Partizan melje, ne staje! Silni Valjak osvojio Bolonju i došao na prag Top 8!

07.03.2023

21:45

0

Autor: A. Š.

Izabranici Željka Obradovića ostvarili veliku pobedu u borbi za plej-of Evrolige

Partizan melje, ne staje! Silni Valjak osvojio Bolonju i došao na prag Top 8!
Matijas Lesor, Kevin Panter i Zek Ledej na meču u Bolonji - Copyright Profimedia

Grobari su večeras dobili još jedan veliki razlog da u povratničkoj sezoni u Evroligi sanjaju velike snove. Košarkaši Partizana odigrali su još jedan meč za pamćenje, u legendarnoj bolonjskoj "Paladoci" srušili su Virtus i napravili još jedan ogroman korak ka plasmanu u plej-of elitnog takmičenja - 88:79.

Imali su crno-beli večeras nekoliko diskretnih heroja. Kapiten Kevin Panter je povukao na početku, Alen Smailagić je odigrao možda i najbolji meč od kako je došao u ekipu Željka Obradovića, a kada je bilo najvažnije odgovornost su preuzeli Dante Eksum i Džejms Naneli, koji su poenima u najkritičnijim momentima meča izveli Valjak na put velikog trijumfa.

Ipak, pobedu je Partizanu večeras donela defanzivna doktorska disertacija najtrofejnijeg trenera Evrope! Najbolji igrač bolonjskog velikana Marko Belineli nije video koš (0/2 za dva, 0/3 za tri), dok su domaći košarkaši naterani na čak 21 izgubljenu loptu iz kojih su crno-beli došli do ogromnih 24 poena, koja se na kraju mogu smatrati i presudnim za slavljeničku bolonjsku noć Grobara. 

A, kad već pominjemo Partizanove navijače, mora se istaći da su Panter i drugovi još jednom ove sezone na gostujućem terenu imali domaćinsku atmosferu. Nekoliko hiljada Grobara zauzelo je gotovo polovinu "Paladoce" i u minutima kada su crno-beli padali i klizili ka provaliji iz koje nema povratka fantastičnim navijanjem davali su im vetar u leđa da drugi put ove sezone na pleća obore velikog rivala.

Virtus: Manion, Belineli, Pajola 9, Bako 4, Žete 14, Lundberg, Heket 5, Miki 13, Vims, Odželeje 13, Vims, Teodosić 11 (11 as), Abas 10.

Partizan: Vukčević, Ledej 8, Avramović, Panter 17, Smailagić 9, Papapetru 3, Egzum 17, Naneli 18, Lesor 5, Trifunović, Anđušić, Madar 11.

BLOG UŽIVO:

40. minut - Lesor pravi korake, do kraja je 47.8 sekundi. Skariolo traži minut odmora, Partizan vodi 84:79. Gube loptu domaći, do kraja je 30 sekundi. Madar ide na liniju penala, 24.5 sekundi pre kraja. Partizanov plejmejker je ubacio oba bacanja za plus sedam crno-belih - 86:79. KRAJ! Partizan je pobedio Virtus 88:79.

39. minut - Seriju Virtusa 6:0 trojkom prekida Naneli, posle faula u napadu Teodsića, Eksum poentira za dva - 84:76. Propustili su crno-beli napad da se vrate na dvocifreni plus, Abas ubacuje trojku za čuvanje nade domaćih da mogu do preokreta u završnici meča. U poslednih 70 sekundi četvrte deonice crno-beli ulaze sa plus pet - 84:79. 

37. minut - Obradović traži minut odmora, posle četiri vezana poena Virtusa - 79:74.

36. minut - Teodosić pokušava da vrati Virtus. Ubacio je srpki as trojku uz faul, ali je promašio dodatno bacanje. Lesor na drugoj strani zkucava - 79:70. 

35. minut - Serija 8:0 Valjka, koji posle poena Eksuma prvi put na meču ima dvocifreni plus - 75:65.

34. minut - Dva fenomenalna zakucavanja Eksuma za plus šest crno-belih - 71:65.

32. minut - Nervozno je počela poslednja deonica, u dva uvodno minuta samo je poentirao Madar i to posle ofanzivnog skoka. Partizan vodi 67:63.

30. minut - Kraj treće četvrtine! Partizan je dobro finiširao pretposlednji kvartal posle kojeg vodi 65:63.

29. minut - Seriju domaćina 6:0 poenima iz ofanzivnog skoka prekida Eksum - 63:63.

28. minut - Dve uzastopne greške crno-belih u napadu Virtus kažnjava i poravnava rezultat - 61:61. U završna dva minuta treće deonice crno-beli ulaze sa tri vezane izgubljene lopte i uz četvrtu ličnu grešku Lesora.

26. minut - Igra se koš za koš, uz po nekoliko grešaka na obe strane. Partizan vodi 60:55 posle ubačenih penala Eksuma (2/2) Uz to, Heket je napravio četvrtu ličnu grešku. 

24. minut - Žaite je sa linije penala prekinuo seriju Valjka, ali je Naneli sačuvao plus pet crno-belima. Miki ubacuje trojku za domaćina - 54:52.  

22. minut - Trojkom Smailagića Partizan stiže do prednosti - 50:47. Nastavlja se serija Partizana 7:0, posle zakucavanja Smailagića crno-beli idu na plus pet - 52:47.

21. minut - Odlično crno-beli otvaraju treću deonicu, zakucavanjem Nanelija stižu do izjednačenja - 47:47.

Iako su u rezultatskom minusu, a crno-beli, bar je takav utisak, uz malo mirniju i organizovaniju igru u napadu mogu do trijumfa u Bolonji. A taj trijumf bi bio veoma, veoma značajan i veliki.

Kraj druge četvrtine, trojka Papapetrua razgalila je navijače crno-belih, kojih ima u velikom broju na tribinama.Žaite je pogodio jedno od dva bacanja, a Naneli je realizovao odličnu akciju i ostavio domaćem timu 4 sekunde za napad, koji je ostao nerealizovan - 47:45.

19. minut, kakva minijatura Ledeja! Doleteo je odnekud pod koš Virtusa i poentirao uz faul. Slobodno bacanje nije iskoristio - 40:44.

18. minut, odlaze domaći na plus 6, trener Partizana Željko Obradovići traži tajm-aut. Ekipa je u kontra ritmu i to se mora zaustaviti što pre - 42:36.

16. minut, nastavlja Partizan sa slabim napadom i to se oslikava na semaforu - 38:36.

14. minut, strašno gadan pad Eksuma. Na svu sreću odmah je ustao, a sudije gledaju ima li materijala za nesportski faul. Na parketu je prvi put i Aleksa Avramović. Čeličnu odbranu igra Partizan u ovim minutima, šteta je što to ne naplaćuje u napadu - 31:31.

11. minut, promašaj Ledeja i trojka Pajole za prvo vođstvo Virtusa - 29:28. Panter se vratio na parket, u igri je i Trifunović.

Kraj prve četvrtine, sjajna energija srpskog tima u prvoj četvrtini, ali i nekoliko promašaja u finišu - 26:28. Imali su crno-beli i plus 7 pa greškama vratili rivala u igru.

8. minut, Teodosić je namestio ruku, ali je Panter uvek spreman da odgovori. Postigao je kapiten Partizana već devet poena - 17:23.

6. minut, drži Partizan prednost, igra se brzo sa kratkim napadima - 14:17.

3. minut, dobar početak meča za crno-bele i Madar i Smailagić pogoađaju za tri poena - 7:13.

Utakmica je počela, Teodosić je pogodio trojku u prvom napadu, a Panter je vratio istom merom.

Sve je bilo spremno za podbacivanje lopte kada je primećeno da na semaforu stoji 20, umesto 10 minuta za četvrtinu. Izgleda je problem nešto veći.

Kasni početak utakmice zbog problema sa semaforom.

Prva petorka Partizana je Madar, Pnater, Naneli, Ledej i Smailagić-

- Šengelija definitivno ne igra, ali je Pajola u sastavu Virtusa.

- Utakmicu sude Daniel Herezuelo, Džozef Bisang i Gentian Cici.

Sve smo bliže početku velike i važne utakmice.

 

 

- Problem za Virtus? Kako javljaju lokalni mediji, veliko je pitanje da li će Šengelija večeras igrati protiv Partizana.

 

 

- Imaće Partizan večeras veliku podršku u Segafredo areni. Grobari su tokom celog dana okupirali glavni trg u Bolonji, sa kojeg je odjekivala njihova pesma.

- Specijalni gost na utakmici u Bolonji biće legendarni košarkaš Partizana i nekadašnjeg Kindera (danas Virtus) Predrag Saša Danilović.

Trener Partizana Željko Obradović u najavi meča otkrio je šta je njegovom timu potrebno za slavlje u Bolonji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike