Istorija pripada Zvezdi! Nedović u poslednjim sekundama ugasio vrelinu Arene i rešio prvi evroligaški derbi!

08.12.2022

21:26

1

Autor: A. Š.

Beogradski večiti rivali igrali prvi derbi u Evroligi

Istorija pripada Zvezdi! Nedović u poslednjim sekundama ugasio vrelinu Arene i rešio prvi evroligaški derbi!
Nemanja Nedović pogađa protiv Partizana - Copyright MN Press

Istorija pripada košarkašima Crvene zvezde. U prvom evroligaškom večitom derbiju, crveno-beli su izdržali pakao pune beogradske Arene i trojkom Nemanje Nedovića dve sekunde pre kraja slavili veliku pobedu - 76:73.

Iako je iskusni srpski reprezentativac pogodio šut za pobedu, ništa manje važnu ulogu nije odigrao ni iskusni argentinski superstar Luka Vildoza, koji je ubacio dve ekstremno važne trojke u momentima kada je Partizan sa plus šest, tri minuta pre kraja, pretio da prelomi meč u svoju korist.

Ova ekipa Partizana, s druge strane, deluje da nikako ne može da na sopstvenim greškama. Po ko zna koji put u poslednje dve sezone, crno-beli gube gotovo dobijene utakmice na identičan način. Preko Burse u osmini finala prošlosezonskog Evrokupa, do ovosezonskog evroligaškog gostovanja u Baskoniji, crno-beli su u završnih 180 sekundi meča dozvoljavali rivalima otvorene šuteve za tri poena, koji su se kao noževi zabadali direktno u srca svih navijača Valjka.

Nudila se Zvezda večeras timu Željka Obradovića. Ali kada je videla da Partizan neće da je kazni, uzela je ono što je, kada se podvuče crta, i zaslužila. Bez dileme tragičar crno-belih bio je kapiten Kevin Panter, koji je pri nerešenom rezultatu imao dva potpuno otvorena šuta za tri poena i oba promašio. To je na kraju moralo da bude kažnjeno, a uloga dželata pripala je Nemanji Nedoviću, koji je pre odlučujućeg šuta promašio svih šest dotadašnjih pokušaja van linije 6.75.

Furiozno je Valjak ušao u meč. Nošen izuzetnom podrškom punih tribina beogradske Arene, sjajnom energijom krenuo je da lomi rivala koji je većim delom prve deonice delovao potpuno izgubljeno. To se i te kako osetilo na rezultatu, s obzirom da je u 7. minutu na semaforu stajalo 15:4 za Partizan.

Činilo se tada da crno-beli i te kako znaju šta rade i da će veoma teško prosuti stečenu prednost. Matijas Lesor je gospodario reketom rivala, kupio ofanzivne skokove kao kruške, međutim, u drugoj deonici upao je Valjak u crnu rupu iz koje nije uspeo da pronađe izlaz sve do odlaska na veliki odmor na kojem je Zvezda vodila 40:33.

A onda se na startu drugog poluvremena pojavio Jam Madar. Mladi Izraelac vezao je sedam poena, pogurao Valjak ka povratku u meč, a navijačima vratio veru u konačan trijumf koji im je, posle potpuno ravnopravne igre u trećoj i četvrtoj deonici, bio nadohvat ruke nakon poena Eksuma i Pantera za 71:65 tri minuta pre kraja meča.

Ali, umesto velikog crno-belog slavlja, usledio je izuzetno bolan šokantan kraj. U preostalih 180 sekundi crno-beli postigli su samo dva poena, što su Vildoza i Nedović iskusno kaznili i osigurali srpskom i regionalnom šampionu istorijsku pobedu.

PARTIZAN: Vukčević 2, Ledej 4, Panter 15 (1/5 za tri), Smailagić 2, Papapetru 13 (6sk), Egzum 5, Brodzijanski -, Naneli -, Lesor 11 (10sk), Trifunović 2, Anđušić 5, Madar 14 (1/6 za tri).

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Vildosa 14 (6as, 4sk, 4uk), Lazarević 2, Mitrović 4, Lazić 3, Martin 8 (7sk), Dobrić 9, Nedović 20 (1/7 za tri), Marković -, Kuzmić -, Petrušev 10, Bentil 6.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Papapetru pogađa sa poludistance na isteku napada - 73:70. Do kraja je 90 sekundi. Vildoza ubacuje trojku za izjednačenje - 73:73. Posle novog tajm auta Obradovića Panter promašuje potpuno otvoreno trojku. Nedović je promašio flouter. Madar je promašio trojku, potom i Panter još jednu potpuno otvorenu. Dve sekunde pre kraja Nedović ubacuje trojku, do kraja je dve sekunde. KRAJ! Madar je promašio trojku za produžetak - Zvezda je pobedila 76:73.

38. MINUT - Eksum poentira posle novog ofanzivnog skoka, a potom Panter pogađa sa poludistance za plus šest Partizana tri minuta pre kraja četvrte deonice - 71:65. Martin poentira posle ofanzivnog skoka, a potom Vildoza ubacuje trojku. U poslednja dva minuta četvrtog perioda Partizan ulazi sa plus jedan, Obradović traži tajm aut - 71:70.

36. MINUT - Na polovini četvrte deonice Partizan vodi 67:64 posle koša Vukčevića sa poludistance. Ivanović traži tajm aut, posle kojeg Nedović gubi loptu. Dva napada su crno-beli prokockali na plus tri, pa Lazić (1/2) sa linije penala vraća Zvezdu na minus dva na isteku 36. minuta - 67:65.

MN Press
 

34. MINUT - Nedović pogađa dva penala i poravnava rezultat - 58:58. Preuzima odgovornost Anđušić postiže još dva poena, kao i Dobrić na drugoj strani - 60:60.Posle 34 minuta i nekoliko lakih poena na obe strane Partizan vodi 65:62 nakon trojke Papapetrua.

32. MINUT - Četvrta deonica počinje promašenom trojkom Nedovića i ubačenom Eksuma, Partizan vodi 55:54 ali Petrušev zakucavanjem ekspresno vraća plus na stranu crveno-belih. Na isteku 32. minuta Partizan vodi 58:56 posle trojke Anđušića.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - U završnici treće deonice i Panter je zaradio treću ličnu grešku. Posle 30 minuta košarke u Areni Zvezda vodi 54:52.

 

 

28. MINUT - Nedović poenima iz floutera vraća Zvezdi vođstvo, ali samo nakratko. Papaprtru poravnava - 48:48.

26. MINUT - Ledej pravi treću ličnu grešku na polovini treće deonice. Madar krade loptu pod košem Zvezde i lakim poenima poravnava rezultat - 44:44, 25. minut. Posle dugo vremena Partizan ponovo vodi. Crveno-beli su za četiri i po minuta postigli samo četiri poena, a crno-beli posle dva ubačena bacanja Lesora vode 46:44. Na isteku 26. minuta rezultat je nerešen posle lakih poena Bentila - 46:46.

MN Press
 

24. MINUT - Madar pogađa trojku i budi Arenu - 42:40. Vildoza je poenima iz prodora kaznio promašeni napad Partizana za izjednačenje. Posle 24 minuta igre Zvezda vodi 44:42, pošto je Madar ubacio dva penala.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je promašenim trojkama Madara sa jedne i Dobrića sa druge. Prve poene u nastavku meča postiže Panter sa poludistance - 40:35. Prve poene za Zvezdu postiže Bentil posle ofanzivnog skoka. Na isteku 22. minuta crveno-beli vode 42:37 posle koša Papapetrua.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Raste Zvezdina prednost posle poena Martina - 38:31. Na kraju prvog poluvremena crveno-beli vode 40:33.

MN Press
 

18. MINUT - Crveno-beli su posle izuzeztno turbulentne prve deonice uspeli da uspostave dominaciju u drugom kvartalu. U završna dva minuta prvog poluvremena ulaze sa plus pet - 36:31.

16. MINUT - Ogroman pad u igri Partizana u drugoj deonici. Crno-beli su postigli samo dva poena za skoro pet minuta igre, što je Zvezda maksimalno iskoristila i posle zakucavanja Martina u kontri došla do vođstva - 24:22. Seriju Zvezde 11:0 poenima sa poludistance prekida Madar - 24:24, ali potom Dobrić vezuje pet poena za dosad najveće vođstvo gostiju - 29:24. Poenima Madara 2+1 Partizan prilazi na 29:27.

MN Press
 

14. MINUT - Zvezda je u seriji 6:0, razigrao se Nemanja Nedović posle čijih poena iz prodora crveno-beli prilaze na samo minus tri 22:19, 13. minut. Obradović traži svoj prvi tajm aut na meču. Samo su dva poena crno-beli postigli za tri minuta igre u nastavku meča. Još dva ofanzivna skoka je napravio Matijas Lesor, ali crno-beli to nisu materijalizovali poenima. Na isteku 14. minuta nerešeno je posle trojke Petruševa - 22:22.

12. MINUT - Prelako su Trifunović i Anđušić izgubili dve lopte na kraju prve i početku druge četvrtine, što je Zvezda iskoristila i zakucavanjem Petruševa u kontri smanjila na 20:13 na startu drugog kvartala. Bolje su crveno-beli otvorili ovaj period igre, posle nesportskog faula Brodzijanskog nad Nedovićem prilazi na 22:15.

 

 

 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Ogromne probleme pravi Matijas Lesor crveno-belima na ofanzivnom skoku (pet u prvoj deonici). Posle 10 minuta košarke Partizan vodi 20:11.

MN Press
 

8. MINUT - U 7. minutu prvi put je dvocifrena razlika. Posle trojke Pantera Partizan vodi 16:4. Seriju 9:0 crno-belih poenima sa linije penala prekida Nedovića (1/2). U završna dva minuta prve deonice ulazi se sa vođstvom crno-belih 18:7. Ono što bi za domaćina mogao da bude potencijalni problem jeste druga lična greška kapitena Pantera.

 

 

6. MINUT - Na polovini prve deonice Valjak vodi 11:4 posle poena Ledeja i Pantera. Raste prednost crno-belih, Madar iz prodora podiže razliku na 13:4.

MN Press
 

4. MINUT - Partizan je izuzetno agresivno ušao u meč, za manje od dva minuta crno-beli su već napravili tri faula, što je dalo rezultat. Posle 2+1 Lesora, crno-beli na isteku 3. minuta vode 7:2. Dobrić prekida mini seriju Partizana 5:0 - 7:4.

2. MINUT - Nervozno je otvoren prvi evroligaški derbi na obe strane. Posle dva minuta rezultat je 2:2 posle poena Pantera sa jedne i Bentila sa druge strane.

 

 

 

 

- Meč je počeo minutom ćutanja u čast tragično preminulog fudbalera, kasnije i trenera Partizana Miodraga Ješića.

- Partizan će večeras imati specijalnu podršku u Areni. Mezimac Grobara Aleksandar Mitrović došao je u dvoranu sa predsednikom crno-belih Ostojom Mijailovićem.

24sedam/Pavle Knežević
 

 

 

Alen Smailagić biće večeras u sastavu Partizana.

- A ovako je sve izgledalo kada su igrači izlazili da osete koševe u Areni.

 

 

- Na Tviter profilu elitnog takmičenja pojavila se i fotografija zagrljaja Danila Anđušića i Ognjena Dobrića.

- S obzirom da će posle dugo vremena jednom košarkaškom derbiju koji se igra u Beogradu prisustvovati navijači oba kluba, oko Arene je opsadno stanje. Kolima ne može da se priđe najvećoj dvorani na Balkanu, dok se navijači kroz bezbednosne prstenove puštaju u malim grupama.

 

- Nema nikakve dileme da će oči cele Evrope večeras biti u beogradskoj Areni. Za istorijski derbi sprema se i Evroliga.

 

 

- Iako se radi o istinskom spektaklu, ni pred ovaj okršaj Partizana i Crvene zvezde nije moglo da prođe bez dodatnog podizanja tenzije i međusobnih optuživanja.

- Zvezda očekuje drugo lice Partizana u istorijskom derbiju.Osim o njemu, trener crveno-belih Duško Ivanoić pričao je i o potencijanom dolasku Fakunda Kampaca u njegov tim.

- Na jednom od poslednjih Partizanovih treninga pred evroligaški derbi stigla je sjajna vest za Grobare.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike