, a potom van linije 6.75 pogađa i Naneli. Između je koš za goste dao Fal - 15:12. Fal zasad drži Olimpijakos u rezultatskom priključku - 15:14.

4. MINUT - Posle trojke Smailagića, Fal i Vokap dolaze do lakih poena za prvo vođstvo gostiju - 8:7. Na isteku 4. minuta igre gosti vode 10:9.

2. MINUT - Meč je počeo sa četiri uzastopna poena Madara za startnih 4:0. Papanikolau odgovara sa četiri poena, posle dva minuta rezultat je izjednačen.

- Spektaklu u Areni prisustvuje i nekadašnji napadač Partizana Danko Lazović.

24sedam/Pavle Knežević
 

- Ovako je izgledao dolazak Partizanovih košarkaša u Arenu.

- Pogledajte kako je izgledao polazak košarkaša Olimpijakosa iz hotela u kojem su bili smešteni ka rasprodatoj Areni.

- Nedavno je trener Partizana Željko Obradović do detalja analizirao igru Olimpijakosa.

- Olimpijakos u Beograd stiže bez "mozga" tima. Trener Jorgos Barcokas ostao je u Pireju iz zdravstvenih razloga, a njegov pomoćnik je u najavi meča otkrio da crveno-beli u Arenu stižu sa pet stavki na spisku.

- Najtrofejniji trener Evrope otkrio je i koja mu je najveća želja po povratku na klupu Partizana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike