Prve Pešićeve reči posle katastrofe: Vi ne znate šta nam se dešavalo, ali ispada da tražim opravdanje

11.09.2022

18:57

2

Selektor Srbije kaže da je "sve to sport"...

Prve Pešićeve reči posle katastrofe: Vi ne znate šta nam se dešavalo, ali ispada da tražim opravdanje
Tan2022-9-3_19122625_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Srbija je izgubila od Italije, ispala sa Evrobasketa i šokirala naciju. Orlovi su odigrali najgore kad je bilo najpotrebnije.

Selektor Svetislav Pešić izašao je pred medije i rekao da njegov tim nije bio fizički najspremniji, za šta je okrivio brojne probleme tokom priprema.

- Pre svega, čestitam italijanskom timu. Zaslužili su ovu pobedu večeras. Odigrali su fizički jaču utakmicu. Mi nismo iskoristili otvorene šuteve, ali najveći problem bio nam je nedostatak kontinuiteta u odbrani. Nismo uspeli da povežemo tri dobre odbrane u nizu, a oni su iz toga gradili samopouzdanje, pogađali, hvatali ofanzivne skokove... Naravno da smo razočarani, jer smo hteli da pokušamo da pobedimo do kraja, ali bili su u boljem fizičkom stanju - rekao je Pešić, a preneo Mondo.

On je pojasnio šta misli:

- Kad kažem 'fizička igra'. ne mislim samo na niski post ili na fizički kontakt. Košarku igrate rukama, glavom, umom, ali su vam neophodne i noge. Italijanski tim nekad igra sa pet igrača na perimetru, pomeraju loptu veoma dobro, nemaju "unutrašnju" igru i naši igrači nisu imali "sveže noge" za utakmicu. Odbrana bez nogu nije moguća. To je bio naš prvi problem. Odlično su dodavali loptu, igrali su agresivnu odbranu do ivice faulova i odigrali odličnu utakmicu.

Odmah je nastavio:

- Imamo izvrstan tim, naš tim je napravio veliko poboljšanje u košarkaškom smislu. Naravno, ako ovako izgubite utakmicu i ako se ne kvalifikujete, naravno da su svi razočarani. Ali, sam uveren da imamo odlične igrače, posebno one koji su ovde. Imali smo i igrače koji večeras nisu igrali, jer smo se odlučili za ovih 10 igrača. Ovo je jedna utakmica.

Onda je usledilo poluobjašnjenje, uz ogradu "da ne ispadne da se pravdam":

- Treba da čestitamo i da izrazimo "rispekt" prema italijanskoj ekipi, koja je odigrala izvanrednu utakmicu, ali igraš onoliko koliko ti protivnik dozvoli. Bili su sveži, a ne smem previše da pričam šta nas je sve pratilo kroz ove pripreme, jer do sada nisam pričao, a do sada nije bilo potrebno. Kad bih počeo o tome, vi biste rekli da tražim izgovore. Ipak, imali smo puno igrača koji su izgubili kontakt sa timom tokom priprema, neki su se vratili iz povreda, neki nisu. A onda kad dođe ovakva utakmica, nemamo prava da izađemo i kažemo "Mi ćemo sigurno tu utakmicu da dobijemo". Mi moramo da budemo optimisti da mi to imamo, mislim da smo u dobrom fizičkom stanju da možemo da igramo protiv svakoga, to smo pokazali protiv Turaka ili protiv Grka kod nas, bilo je tu dosta dobrih utakmica, ali bez ikakve želje da nekome umanjujem pobedu, za ovaj plej-of i jednu utakmicu odluke, moraš da budeš u boljem fizičkom stanju, da imaš više igrača koji su zdravi i na nivou visoke fizičke pripremljenosti. Naš Milutinov je na svežinu odigrao protiv Poljaka, ali za neki kontinuitet, nakon 10 dana gde uopšte nisi mogao da treniraš… Da ne idem dalje, da ne ispadne da tražim izgovore. Čestitam Italiji, a mi ćemo analizirati šta smo mogli bolje.

Italija je prošlog leta pobedila Srbiju u Beogradu na gotovo identičan način, ali se selektor ne slaže sa time.

- Nisu odigrali kao prošlog leta, ovo je sasvim drugačija utakmica. Da biste napravili kontinuitet u igri, potreban je kontinuitet u odbrani, a tu nismo bili na našem nivou. Imali smo previše otvorenih šuteva. Podigli su svoje samopouzdanje i bilo nam je dosta teško. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali ona nam je baza za ono što se dešava u napadu. Izgubili smo samopouzdanja, strpljenja u napadu, nekoliko puta smo promašili šuteve koje obično pogađamo, ali nikad ne postoji samo jedan razlog za poraz. Kada se izgubi od ovakve ekipe kao što je Italija, odlučuje više stvari. Naravno, mora da se malo analizira, tek se završila utakmica, moramo da vidimo šta smo dobro uradili, a šta nismo. Svi smo razočarani, tužni, ali to je sport, to je košarka. Ekipa je bila izvanredna, čestitao sam im na ponašanju, na poštovanju koje su pokazali prema protivniku, čestitao sam im. Ovo je stvarno fantastična grupa momaka sa kojima nam je bilo ogromno zadovoljstvo da radimo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike