Partizan otvorio Olimpiji put do pobede! Valjak baš zaribao u Milanu!

09.03.2023

22:34

0

Autor: A. Š.

Crno-beli ostvarili polovičan učinak na italijanskoj turneji

Partizan otvorio Olimpiji put do pobede! Valjak baš zaribao u Milanu!
Kevin Panter i Bili Beron - Copyright Promo/KK Partizan/Maja Nastić

Nisu uspeli košarkaši Partizana da prirede duplo slavlje Željku Obradoviću. Najtrofejniji trener Evrope danas proslavlja 63. rođendan, ali Panter i drugovi propustili su priliku protiv milanske Olimpije da mu daruju najlepši mogući poklon. Posle pobede u Bolonji protiv Virtusa, crno-beli su skoro pa sami sebi presudili u duelu sa ekipom Etorea Mesine - 76:62 (13:19, 17:10, 19:17, 27:16).

Partizan je svoju šansu u Milanu propustio u prvom poluvremenu. U nekoliko navrata Valjak je tokom prvih 20 minuta imao priliku da se odlepi na dvocifreni plus, a pošto je te šanse propuštao kao po pravilu bivao je kažnjen mini serijama domaćina koji je na taj način ekspresno hvatao rezultatski priključak.

Duel u "Mediolanum forumu" jedan je od najslabijih, ako ne i najslabiji, napadačkih mečeva crno-belih ove sezone, ali još više su Obradovićevi izabranici kažnjeni zbog 18 izgubljenih lopti i dozvoljenih 10 ofanzivnih skokova rivalu, od kojih je Milano čak sedam napravio u prve dve deonice i to u momentima kada su se Beron i drugovi žestoko mučili sa procentma šuta. 

Otvorili su košarkaši Olimpije meč sa 1/9 iz igre. Beron je prvu trojku na meču dao u finišu prvog poluvremena, iz četvrtog pokušaja, Nejpir je promašio dva od tri šuta van linije 6.75, dok je Šilds "fulao" sva četiri pokušaja. Nisu ni crno-beli briljirali sa druge strane, ali je Kevin Panter sa devet poena u uvodnih 10 minuta meča pogurao Valjak ka maksimalnih plus devet, koliko je Partizan imao posle trojke Nanelija (17:8, 8. minut).

Međutim, druga lična greška Pantera na otvaranju druge deonice potpuno je "isekla" Obradovićev tim. Održavali su Beograđani još neko vreme prednost, ali su sredinom druge deonice prelako ispustili plus osam posle čega je meč ušao u rezultatsku klackalicu, koja je trajala sve do završnice treće i početka četvrte četvrtine, kada se igra crno-beli raspala u paramparčad na obe strane terena. 

Domaći su u tim momentima počeli da pogađaju sve ono što su dotad promašivali. Nejpir je trojkom preko Ledeja uz zvuk sirene za kraj pretposlednje deonice doneo Olimpiji plus tri i najavio furioznu seriju domaćina 15:0, posle koje Partizanu nije bilo povratka (60:46, 33. minut).

Olimpija Milano: Dejvis 14, Tomas, Luvavu, Pengos 10, Tonut 4, Meli 9, Beron 14, Nejpir 10, Riči 4, Šilds, Hajns 4, Vojtman 7.

Partizan: Vukčević, Ledej 7, Avramović 4, Panter 15, Smailagić 2, Papapetru 3, Egzum 10, Naneli 10, Lesor 11, Trifunović, Anđušić, Madar.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Olimpija je pobedila Partizan 76:62.

38. MINUT - Na lake poene Dejvisa, trojkom uzvraća Naneli - 69:57, 37. minut. Pred poslednjih 120 sekundi meča Olimpija vodi 69:58.

36. MINUT - Mini seriju Partizana 5:0 trojkom uz zvuk sirene za istek napada prekida Beron, a posle još jedne neverovatno jeftine izgubljene lopte crno-belih Dejvis pogađa iz reketa za ekspresnih 5:0 Olimpije i povratak na dosad najvećih plus 14 na polovini četvrtog kvartala - 65:51. Obradović mora da traži tajm aut. Eksum ubacuje još dva bacanja, a potom pravi četvrtu ličnu grešku posle koje Pengos pogađa dva penala - 67:53. U poslednja četiri minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom domaćina 67:54.

34. MINUT - Traje serija Olimpije, posle trojke Berona je 13:0 i prva dvocifrena prednost na meču u 33. minutu - 58:46. Nestao je Partizan sa parketa, nestvarno je kako su se crno-beli raspali u razmaku od samo nekoliko minuta. Ledej ne uspeva da poentira potpuno sam na obruču, a na drugoj strani Tonut dolazi do lakih poena. Ide ova utakmica u jednosmernu ulicu - 60:46. Seriju Milana 15:0 poenima sa linije penala prekida Eksum (2/2) - 60:48. Konačno trojka za Partizan, Papapetru je pogađa i daje nadu crno-belima da nije sve gotovo - 60:51.

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je poenima Nejpira iz prodora. Ledej promašuje trojku, a potom Dejvis postiže koš iz neverovatno teške pozicije na isteku napada. Serija domaćina je 8:0 i najvećih plus sedam za Olimpiju - 53:46. Raspala se igra Partizana na obe strane terena, Nejpir asistira Dejvisu za, za ovakav meč, ogromnih plus devet u 32. minutu - 55:46. Obradović mora da reaguje tajm autom.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Dejvis na ulasku u 19. minut pogađa dva bacanja i vraća vođstvo Milanu - 45:43. Mini seriju domaćina 5:0 poenima s linije penala (1/2) prekida Papapetru - 45:44. Imaju malo i sreće crno-beli, Nejpir je promašio potpuno otvoren šut za tri poena, na drugoj strani Smailagić se izborio za dva penala i četvrti faul Hajnsa. Ubacio je mladi košarkaš Partizana dva penala i vratio vođstvo crno-belima - 46:45. Na kraju treće deonice Milano vodi 49:46 trojkom Nejpira preko Ledeja u poslednjoj sekundi, prethodno je Beron bio polovičan s linije penala.

28. MINUT - Ledej sa poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem donosi Partizanu plus tri u 27. minutu - 41:38. Ponovo crno-beli ne koriste napad prilikom vođstva, Panter je dobio rampu, a Tonut u kontri postigao lake poene - 41:40. Obradović traži minut odmora. Na poene Pantera za dva, Pengos uzvraća trojkom za izjednačenje - 43:43.

26. MINUT - Po ko zna koji put na meču Valjak propušta napade da uveća vođstvo i kao po pravilu je kažnjen. Ovoga puta su imali malo sreće, pošto je Beron promašio dodatno bacanje posle poena i faula Lesora - 38:38. 

24. MINUT - Panter pogađa dva penala na drugoj strani, Partizan ponovo vodi - 36:35. Dva napada su crno-beli prokockali na plus jedan, a ono što nije dobro za njih jeste treća lična greška Eksuma, koju je napravio u faulom u napadu. Riči polovičnim učinkom sa penala poravnava rezultat - 36:36.

22. MINUT - Treća deonica otvorena je promašenom otvorenom trojkom Eksuma i novim poenima domaćina posle ofanzivnog skoka - 32:29. Eksum ovoga puta pogađa trojku za Valjak za novo izjednačenje - 32:32. Lesor vraća Partizanu vođstvo, ali samo na kratko, pošto na drugoj strani Fojtman ubacuje trojku - 35:34.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Katastrofalno su crno-beli odigrali 19. minut, Beron ubacuje svoju prvu trojku na meču za prvo vođstvo Milana - 30:27. Na kraju prvog poluvremena Olimpija vodi 30:29.

18. MINUT - Ušao je Partizan u nervozu. Podigli su domaći agresivnost u odbrani na maksimum, oterali su crno-bele potpuno od svog koša. Valjak je bez poena skoro četiri minuta, a Nejpir sa dva ubačena penala poravnava rezultat - 25:25, u 17. minutu. Seriju Milana 8:0 sa linije penala prekida Kevin Panter (2/2) - 27:25 vodi Partizan, pred završna dva minuta prvog poluvremena.

16. minut - Dva puta crno-beli nisu zagradili svoj koš i oba puta su primili poene iz drugog napada. Samo šest poena su crno-beli dali za pet i po minuta igre u nastavku meča - 25:21. Prva kriza u igru Valjka, koji je već izgubio sedam lopti. Laki poeni Pengosa, Olimpija prilazi na samo minus dva. 

14. MINUT - Ponovo crno-beli propuštaju dva napada za dvocifrenu prednost i ponovo su kažnjeni, ovoga puta zakucavanjem Melija - 23:17, 13. minut. Papapetru čuva Partizanu plus osam. Posle 16. minuta igre Valjak vodi 25:19, nakon novog zakucavanja Melija.

12. MINUT - Druga deonica otvara se poenima Ledeja na isteku napada - 21:13. Hajns lakim poenima odgovara na drugoj strani. Posle 12 minuta igre Partizan vodi 23:15, nakon koša Ledeja sa poludistance. Panter pravi drugu ličnu grešku faulom u napadu na plus osam.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Naneli ubacuje prvu trojku za Partizan na meču u 9. minutu - 17:8. Dejvis uzvraća sa poludistance. Na kraju prve deonice Partizan vodi 19:13. Panter je ubacio devet poena u uvodnih 10 minuta meča.

8. MINUT - Mini seriju domaćih zakucavanjem prekida Lesor - 12:6. Novi poeni za Lesora i povratak crno-belih na plus osam. U završna dva minuta uvodne deonice ulazi se s vođstvom Partizana 12:8, pošto je prethodno dva penala ubacio Beron. 

6. MINUT - Na ulasku u 5. minut meča Lesor polovičnim učinkom sa penala donosi Partizanu 8:2. 1/9 šutiraju domaći na početku meča, a Valjak posle poena Avramovića iz prodora podižu prednost na 10:2. Mesina zove minut odmora, posle kojeg je Meli polovičan s linije penala - 10:3, tačno na polovini uvodne deonice. Dva napada su crno-beli promašili na plus sedam i odmah sledi kazna - Nejpir ubacuje trojku - 10:6.

4. MINUT - Posle dva minuta i 10 sekundi, prve poene na meču postiže Panter 2+1. Novi poeni Pantera, Partizan vodi 5:0. Posle skoro tri i po minuta igre, prve poene za Milano postiže Fojtman - 5:2. Svoj 7. poen na meču postiže Panter. 

2. MINUT - Uvodne napade na meču oba tima su prokockali. Dva minuta je prošlo, još nema poena.

 

- A ovako su Kevin Panter i Zek Ledej zatrpavali koševe rivala u dresu Olimpije.

- Crno-beli su izašli na zagrevanje pred meč sa Milanom.

- Partizan je veliku podršku sa tribina imao u Bolonji, a večeras se očekuje da će ih biti još više. Evo kako je tokom dana bilo na ulicama MIlana.

- Olimpija je posvetila veliku pažnju duelu sa crno-belima, a trener Etore Mesina, između ostalog, je rekao i kako trenutno u Evroligi nema tima kao što je Partizan.

- Širom Evrope priča se o Partizanovim utakmicama u Evroligi. Crno-belima, ali i Grobarima, oduševljeni su čak i zaposleni u elitnom takmičenju, pa su između duela u Bolonji i Milanu nabrojali pet stvari koje su crno-beli doneli svojim povratkom!

- Ozbiljnije kalkulacije je još rano praviti, zbog toga što u ovom trenutku deluje da Partizan može dalje sa dve pobede, ali i tri mogu biti premalo!

- Gotovo bezgrešna partija protiv Virtusa donela je Danteu Eksumu priznanje za najkorisnijeg igrača kola u Evroligi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike