Preokret u slučaju osuđene Amerikanke?! Rusi spremni da pregovaraju!

05.08.2022

17:17

0

Autor: D. N.

Doblila je kaznu devet godina zatvora zbog posedovanja ulja kanabisa

Preokret u slučaju osuđene Amerikanke?! Rusi spremni da pregovaraju!
Griner5 - Copyright Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

Britni Griner je osuđena na devet godina zatvora u Rusiji, jer je u februaru na aerodromu u Moskvi uhapšena zbog posedovanja patrona za elektronske cigarete koje sadrže ulje kanabisa. Posedovanje pomenutog ulja u Rusiji je kažnjivo.

Međutim, samo dan posle izricanja presude američkoj košarkašici, oglasio se i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Kako je rekao, postoji spremnost da se ponovo razgovara.

 

 

- Kremlj je spreman da razgovara o ovoj temi, ali u okvirima koji su dogovorili predsednici (Vladimir Putin i Džozef Bajden prim. aut.). Postoji poseban kanal koji između dva predsednika i šta god neko pričao u javnosti, on će ostati aktivan - kazao je Lavrov tokom posete Kambodži, a prenela državna agencija RIA novosti.

Na pomenutom samitu ASEAN-a bio je i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

- Razgovori sa Rusima će biti nastavljeni. Kao što znate mi smo naš predlog izložili - kazao je Blinken, a pomenuti predlog se odnosi na razmenu zatvorenika.

Naime, Amerikanci bi predali trgovca oružjem Viktora Buta, a Rusi Pola Vilana, pa i Grinerovu. Bivši marinac Vilan je uhapšen 2018. godine, a dve godine kasnije osuđen zbog špijunaže.

Takođe je rečeno da će se obe strane u narednim danima potruditi da se sve ubrza.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike