Zar Englezi igraju košarku? Naravno da igraju, pobedili su Grčku! Pešić upozorava pred prozore

08.11.2022

12:54

0

"Šta smo naučili iz prozora do sad? Praktično ništa!" Novi termin - problemi stari

Zar Englezi igraju košarku? Naravno da igraju, pobedili su Grčku! Pešić upozorava pred prozore
Copyright 24sedam/Pavle Knežević

Novi "prozori" – problemi stari. Srbija nastavlja kvalifikacije za Mundobasket, a u ovom terminu igraju protiv Britanije i Turske. Selektor Svetislav Pešić ponovo ima iste muke – nedostatak igrača i njihova mogućnost da se odazovu pozivu.

Šta je naučeno do sada iz ovakve situacije gde ne može da se ima kvalitet? Selektor odgovara – praktično ništa.

Glavne vesti su da je Stefan Jović spreman fizički i da bi trebalo da zaigra, ali i da će do ponedeljka doći Vasilije Micić, Marko Gudurić, Nemanja Jaramaz i Vladimir Lučić. Odnosno, bar se nadaju u stručnom štabu.

- Važno je da se kaže, nije nikakav izgovor, niti postoje opravdanja, ali je važno da od mene čujete da smo mi u prošlom kvalifikacionom prozoru prošli kroz naporan proces, gde smo onaj sa Grčkom i sa Turskom završili sa 31 igračem. Sada postižemo apsolutni rekord – 38 igrača će proći kroz ovaj "prozor". Ne postoji nikakav kontinuitet, za razliku od ekipa sa kojima igramo, koje po našim procenama ne pripadaju krugu najboljih košarkaških nacija. Iako sam ja govorio da razlika između košarkaških sila ili velesila i malih zemalja kako ih mi nazivamo se apsolutno smanjila – rekao je Pešić.

On je podsetio u kakvoj je situaciji Srbija, odnosno, kako zbog suspenzije Belorusije rivali u grupi imaju prednost "ni krivi ni dužni". Ipak, sada postoje novosti, jer su naši evroligaški klubovi pristali da puste pojedine igrače na utakmice reprezentacije u toku sezone.

- Imali smo odlične razgovore sa Partizanom i Crvenom zvezdom, oni su nam izašli u susret, jer i oni imaju svoje evropske utakmice i u četvrtak i u petak. Španski klubovi nisu dozvolili svojim igračima da dođu. Najverovatnije, skoro sigurno Baskonija i Barselona neće pustiti Vanju Marinkovića i Nikolu Kalinića da dođu. Očekujemo da Micić i Gudurić dobiju dozvolu, a isto važi i za Lučića i Jaramaza, to je ta četvorka iz Evrolige. Mi smo imali odlične razgovore sa predstavnicima, savezom, dogovorili smo se da budu po tri igrača iz svakog tima. Naravno, bilo je neophodno da pozovemo Topića, da prvi put bude u procesu treninga. Nažalost, nećemo moći da računamo na Koprivicu, koji se u međuvremenu povredio. Nemoguće je pozvati nekog drugog jer je rok bio 31. oktobra da prijavimo spisak od 24 igrača. Nedović je zamolio da preskoči ovaj termin, jer nije fit, a onda je bolje i za njega i za reprezentaciju da ne bude u sastavu.

Ispričao je Pešić situaciju, a onda se dotakao i pojedinih problema:

- Mi smo sinoć počeli, sve je to dobro. Dobrić se povredio, videćemo da li ćemo na njega moći da računamo. Za nas je ovaj prozor dosta zahtevan i ima dosta improvizacije. Ne zavisi samo od nas, već i od mnogih drugih okolnosti. Ali, želja, motivacija, spremnost da se da maksimum – to nam nikad nije falilo, ni u prethodnom prozoru.

Na treningu je bio i Stefan Jović, koji deluje vrlo zdravo i sposobno:

- Stefan je super, on je u dobrom fizičkom stanju, sanirao je sve povrede koje su ga mučile. Imao je pauzu od mesec dana, ušao je u proces rehabilitacije. Očigledno je da nikad bolje izgledao. Ono što uvek fali je nedostatak igre, ali nadamo se i oslanjamo se na ogromno iskustvo i ogromno znanje, tako da mislimo da će biti spreman da pomogne.

Što se tiče ostalih povređenih:

- Mitrovićeva povreda je prošla, sinoć ga je malo trener poštedeo. On već drugu sezonu igra na veoma visokom nivou, možda je i ranije zaslužio poziv. Srećan sam što je sa ekipom. Takav jedan igrač nam mnogo znači, inteligentan, spreman, koji već dve godine daje ogroman doprinos rezultatima Zvezde. Ostali su dobri, osim Dobrića, koji je doživeo malu povredu. Otišao je da napravi magnentu rezonancu, pa ćemo da vidimo.

Sledeći protivnik je Velika Britanija…

- Radi se o ekipi koja već dugo igra zajedno, uigrana je, svi su na okupu, svi će nastupiti u petak. Oni stalno igraju u toj hali koja je njihova, gde su pobedili Tursku. maćemo tešku utakmicu, vrlo zahtevnu. Neko će reći: "Englezi? Zar oni igraju košarku?". Igraju, pobedili su Grčku, oni su u poslednjim minutima izgubili od Letonije. Dakle, bila je otvorena utakmica, Letonija je bila u kompletnom sastavu, sa NBA igračima, a Britanija je imala pobedu u ruci. Ali je izgubila. Mi ih poštujemo, spremamo se kao da je poslednja utakmica, a svaka kvalifikaciona i jeste takva. Radimo na tome da se uigramo i da igrači koji su sada spremni da budu zdravi.

Nikola Milutinov i Dejan Davidovac iz CSKA su želeli da dođu, Moskovljani su hteli da Srbiji izađu u susreta, ali nisu mogli da odlože svoje utakmice, tako da njih dvojica neće biti tu.

Srbija u petak igra protiv Britanije u Njukaslu od 20 sati, a onda u ponedeljak u Beogradu protiv Turske u isto vreme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike