Britni Grajner oslobođena! Košarkašica razmenjena za poznatog trgovca oružjem u UAE

08.12.2022

13:21

0

Autor: N. Pavlović

Grajnerova je u februaru privedena na moskovskom aerodromu

Britni Grajner oslobođena! Košarkašica razmenjena za poznatog trgovca oružjem u UAE
britni-grajner - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

SAD i Rusija su se dogovorile da oslobode američku košarkašicu Britni Grajner u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta, koji je 12 godina držan u američkom zatvoru.

Grajnerova je u februaru privedena na moskovskom aerodromu zbog posedovanja ulja kanabisa što je nezakonito u Rusiji.

Kako prenosi CBS njuz, zamena je obavljena u UAE.

Predsednik SAD, Džo Bajden, razgovarao je telefonom sa košarkašicom i njenom ženom.

Od februara je trajala saga američke košarkašice koja je uhapšena u Rusiji zbog posedovanja kanabisovog ulja koje se koristi u elektronskim cigaretama, što je nedozvoljena supstanca u toj zemlji.

Posle višemesečne interne debate, administracija američkog predsednika je još u julu ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD za košarkašicu i marinca Pola Vilana koji su zatvoreni u Rusiji.

Ko je Viktor But?

Život Viktora Buta, koji je svojevremeno dobio i nadimak Trgovac smrti, inspirisao je i holivudski film "Gospodar rata" sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

But, bivši sovjetski vojni oficir, izdržavao je 25-godišnju kaznu u SAD po optužnicama da je planirao da ubije Amerikance, izvozi protivvazdušne rakete i obezbeđuje materijalnu podršku terorističkoj organizaciji, kako se navodi. But se sve vreme izjašnjava kao nedužan. Kremlj je više puta pozivao na njegovo oslobađanje nazivajući presudu "neosnovanom i pristrasnom".

AP Photo/Apichart Weerawong, File
Viktor But

Ruski biznismen, koji govori 6 jezika, uhapšen je u velikoj operaciji 2008. godine koju je predvodila američka Uprava za suzbijanje droga na Tajlandu tako što su se agenti predstavili kao pripadnici kolumbijske gerilske grupe FARC. Americi je izručen 2010. godine.

Na suđenju se posebno isticalo da je hteo da proda oružje FARC-u, a Vašington je naveo da je oružjem trebalo da budu ubijeni američki državljani.

Prema brojnim pasošima, But je rođen 1967. u Dušanbeu, u Tadžikistanu, kao sin automehaničara i knjigovođe.

AP Photo/Apichart Weerawong
Viktor But

Koristio je i imena Viktor Anatolijevič But, Viktor Bulakin i Vadim Markovič Aminov.

Priznao je da je devedesetih bio u Avganistanu, ali da nije talibane snabdevao oružjem. Pojedini dokumenti pokazuju da je američka vlada njegovu kompaniju uposlila da dostavlja zalihe u Irak nakon invazije 2003. godine.

Piter Hajn, nekadašnji britanski ministar spoljnih poslova ga je 2003. nazvao "vodećim trgovcem smrti" koji trguje oružjem od Istočne Evrope do Liberije i Angole.

- To su lažne optužbe i sve je laž... Ne plašim se. Nisam ništa u životu učinio čega bih trebalo da se plašim - poručio je jednom prilikom But.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike