Uporedna statistika derbija: Zvezda za zrno efikasnija, Partizan jače skače i blokira! U jednome su neverovatno izjednačeni!

06.03.2022

10:35

0

Autor: 24sedam

Šta kažu brojke pred obračun večitih?

Uporedna statistika derbija: Zvezda za zrno efikasnija, Partizan jače skače i blokira! U jednome su neverovatno izjednačeni!
MN Press

Na redu je treći derbi u sezoni, a pošto je košarka sport koji se delom može oslikati putem brojki, donosimo vam uporednu satistiku dva tima u AdmiralBet ABA ligi gledajući i ofanzivno i defanzivno. Osvrnućemo se i na pojedinačne učinke igrača. Dakle, sledi predstavljanje predstojećeg derbija kroz prizmu cifara.

Pre svega - ofanzivno.

Crvena zvezda je ofanzivno za nijansu bolja. Crveno-beli postižu 82,61 poen po meču, dok crno-beli gađaju 81.47. Zvezda je pored ovog parametra, bolja i u asistencijama što pokazuje da ekipa Dejana Radonjića malo bolje deli loptu u napadu.

Zvezda po meču u proseku ima 20,06 završnih dodavanja, naspram 17,42 Partizana. Crveno-beli bolje gađaju za tri poena, 36,23% naspram Partizanovih 34,38 i ove brojke nisu iznenađenje. Videlo se i u Nišu da Zvezda bolje barata dalekometnom paljbom, mada to sve može u jednoj večeri da se promeni ako crno-bele krene šut.

Ekipa Željka Obradovića je bolja u skokovima i blokadama, što pokazuje da crno-belima ne nedostaje agresivnosti. Odnos u skokovima je 32,63 naspram 31,67, a u blokadama 4,11 naspram 1,72. Dovoljno je reći da crno-beli u timu imaju Balšu Koprivicu, Matijasa Lesora i Alena Smailagića pa da i ovaj parametar bude jasniji.

Kako stoje stvari u defanzivi?

I jedni i drugi se često hvale defanzivom, a zanimljivo je da po meču praktično primaju isti broj poena. Partizan prima 68,68 poena po utakmici, a Zvezda 68,28. Prosto je neverovatno koliko su u ovom parametru izjednačeni.

Kada smo kod defanzive, treba reći da Partizan protivnicima dopušta više skokova nego Zvezda, ali i da bolje brani trojke nego što to rade crveno-beli.

POJEDINAČNI UČINAK: PREDNJAČE LEDEJ I NIKOLA IVANOVIĆ

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na prvi pogled na individualne učinke igrača Partizana i Zvezde dolazi se do sledećeg zaključka: Ledej i, pomalo iznenađujuće Nikola Ivanović, prednjače.

Ledej je Partizanov igrač sa najvećim indeksom korisnosti (15,89, ispred je Smailagića i Lesora), prednjači i u poenima (11,05) ispred pomenute dvojice, kao i u skokovima (5,47), takođe ispred pomenutog dvojca. Kevin Panter predvodi asistencije (3,29), Rodion Kuruc ukradene lopte (1,08), a Balša Koprivica blokade (1,16 po meču).

MN Press
 

Kada je Crvena zvezda u pitanju, statistčki se najviše istakao Nikola Ivanović, uz Nikolu Kalinića i Ognjena Kuzmića. On je najbolji po indeksu korisnosti (13,2), prednjači i u asistencijama (4,53), ali i u ukradenim loptama (1,33).

Nikola Kalinić je najbolji strelac ekipe sa 11,33 poena po meču, a Ognjen Kuzmić najbolji skakač sa 4,81 uhvaćenih lopti po meču i najbolji bloker sa 0,56 blokada po utakmici.

BONUS VIDEO

Arena

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti