Čović bez dlake na jeziku: Šta se to dešava u Savezu, ko plaća vođenje rodbine u Berlin, Srbija više nije zemlja košarke!

14.09.2022

12:42

3

Predsednik Crvene zvezde opleo po KSS, napominjući da neko mora da odgovara zbog neuspeha na Eurobasketu

Čović bez dlake na jeziku: Šta se to dešava u Savezu, ko plaća vođenje rodbine u Berlin, Srbija više nije zemlja košarke!
Svetislav Pešić - Copyright fiba.basketball

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je o neuspehu košarkaše reprezentacije Srbije na Eurobasketu, gde su "orlovi" ispali već u osmini finala od Italije.

On je u intervjuu za "Večernje novosti" poručio da Srbija dugo nije zemlja košarke, a imao je štošta da kaže i o radu KSS.

- Mora da se radi naporno, a ne da Savez bude utočište i sigurna kuća za mnoge. Ne može Savez da neposredno pred Eurobasket podiže plate 50 odsto predsednicima, potpredsednicima i sekretaru, a da tu odluku donosi UO u kojem sede oni. Država je obezbedila ogromna sredstva, dobili su šta god su tražili. Nisam siguran da im je proveravala avione, 25 soba u Berlinu. Pa, gde su ti ljudi, ko to plaća? Vođenje rodbine, prijemi kod ambasadora u Pragu. I ja imam kumove i prijatelje, ali oni nisu članovi organizacije - rekao je Čović i dodao:

- Ne znam na šta liči Savez, izašao sam pre dve godine. Tamo imate neke koji glume veličine. Da, bili su veliki igrači i to niko ne spori, ali to je bilo pre 30 godina. Ovo su sada drugi poslovi, dozvolili su da se uruši ceo sistem po kome smo bili poznati. Deca prerano odlaze, preskaču stepenike u razvoju, sanjaju veliki novac i NBA ligu. Domaća liga je slaba, Savez je prezire jer ne može da namešta i muva, a ABA liga kao odlična ideja više ne daje kvalitet srpskoj košarci kakav smo očekivali. Kada pogledate zemlje u okruženju, videćete da mnogo bolje od nas koriste ABA ligu".

Predsednik Crvene zvezde smatra da se neki očigledno kriju po mišijim rukama, napominjući da neko mora da odgovara za nesupeh na Eurobasketu.

- Sada ima mnogo analiza, poziva na odgovornost, napada na Pešića, pitanja gde je pošlo po zlu. To je sasvim u redu, ali nije u redu da se odgovorni kriju po raznoraznim rupama. Ključno je da li ćemo nešto konkretno uraditi po tom pitanju, početi da rešavamo sistemske probleme koji su mnogo veći od neuspeha na jednom takmičenju. Tu šansu smo imali prošle godine posle poraza od Italije u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Više od dve godine govorim, upozoravam da nismo zemlja košarke. Jesmo po interesovanju i ljubavi prema tom sportu, ali suštinski više nismo, jer smo srušili sistem. Ne zvuči lepo, ali to je istina. Kao neko ko je vodio Savez, učestvovao na sve načine u životu košarke 54 godine, mislim da imam pravo da upozorim da smo u jednom od prelomnih trenutaka, na veoma ozbiljnoj raskrsnici. Loš dan je mogao da se pravda prošle godine, ali ovo više nije loš dan. Ovde se radi o potpunom sistemskom urušavanju - zaključio je Čović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike