Partizan ugazio Žalgiris i napravio ogroman korak ka Top 8! Možda i najbolja partija crno-belih ove sezone

03.02.2023

19:50

0

Autor: P.K.

Fantastična partija crno-belih u Kaunasu, sada su u konkurenciji za četvrtfinale

Partizan ugazio Žalgiris i napravio ogroman korak ka Top 8! Možda i najbolja partija crno-belih ove sezone
Dante Eksum - Copyright MN Press

Partizan je odigrao možda najbolju utakmicu u Evroligi i osim početnog vođstva Žalgirisa 2:0 sve vreme je vodio. Najviše i 22 poena razlike. Na kraju je ostvario veliku pobedu u Kaunasu. 

Na kraju, Žalgiris - Partizan 74:88 (15:26, 15:21, 24:14, 20:27).

Partizan je oba puta ove sezone pobedio Žalgiris, što znači da je trenutno ispred njega na tabeli, iako oba tima imaju isti skor, 12/10.

Partizan je sjajno šutirao za tri poena, 13/22, dok je šut za dva bila 18/34, i promašio je samo tri penala. Crno-beli su imali sedam skokova više od rivala (32:25), ali su oba tima imala odličan ofanzivan skok.

To je otprilike jedino loše u igri crno-belih večeras, uz "prazne minute" u trećoj četvrtini, ali to stvarno nije bitno u celokupnoj slici. Partizan je igrao sjajnu odbranu, a pošto konstantno igra dobru odbranu, ovog puta je Žalgiris zaista bio bez ikakvih šansi.

Žalgiris je krajem treće četvrtine prišao na šest poena zaostatka, probudila se domaća publika, ali je Partizan poslednju četvrtinu počeo serijom 11:2 i tako odbio napad domaćina.

Istina, Žalgiris se standardno nije predavao do kraja meča, ali sve što je uspeo jeste da smanji razliku na pristojnih 14 poena zaostatka, iako je Partizan potpuno kontrolisao utakmicu.

Najefikasniji u Partizanu bio je Janis Papapetru sa 17 poena, uz četiri skoka. Matijas Lesor imao je učinak od 14 poena i šest skokova, dok je Kevin Panter dodao takođe 14 poena. Zek Ledej je imao dabl-dabl učinak od 11 poena i 10 skokova, Dante Eksum je takođe imao 11 poena, dok je Džejms Naneli postigao 10.

Danilo Anđušić, Jam Madar i Tristan Vukčević nisu ulazili u igru.

Najefikasniji u Žalgirisu bio je Ignas Brazdeikis sa 17 poena. Rolands Šmits i Laurinas Birutis dodali su po 10 poena.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO:

Kraj meča, 74:88

40. minut: Kraj meča! Partizan sada ima obe pobede nad Žalgirisom, što je jako važno, jer su crno-beli sada ispred njih na tabeli, iako oba tima imaju isti skor - 12/10.

39. minut: Žestok presing Žalgirisa, ali Lesor daje koš. Na drugoj strani Šmits daje koš uz faul. Bori se domaćin, ali je kasno. 69:84. 1.49 do kraja. 

38. minut: Žalgiris se nikad ne predaje, sada je posle dobre odbrane napravio brzu seriju od 5:0 i naterao Obradovića na tajm-aut. 66:82. 2.25 do kraja.

38. minut: Radi sada i odbrana Partizana, koji sada igra i jako pametno u napadu. Lesor daje jedno od dva bacanja, crno-beli imaju više od 20 razlike, 2.46 do kraja. 61:82. Euforija navijača Partizana, koji sada skaču i pevaju u utihnuloj Žalgirio areni. 

37. minut: Naneli daje trojku! To je 20 razlike - 61:81, 3:35 do kraja meča!

35. minut: Naneli daje oba bacanja, a Dimša odgovara trojkom! 61:76

34. minut: Ulanovas daje koš, a na drugoj strani Ledej postiže oba bacanja. Čuva Partizan prednost. 58:74

33. minut: Ofanzivni skok, pa Naneli daje trojku, a onda Ledej zakucava iz kontre! Odbijen je napad Žalgirisa! 56:72. Posle toga je toliko utihnula Žalgirio arena da se čulo navijanje Partizanovih navijača. Mora Maksivitis da traži tajm-aut.

31. minut: Naneli krade loptu, a Smailaigić daje trojku! Tajm-aut za Žalgiris, 54:67. To je 6:0 za Partizan za manje od minut poslednje deonice. 

31. minut: Poslednja četvrtina počinje tehničkom za klupu Žalgirisa. Eksum daje slobodno bacanje, a onda i koš iz napada. 54:64

Kraj treće četvrtine, 54:61

30. minut: Dimša daje koš, a u poslednjem minutu Trifunović hvata defanzivni skok, ali mu lopta ispada u aut. 38 sekundi pre kraja deonice. Srećom, Žalgiris baca loptu u aut. Razlika u satovima je sedam sekundi. Sudije sviraju tri sekunde Lesoru! Žalgiris ima 17 sekundi za napad. Eksum to prekida, još sedam sekundi do kraja deonice u kojoj se Žalgiris potpuno vratio u meč. 54:61

28. minut: Hejs silovito zakucava, jako loša četvrtina Partizana. Ovo je serija Žalgirisa 6:0. To prekida Papapetru trojkom, jako teškom. 52:61

28. minut: Ništa od Partizanovog napada, a Butkevičijus iz polukontre daje koš i smanjuje Partizanovu prednost na samo osam poena. 50:58. Domaćin u ovoj četvrtini vodi 20:11.

27. minut: Ulanovas daje trojku i privodi Žalgiris na samo 10 poena zaostatka! Partizan je u jednom trenutku imao i 22. Obradović je upozorio svoje igrače da očekuju odgovor. Ledej je fauliran i uspešan je oba puta sa penala. 46:58

26. minut: Žalgiris igra sjajnu odbranu, ali Lesor se vraća u igru i pronalazi put kroz gužvu u reketu. 43:56

25. minut: Smailagić prodire i silovito zakucava! Ne dozvoljava Partizan Žalgirisu da smanji prednost, ali i dalje ima problema sa ofanzivnim skokom rivala. Butkevičijus daje trojku, Obradović traži tajm-aut. 43:54

24. minut: Brazdeikis prodire i pronalazi put kroz pun reket za koš kojim je probudio Žalgirio arenu. Papapetru vraća. 38:52

23. minut: Posle dva minuta i pet sekundi, Partizan daje prve poene u drugom poluvrmeenu - trojka Papapetrua! Birutis vraća, imamo borbu. 36:50

22. minut: Lesor je napravio faul u napadu, a Birutis daje koš, posle čega Lesor pravi još jedan faul u napadu, njegov treći. Obradović ga izvodi napolje.

21. minut: Žalgiris je imao dva ofanzivna skoka, a onda je Brazdeikis nekako našao put do koša. 32:47

Fantastična partija Partizana za sada! Žalgiris je poveo 2:0 i to mu je jedino vođstvo na ovom meču. Posle toga, sve je bilo u crno-belim bojama. Beograđani su dominantni u skoku. Panter je dao 10 poena, Lesor i Papapetru po 9, a Eksum 8. Crno-beli za tri šutiraju 8/14. 

Hejs i Brazdeikis dali su po šest poena za Žalgiris. 

Kraj prvog poluvremena, 30:47

20. minut: Ništa od toga, ostaje 30:47

20. minut: Lekavičijus je dao jedno od dva bacanja. Partizan ima dve sekunde za napad, tajm-aut Obradovića. 30:47

20. minut: Brazdeikis privodi Žalgiris na -15, ali Eksum odgovara trojkom! 29:47

19. minut: Matijas Lesor sa penala zaustavlja nalet domaćina, bar za sada. 25:44

Žalgiris ima 10 skokova, od čega sedam ofanzivnih, dok Partizan ima 20 skokova, po 10 na obe strane terena.

18. minut: Brazdeikis daje koš iz kontre, to je mini-serija Žalgirisa 5:0 i Obradović zove tajm-aut. 25:42

18. minut: Posle ofanzivnog skoka, Panter daje trojku za 22 poena prednosti! Ipak, Žalgiris vraća trojku, ali crno-beli su na oko 20 poena prednosti. 23:42

17. minut: Kad ide - ide! Posle ofanzivnog skoka, Avramović je morao da šutira iz ne baš najbolje pozicije, ali je pod pritiskom dao trojku o tablu! Sjajno! 19:37. A u Žalgirio areni - muk.

16. minut: Smailagić postiže trojku i to je Partizanovih maksimalnih +15! 19:34. Ovo je Smailagiću treća trojka u sezoni. Maksvitis ponovo traži tajm-aut. Sjajna igra crno-belih. U hali je i nekadašnji igrač i trener Partizana Nenad Čanak, koji sada vodi Lijetkabelis.

15. minut: Partizan je dva i po minuta bez koša, a Žalgiris je za to vreme dao dva bacanja preko Hejsa. Crno-beli su iznudili dva faula u napadu. Dug period bez koša. 19:31

13. minut: Hejs silovito zakucava, diže halu na noge, a onda Ledej zaglušujuću buku zaustavlja trojkom! Sjajno igraju crno-beli večeras, zaista sjajno! 17:31. Zanimljivo je da su oba tima odlična u ofanzivnom, a slaba u defanzivnom skoku.

11. minut: Druga četvrtina počinje silovitim jednoručnim zakucavanjem Lesora! 15:28

 

 

Kraj prve četvrtine, 15:26

10. minut: Trifunović potpuno nepotrebno pravi faul 3,2 sekunde pre kraja, a Lekavičijus daje oba bacanja. Partizan ima tri sekunde za napad, ali ništa. Kraj prve četvrtine, 15:26

10. minut: Biritus daje koš, Eksum odgovara trojkom! 13:26

10. minut: Eksum beleži jedan od svojih ulaza koji su mu zaštitni znak i povećava prednost u poslednjem minutu 11:23

8. minut: Ništa nije doneo tajm-aut, a Panter daje svoj sedmi poen za dvocifreno vođstvo crno-belih! Ipak, domaćin odgovara i time prekida seriju Partizana od 9:0. Lesor daje jedno od dva bacanja - 11:21

7. minut: Trojka Papapetrua! Maksivitas mora da traži tajm-aut. 9:18

6. minut: Šmits odmah vraća trojku, posle čega Papapetru povećava vođstvo. Hejs i Lesor su razmenili po zakucavanje. Crno-beli imaju problema sa ofanzivnim skokom rivala. Panter pogađa. 9:15

4. minut: Lesor koristi mismeč proziv Brazdeikisa i dovodi crno-bele u vođstvo. Posle toga isti litvanski igrač sa penala donosi izjednačenje. Oba tima igraju vrlo široku odbranu. Avramović daje Lesoru koji utrčava i daje koš uz dodatno bacanje! Ovako treba da igraju crno-beli. Promašio je dodatno bacanje, ali Papapetru hvata ofanzivni skok, a Panter daje trojku! 4:9

3. minut: Šmits daje prvi koš na utakmici, posle skoro dva minuta igre. Papapetru uzvrća, pogađa težak šut iz reketa. 2:2

2. minut: Počeo je meč! Paritzan je imao prvi napad, Avramović je ostvario ofanzivni skok, ali bez poena. Ledej je odmah "zaradio" ofanzivni faul. Crno-beli igraju presing po celom terenu u početku. Ni Žalgiris nije dao koš, Hejs je promašio. Partizan je ostvario dva ofanzivna skoka, a onda je Panter dao trojku uz zvuk sirene, ali sudije su posle pregleda odlučile da je kapiten Beograđana zakasnio. 0:0 posle minut i po igre.

- Ovo su startne petorke:

Žalgiris: Brazdeikis, Dimša, Šmits, Ulanovas, Hejs

Partizan: Avramović, Panter, Papapetru, Ledej, Lesor

- U toku je predstavljanje igrača. Tu su i Partizanovi navijači, ali Žalgirio arena je prepuna navijača domaćeg tima, koji prave sjajnu atmosferu:

Printscreen/Euroleague
 

 

- Timovi su na terenu. Zak Ledej je dobio zahvalnicu za igranje u Žalgirisu. 

- Čeka se početak meča, što je dobra prilika da se podsetimo kako je bilo u Beogradu:

- Ovako je izgledalo zagrevanje za meč u Kaunasu:

- Oglasio se i Majk Džejms i podržao ideju da i Partizan i Crvena zvezda igraju u Evroligi.

- Trener Partizana Željko Obradović najavljuje ratničku utakmicu crno-belih i Žalgirisa.

- Činjenica je da igraju mnogo bolje na svom terenu. Procenti šuta su im skoro za 10 procenata veći nego u gostima, takođe i broj skokova. Očekujem da će biti ratnička utakmica. Važna je i za nas i za njih, a oni igraju na taj način - rekao je Obradović.

- Iz oba kluba čuju se samo reči hvale upućenu rivalu, a trener Žalgirisa poručuje da njegova ekipa mora da zaustavi ceo Partizan, a ne pojedince da bi pobedio.

- Igraju kao tim, nije dovoljno zaustaviti jednog igrača, potrebno je zaustaviti ekipu. Igramo kod kuće, nadam se dodatnoj energiji od navijača - poručio je pred meč rekao je Kažis Maksvitis.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike